INTERNATIONAL JAZZ DAY BY NIŠVILLE – KONCERTI U 5 DRŽAVA I 10 GRADOVA!

NIŠVILLE 30.APRILA OBELEŽAVA SVETSKI DAN DŽEZA!

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno, sedmi put za redom obeležiti SVETSKI DAN DŽEZA u ponedeljak, 30.aprila koncertima u 5 država i 10 gradova! Pored programa u Srbiji, Nišville će se za International Jazz Day predstaviti i u Litvaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji.

Koncerti će biti održani u sledećim gradovima: Kaunas (LTU), Turn Severin (ROM), Sofija (BUL), Tirana (ALB), te u Srbiji – Novi Sad, Kladovo, Leskovac, Vranje, Bujanovac i Niš. Nišville će u svim gradovima predstaviti bendove sa niške i srpske jazz scene, a u većini gradova  priključiće im se domaći muzičari da bi se oficijelni program spontano pretvorio u jam session, što po tradiciji predstavlja poseban užitak za publiku, ali i za muzičare na bini.

Ovom prilikom, u Nišu i Novom Sadu održaće se dupli program koji uključuje dnevnu matine svirku i nastup bendova u klubovima. U Novom Sadu će program biti održan na kultnim mestima Piknik i Sova, a u Sovi će biti postavljena i izložba fotografija niškog fotografa Dušana Mitića Cara – „Carski rez – izložba za poneti“, koja predstavlja retrospektivu najboljih fotografija sa prethodnih izdanja Nišville jazz festivala.

U Nišu će tačno u podne, u ponedeljak, 30.aprila u 12:00h biti održan matine koncert ispred Nišville Jazz Muzeja (Hamam) u Tvrđavi, gde će biti postavljena izložba umetničkih radova sa prethodnih izdanja Nišvila.

Celovečernji koncert u Nišu biće i ovom prilikom održan u klubu Feedback, 30.aprila od 21h. Nosioci programa biće Vlada Karadžov combo jazz band i DJ Loptica iz Niša , a predviđen je i tradicionalni jam session na kome će nastupiti mnogi niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

Ovom prilikom pozivamo muzičare svih generacija da se pridruže proslavi svetskog dana džeza, ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe, koja po običaju kroz spontano „džemovanje“ donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici.

Za sve programe povodom međunarodnog dana džeza, ulaz je besplatan!

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza . Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta. Ove godine, centralna proslava svetskog dana džez muzike biće organizovana u St. Petersburg-u u Rusiji, kao i u New Orleans-u u SAD.

Veliki kompozitor Igor Stravinski rekao je svojevremeno da je jazz “klasična muzika 20. veka”, a jednu od najboljih (socijalnih) definicija ove muzike dao je Quincy Jones: “Jazz ima moć da ljudi zaborave na međusobne razlike i ujedine se…. Jazz je personifikacija za transformisanje pretežno negativnih okolnosti u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo!”

FB Event: https://www.facebook.com/events/164215314261650/

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/

http://nisville.com/sr/home/

Nišville press team

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *