Beograd, 9.5. – Proslavljenom američkom sineasti Ejbelu Ferari, koji je gost ovogodišnjeg Beldocsa, upravnika Muzeja kinoteke Marjan Vujović dodelio je „Zlatni pečat“ za doprinos kinematografiji. Tim povodom Ferara se kratko obratio prisutnim novinarima rečima:

„Hvala Vam mnogo. Cenim to što prikazujete moje filmove i što ih čuvate kao decu. U Americi ovakvu vrstu nagrada dodeljuju eventualno univerziteti. Nikada mi nije predstavljalo problem ideju pretočiti u film. Srećan sam što sam ovde, zahvalan sam ljudima koji su me pozvali da budem gost festivala.“

Nakon uručenja, Ferara je okupljenima upravo i govorio na temu kako režirati sebe samog, odnosno kako održati karijeru filmskog autora. Masterčas u Uzun Mirkovoj svakako je jedan od očekivanijih.

Ferarin opus čine brojna dela kako igranog tako i dokumentarnog formata. Zlatni pečat je samo potvrda uticaja koji je ovaj filmadžija izvršio u svetu filma. S druge strane, iako već više od decenije ne živi u Americi, ostao je dosledan sebi i svojoj filmskoj poetici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *