Srbija će zauzeti posebno mesto na predstojećem izdanju Dana slovenačkog filma 2018 u Portorožu. Reč je o sveobuhvatnom festivalu koji predstavlja čitavu kinematografsku delatnost u Sloveniji u minuilih dvanaest meseci i koji se, uz to, bavi i perspektivama i novinama u slovenačkom filmovima u bliskoj budućnosti.  Dani slovenačkog filma u Portorožu će se ove godine godine odvijati od 10. do 15. septembra.

Srbija je zemlja-gost u industrijskom delu programa festivala koji će se održavati u periodu između 12. i 15. septembra. U petak, 14. septembra biće održan drugi u nizu koprodukcionih marketa nazvan U fokusu – Srbija; ovi koprodukcioni susreti biće usredsređeni na srpski film, kao i na predstavljanje mogućnosti za finansiranje, pronalaženja lokacija u Srbiji i primera uspešnih koprodukcija Srbije, Slovenije i trećih zemalja. Dan kasnije, u subotu, 15. septembra biće održan i koprodukcioni market Slovenia-Serbia Matchmaking Forum, koji će predstavljati niz susreta i satanaka između producenata iz naše zemlje i Slovenije. Odabranoj grupi slovenačkih i gostujućih srpskih producenata biće data prilika da predstave svoj rad i susretnu potencijalne producente, a u fokusu su filmski radovi u toku, koji pokazuju prikladan koprodukcioni potencijal.

Ovo je prvi zvaničan susret ovog opsega i profila koji se nadovezuje na činjenicu da Slovenija i Srbija već imaju potpisan međudržavni sporazum o saradnji i međusobnoj pomoći na polju filmskog i srodnih stvaralaštva. Osim toga, i na planu konkretnih postignuća Slovenija i Srbija već duže vreme istrajno i plodno sarađuju, a dokaz za to je niz već realizovanih projekata (Pejsaž br. 2 Vinka Moderndorfera, Parada Srđana Dragojevića, Inferno Vinka Moderndorfera, Osnove ubijanja Jana Cvitkoviča, Procep Dejana Zečevića, Istrajnost Mihe Knifica…), kao i projekata čije snimanje tek sledi (Otac Srdana Golubovića, Nebesa Srđana Dragojevića, Čuvari formule Dragana Bjelogrlića…).

Osim toga, tu su sada već tradicionalni Dani slovenačkog filma u Srbiji i Dani srpskog filma u Sloveniji, a slovenački i srpski filmski stvaraoci uveliko sarađuju i mimo zvaničnih, međudržavnih i konkursnih kanala – tako su Danilo Bećković i Dimitrije Vojnov izvorni scenaristi slovenačkog filma Julija i Alfa Romeo, a Melina Pota Koljević i Srđan Koljević koscenaristi prošlogodišnjeg slovenačkog filma Ivan u režiji Janeza Burgera, dok slovenački glumci Sebastijan Kavaca i Maruša Majer igraju dve od ukupno tri postojeće uloge u ovogodišnjem zapaženom srpskom filmu Ederlezi Rising reditelja Lazara Bodrože. U tom smislu, predstojeći planirani susreti tokom Dana slovenačkog filma u Portorožu predstavljaju prirodan produžetak već očigledno potvrđene bliskosti naše dve zemlju u domenu filmskog stvaralaštva.

Ovome dodajmo i podatak da će u delu rezervisanom za manjinske slovenačke koprodukcije tokom Dana slovenačkog filma 2018. biti prikazane i dve srpske manjinske koprodukcije – filmovi Godina majmuna Vladimira Blaževskog i Žaba Elmira Jukića.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *