U cilju promocije ideje očuvanja i unapređenja rock’n’roll kulture Asocijacija „Neki rok“ je objavila, prvi u nizu, kompilacijski album pod nazivom „Godovi – kompilacija 1“. Album je objavljen u saradnji sa izdavačkom kućom „Take it or leave it“, prvim nezavisnim izdavačem kod nas.

Na albumu su predstavljeni stari rock hitovi i njihovi izvođači koji su stvarali rock muziku 80-tih kao što su RAMBO AMADEUS, ZABRANJENO PUŠENJE, LAZA RISTOVSKI, OSVAJAČI, OBOJENI PROGRAM, ATHEIST RAP, PRESING, NBG, DŽA ILI BU, KBO i dr. Od svih pesama izdvojili bismo vanvremenske hitove poput „Trideset peta šesta“ grupe BALKAN, „Daj gol“ grupe ROZE POZE i „Svi se sada njišu“ grupe TONNY MONTANO.  

„Kvalitetan rock je najviše bio zastupljen u Velikoj Britaniji, Americi i Jugoslaviji. Ta zaostavština nas obavezuje da je očuvamo. Da bismo znali kuda idemo ne smemo zaboraviti odakle smo pošli, stoga smo odlučili da ove godine objavimo tri kompilacije koje bi nas provele kroz dosadašnje epohe domaće rock muzike. Sa setom moram dodati da je ovaj album poslednji koji je uređivao osnivač izdavačke kuće „Take it or leave it“ Saša Gočanin kojeg smo izgubili prošle godine. Ovaj album je ujedno posveta njemu i njegovom značaju za domaću rock muziku“ – rekao je osnivač Asocijacije „Neki rok“ Goran Šobić Sirano.

Na naslovnoj strani je slika drveta, ulje na platnu mlade autorke Teodore Pavlović (14 godina). Osim što je naslovna strana svojevrsna podrška mladim umetnicima njome se dodatno ističe značaj drveta i godova, u sklopu akcije pokreta „Neki rok“ pod nazivom „Čovek je sposoban-ume da od drveta napravi panj“. Sama akcija ima za cilj isticanje važnosti drveta i zaštite životne sredine.

„Svedoci smo sve učestalije i nezaustavljive pojave masovne seče drveća. To se ne dešava samo sporadično, ako je drvo bolesno ili ako se nalazi na trasi puta, nego se seku kompletni parkovi zarad izgradnje građevinskih objekata, a vrlo često se krče i šume koje su pod zaštitom države, iako znamo da jedno zrelo drvo apsorbuje godišnje 1 tonu ugljen dioksida. Zašto je to svako drvo ustvari važno? Zato što ljudske aktivnosti emituju 40 biliona tona ugljen dioksida godišnje! Drvo, samim tim znači – opstanak“ – poručuje Goran Šobić Sirano.

Asocijacija „Neki rok“ je, u godini u kojoj obeležava 20 godina postojanja, već dodelila plakete najboljima za rock  stvaralaštvo u 2020. godini, poklonili su knjigu „Šamar“ Gorana Šobića Sirana na Svetski dan poezije, knjigu „Jugosloven K.“ Ivana St. Rizingera na Svetski dan književnosti i CD grupe Feud kao poklon povodom Svetskog dana muzike. Pratite portal nekirok.com i budite obavešteni o svim novitetima, koncertima i događajima u oblasti rock muzike.

Kompilaciju „Godovi“ možete preslušati na svim digitalnim platformama:

Deezer: https://www.deezer.com/us/album/236583972

Spotify: https://open.spotify.com/album/4Vi2aZAYAaqAIsXXMHABh4

Tidal: https://tidal.com/browse/album/187225066

Apple Music: https://music.apple.com/us/album/neki-rok-godovi-kompilacija-1/1571748337?uo=4

You Tube Music: https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kUJ8K89qFHXYPu5P5YPDl-HkgbEq9Qfbg

Tou Tube: https://www.youtube.com/watch?v=QG9-6V9SJTE&list=OLAK5uy_nD_bM_dRnigBCseEQmkt6rX329V5Soa24&index=1

Amazon Music: https://music.amazon.com/albums/B0973B95QX?marketplaceId=ATVPDKIKX0DER&musicTerritory=US

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *