Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” nastala u saradnji sa Muzejem Jugoslavije i Galerijom Matice srpske, otvorena je u petak 19. maja u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, uz izuzetnu posećenost i interesovanje publike. Na otvaranju su se prisutnima obratili dr Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Ana Panić, kustoskinja izložbe, i Goran Aleksić, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova. Otvaranju izložbe prisustvovao je i Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine.

dr Ivana Bašičević Antić je na otvaranju rekla: “Ova izložba je nastala u saradnji dve republičke ustanove kulture. Ta ideja o saradnji važna je za nas kao muzej danas, jer i mi želimo da se u svojoj osnovnoj misiji pridružimo i podstaknemo veću saradnju između republičkih ustanova kulture, da se vratimo osnovnoj ulozi muzeja, a to je edukacija”.

Govoreći o samoj izložbi, dr Ivana Bašičević Antič je naglasila: “Ono što se meni lično činilo veoma zanimljivo kao kustosu, teoretičaru, i direktoru ovog muzeja, jeste to da se Jovanka Broz, najpre partizanka i učesnica rata, transformisala veoma uspešno u prvu damu, a da je ona u tom poslu zapravo bila samouka. To je dalo specifičan pečat ovoj izložbi i povezalo ga direktno sa našim Muzejem”.

Neda Knežević se u svom obraćanju osvrnula na nastanak izložbe: “Stručni restauratorsko-konzervatorski tim Galerije Matice Srpske predvođen konzervatorkom Marijetom Sidovski, uspeo je da vrati nekadašnji sjaj svim ovim slikama koje ćete imati prilike da vidite u narednom periodu. Oni su konzervirali 36 slika, a zatim su autori izložbe dali poseban kontekst tim slikama, i pokušali na neki način da ožive ambijent u kome je živela i boravila Jovanka Broz.”

Ana Panić, autorka izložbe, o procesu osmišljavanja izložbe je rekla: “Posle dugotrajne konzervacije duže od dve godine, kolega Nikola Ivanović i ja smo dobili vrlo težak zadatak da od tih 36 slika napravimo izložbu. Ovu Jovankinu kolekciju pre svega smo sagledali kao kolekciju uspomena, i činilo nam se da je to jedini pravi način da se ove slike prikažu. Tu su slike najvrednijih autora poput Vlaha Bukovca, do potpuno anonimnih japanskih, kineskih ili korejskih autora vezova. Ali sve to zajedno čini svet Jovanke Broz”.

Goran Aleksić, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i član porodice Jovanke Broz, o njenoj ličnosti je rekao: “Ona je bila borac narodnooslobodilačke vojske, oficir, dva puta ranjavana i dva puta odlikovana za hrabrost. Posle je bila žena predsednika Jugoslavije – prva dama. Jako se trudila da tu zemlju, koju je neizmerno volela, predstavlja na najlepši mogući način. Posle toga je bio jedan period njene izolacije i udaljenosti od javnog života. To su tri segmenta kroz koje nju treba posmatrati danas. Haljine i poklone je čuvala i vodila računa o njima i dobro je što je bilo tako, jer sada imamo priliku da pogledamo kako je izgledalo jedno vreme”.

Autori izložbe su Ana Panić, viši kustos Muzeja Jugoslavije, i Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice Srpske. Ovu izložbu prati i izložba haljina i aksesoara „Jovanka Broz u boji“, čiji su autori modni dizajner Igor Todorović, savetnik i kustos izložbe Mirjana Menković, modni dizajner i kostimograf Maja Nedeljković Davidovac.

Na izložbi “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ izloženo je 36 dela koja su se tri decenije nalazila u vili koju je Jovanka Broz koristila nakon smrti svog supruga Josipa Broza u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 75 (nekadašnjem Bulevaru mira koji se pre toga zvao Bulevar Oktobarske revolucije).

U Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti izloženi su i originalni odevni komadi iz jedinstvene kolekcije Jovanke Broz, koji su bili izloženi u holu RTS-a u septembru 2021. godine. Ekskluzivno su prikazane toalete koje je nekadašnja prva dama nosila u oficijelnim prilikama, a koje do sad publika u Jagodini i regionu nije mogla da vidi.

Izložba u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti biće otvorena za javnost do 31. avgusta 2023. godine.