Na jubilarnoj 20-oj svečanoj skupštini nacionalnog komiteta ICOM Srbija, održanoj 18. maja u Beogradu na Međunarodni dan Muzeja, za muzej godine u Srbiji proglašen je Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine Srbije tokom 2022. godine.

Marijana Kolarić, direktorka MSUB, istakla je da je nagrada izazvala iskrenu radost svih zaposlenih, i da pripada celokupnom timu Muzeja: “Ova najznačajnija nagrada iz oblasti muzejske delatnosti predstavlja podsticaj i motivaciju da budemo još bolji u realizaciji naših programa, da konstantno unapređujemo kako muzejsku delatnost i praksu, tako i muzejsko iskustvo naših posetilaca.  Drago nam je da su kolege i koleginice iz drugih muzeja prepoznali i podržali naš trud i rad. Iako je Muzej savremene umetnosti bio nominovan u nekoliko kategorija – nagrada za Muzej godine, kao krovna nagrada ICOM-a potvrda je brižljivog rada i truda muzejskog tima na realizaciji bogatog programa i sadržaja tokom prošle godine, među kojima smo imali izuzetno zahtevne projekte. Čestitamo i svim drugim kolegama i koleginicama koji su bili u nominaciji ove godine kao i nagrađenima”.

U kategoriji za muzej godine među nominovanima bili su Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina: Muzej Vojvodine, Novi Sad; Narodni muzej u Beloj Crkvi; Narodni muzej Šumadije, Kragujevac i Muzej savremene umetnosti.

Nagrade su dodeljene su u četiri različite kategorije: za publikaciju godine, projekat godine, muzejskog stručnjaka i Muzej godine.

Publikacija godine je “Sloboda je naš san – Tematski katalog predmeta iz fonda Muzeja Jugoslavije koji dokumentuju život u logorima i represivne mere u toku Drugog svetskog rata”, autorki Ane Panić i Veselinke Kastratović Ristić, koju je pripredio Muzej Jugoslavije. U ovoj kategoriji nominovane su bile i publikacije “Galerija fresaka u Beogradu” (Bojan Popović, Narodni muzej Srbije); “Kultura pristupačnosti: istraživanje pristupačnosti muzeja i galerija u  Republici Srbiji” (Marijana Milankov, Bogdana Opačić, Bojana Subašić, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd); “Metod kao predmet ili predmet kao metod: poučavanje (o) umetnosti u osam koraka (Milica Božić Marojević, Filozofski fakultet, Centar za muzeologiju i heritologiju); i “Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske” (Tijana Palkovljević Bugarski, Galerija Matice Srpske).

Najbolji projekat 2022. godine je “Leta pre neta” (Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević, Tamara Tešević) Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. U konkurenciji su bili i “Femina Balcanica: mater, matrona, augusta, dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu” (Deana Ratković, Vera Krstić, Tatjana Cvjetićanin, Veselinka Ninković, Mirjana Glumac, Narodni muzej Srbije); “Migracije u umetnosti – umetnost migracija” (Danilo Vuksanović, Jelena Ognjanović, Luka Kulić, Galerija Matice Srpske); Muzika prijateljevih koraka (Petar Dekić, Narodni muzej Smederevska Palanka); i “Stvari vibrantne – stvari svečane” (Senka Ristivojević, Miroslav Karić, Muzej savremene umetnosti u Beogradu).

Za stručnjaka godine proglašena je Biljana Crvenković, viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.  Drugi nominovani za ovu nagradu bili su Aleksandar Repedžić, kustos Muzeja Ponišavlja Pirot; Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije; Dejan Vorgić, kustos Muzeja primenjene umetnosti; i Ivan Stanić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.