Kulturna dešavanja

VIZUELNI PODSETNIK „NASELJE CERAK VINOGRADI KULTURNO DOBRO REPUBLIKE SRBIJE“

NA 16. BEOGRADSKOJ INTERNACIONALNOJ NEDELJI ARHITEKTURE

U četvrtak 22. aprila u Beoizlogu Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture biće prikazan vizuelni podsetnik „Naselje Cerak Vinogradi kulturno dobro Republike Srbije“ autorke Milenije Marušić. Ovaj podsetnik se sastoji od materijala koji je pripreman 2019. godine u okviru edicije „Trilogija 2019“, a realizuje se u saradnji sa IAUS – Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Naselje Cerak Vinogradi je obeležilo arhitektonsku 2019. godinu, kada je proglašeno za kulturno dobro Republike Srbije (18. januar 2019.) kao jedino zaštićeno naselje savremene arhitekture u ovom delu Evrope i jedno od tri u Evropi. Takođe je izabrano, selekcijom iz obimne građe, za izlaganje u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, u okviru izložbe „Betonska utopija − arhitektura Jugoslavije 1948−1980“ (15. juli 2018 -18. januar 2019.) Nakon završene izložbe, (27. avgust 2019.) odabrano je za stalnu kolekciju Muzeja, kao jedno od dva dela iz Srbije, čime je potvrđen njegov status nacionalnog i internacionalnog kulturnog nasleđa.

Arhitekta Milenija Marušić, članica autorskog tima koji je projektovao naselje Cerak Vinogradi, o povodu za prikazivanje vizuelnog podsetnika i trenutnom statusu naselja kaže: “Glavni cilj ovog podsetnika je apel nadležnima da shodno statusu naselja koje predstavlja nacionalnu baštinu preduzmu odgovarajuće mere kako bi se naselje revitalizovalo, održavalo i dovršilo izgradnjom projektovanih, a nerealizovanih sadržaja neophodnih „gradiću“ od 15 hiljada stanovnika. U tu svrhu, zajedno sa stanovnicima naselja sa kojima smo, u stalnom, 40 godina dugom, kontaktu i saradnji u julu 2019. godine sačinili smo dokument pod nazivom „Razvojna strategija rekonstrukcije, revitalizacije i modela upravljanja u naselju Cerak Vinogradi“. Dokument je prosleđen nadležnima počev od opštine, preko grada do republike. Za sada je ostao bez odgovora“.

Milenija Marušić je završila Gimnaziju u Valjevu i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. Vodeći je projektant i stručni savetnik u Institutut za arhitekturu i urbanizam Srbije, član Akademije arhitekture Srbije, član Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a. Zajedno sa Darkom Marušićem učestvovala je na više autorskih arhitektonsko urbanističkih konkursa i realizovala više desetine objekata i prostornih celina.

Naselje Cerak Vinogradi je nastajalo na krajnjoj periferiji Beograda. Realizacija projektnog programa podrazumevala je građenje novog gradića na brdu za 15.000 stanovnika u 3.650 stanova, na teritoriji od 93 hektara.  Autorski tim Darko i Milenija Marušić sa Nedeljkom Borovnicom za deo naselja Cerak 1, radio je projekte u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. Građenje započeto 1978. godine trajalo je 10 godina, uz stalno prisustvo projektanata na gradilištu.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

DEVET FILMOVA U DEVET DANA

PROLJETNOG IZDANJA SARAJEVO FILM FESTIVALA,

ULAZNICE U PRODAJI

U petak počinje Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala, koje se održava online, od 9. do 17. aprila na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Prijavom na Ondemand.kinomeetingpoint.ba publika će imati priliku gledati najnovija filmska ostvarenja sa posljednjih izdanja filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika. Uz filmove kao bonus sadržaj bit će dostupni i intervjui sa nekim od autora filmova. Klasici jugoslavenskog filma Puriša Đorđević i Srđan Karanović u ekskluzivnim jednosatnim intervjuima govore o žvotu i radu, s naglaskom na svojim filmovima “Pavle Pavlović” i “Miris poljskog cveća”, koji će biti prikazani na Proljetnom izdanju Sarajevo Film Festivala.

Ulaznice / kodovi za gledanje filmova su u prodaji: cijena pojedinačnog koda za gledanje filma je 8 KM. Cijena paketa za svih devet filmova u programu je 50 KM – pet igranih filmova: “Krvne veze”, “Mladi kitolovac”, “Novi poredak”, “Sluge režima”, “Smrt filma, a i mog oca”; dva dokumentarna: “Jedna od nas” i “Mala djevojčica” i dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” i “Miris poljskog cveća”. Nakon kupovine, odnosno na datum koji je naznačen na svakom filmu, film će biti dostupan za gledanje. Nakon što započnete gledanje prvi put, imate 48 sati da odgledate film. Film je moguće stopirati, gledati od početka ili nastaviti gledanje od trenutka na kojem ste film zaustavili.

Izaberite film i u kućnoj atmosferi i lokaciji koju ste izabrali, sami ili sa društvom na svom uređaju doživite posebno filmsko iskustvo uz Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala!

Predstavljamo filmove u programu Proljetnog izdanja Sarajevo Film Festivala:

Krvne veze

Danska, 2020, 89 min.

Režija: Jeanette Nordahl

Uloge: Sandra Guldberg Kampp, Sidse Babett Knudsen, Joachim Fjelstrup, Elliott Crosset Hove, Besir Zeciri, SofieTorp, Frida Sejersen

Ida se uselila kod tetke i svoje braće nakon što je njena majka tragično stradala u saobraćajnoj nesreći. Kuća je puna ljubavi, ali van doma porodica vodi nasilan i kriminalan život.

Mladi kitolovac

Rusija, Poljska, Belgija, 2020, 93 min.

Režija: Philipp Yuryev

Uloge: Vladimir Onokhov, Vladimir Lyubimtsev, Kristina Asmus

Leshka živi u izoliranom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i dijeli Rusiju od Amerike. Tinejdžer je, i kao i većina muškaraca u njegovom selu, lovac je na kitove koji vodi vrlo neuzbudljiv život na krajnjoj ivici svijeta. Ali nedavni dolazak interneta u Leshkino selo znači da se pretežno muško stanovništvo sada svake večeri okuplja u šupi kako bi gledalo prelijepe djevojke udaljene hiljadama kilometara kako plešu na ekranu erotske web chat stranice uz neprekidno baferovanje. Za većinu momaka to je samo malo zabave, ali Leshka to shvaća ozbiljno. Na chat stranici sreće prelijepu djevojku i zaljubljuje se u nju. Leshkina prva ljubav transformira ga do neprepoznatljivosti: sada je odlučan da pronađe camgirl u stvarnom svijetu, gdje ga očekuje ludo putovanje.

Novi poredak

Mexico, Francuska, 2020, 88 min.

Režija: Michel Franco

Uloge: Naian González Norvind, Diego Boneta, Mónica del Carmen, Fernando Cuautle, Darío Yazbek, Roberto Medina, Patricia Bernal, Lisa Owen, Enrique Singer, Eligio Meléndez, Gustavo Sánchez Parra

U ovoj začaranoj, napetoj distopijskoj drami, raskošno vjenčanje više klase pokvari se u neočekivanom ustanku klasnog rata koji ustupa mjesto nasilnom državnom udaru. Gledano očima simpatične mlade nevjeste i sluga koji rade za – i protiv – njene bogate porodice, Novi poredak bez daha prati slom jednog političkog sistema dok mučnija zamjena izvire za njim.

Sluge režima

Slovačka, Rumunija, Češka Republika, Irska, 2020, 80 min.

Režija: Ivan Ostrochovský

Uloge: Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík

Godina je 1980. Michal i Juraj žive u sjemeništu i pohađaju teološku školu u totalitarnoj

Čehoslovačkoj. Strahujući da će škola biti zatvorena, njihovi tutori odgajaju učenike na način koji će biti prihvatljiv vladajućoj Komunističkoj partiji. Svi mladi učenici moraju odlučiti da li žele izabrati lakši put i početi sarađivati sa režimom ili će radije živjeti pod drakonskim nadzorom tajne policije.

Smrt filma, a i mog oca

Izrael, Francuska, 2020, 105 min.

Režija: Dani Rosenberg

Uloge: Marek Rozenbaum, Roni Kuban, Ina Rosenberg, Noa Koler, Natan Rosenberg, Sabina Rosenberg, Ruth Farhi

Redatelj kamerom prati posljednje dane svog oca, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Umirući otac nije sentimentalan prema neizbježnom kraju i odbacuje svaku komemoraciju. Hibridna kombinacija fikcije i činjenica, obojena autobiografskim referencama, gdje se kinematografija ruši na zidove stvarnosti. Prozirno i samorefleksivno putovanje koje poredi vječni protok vremena s prolaznim trenutkom smrti, tražeći unutrašnju katarzu.

Dokumentarni filmovi

Mala djevojčica

Francuska, 2020, 85 min.

Režija: Sébastien Lifshitz

Sasha ima sedam godina i oduvijek je znala da je djevojčica, iako je rođena u tijelu dječaka. U njenom svakodnevnom životu u školi, na plesnim treninzima i dječjim zabavama okolina je tretira različito od druge djece, no Sashina porodica vodi neumornu bitku da omogući da njena različitost bude prihvaćena i da je ljudi oko nje razumiju.

Jedna od nas

Hrvatska, 2020, 51 min.

Režija: Đuro Gavran

Na proslavi petnaestogodišnjice mature kolege iz razreda prisjećaju se srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju, sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismu u kojem njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijest o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Jugoslavenski klasici

Pavle Pavlović

Srbija, Jugoslavija, 1975, 92 min.

Režija: Puriša Đorđević

Uloge: Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Ljuba Tadić, Rade Marković, Ljubinka Bobić, Slobodan Djurić, Karlo Bulić, Faruk Begoli, Danilo Bata Stojković

Mladi intelektualac Pavle Pavlović u televizijskom intervjuu govori o fabrici, o svojim drugovima i sebi. U njegovoj spontanosti i iskrenosti mnogi su vidjeli istinu. To izaziva nezadovoljstvo direktora koji traži da napiše ispravku. Za odricanje od istine i šutnju, nudi mu veliki komforan stan. Pavle Pavlović ga prihvata i to je trenutak koji mora da plati. Drugovi ga osuđuju, odbacuju i on gubi posao. Zapošljava se u brodogradilištu gde pokazuje izuzetnu marljivost. U nesreći koja se dešava, pokazuje veliku hrabrost i stiče priznanje.

Miris poljskog cveća

Srbija, Jugoslavija, 1977, 106 min.

Režija: Srđan Karanović

Uloge: Ljuba Tadić, Aleksandar Berček, Sonja Divac, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Miodrag Radovanović, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Čedomir Petrović, Gorica Popović, Ljubomir Čipranić

Poznati glumac napušta pozorište i odlazi da živi na šlepu kod prijatelja lađara. Priča o njegovom postupku se širi i ljudi iz njegove okoline, pokušavajući prvobitno da ga privole da se vrati poslu i porodici, i sami privučeni pobunom ostaju na rijeci u traganju za novim životom. Na kraju ostaje otvoreno pitanje šta je ko stvarno pronašao…

Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Ovaj program održava se u sklopu “Mreže festivala Jadranske regije – Novo festivalsko iskustvo”, uz podršku programa Kreativna Evropa – MEDIA.

Cijene

Cijena koda za film je 8 BAM / 4 EUR.

Cijena za paket filmova je 50 BAM / 25 EUR.

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bit ćete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film će te biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

SVEČANO OTVARANJE 16. BINA – IZLOŽBA „BEOGRADSKA ŠKOLA STANOVANJA OD KRAJA 1950. DO SREDINE 1980. – KOMPLEKSNOST IDEJA“

Šesnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA biće svečano otvorena 22. aprila u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvaranjem izložbe „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“. Autorka izložbe je Tanja Damljanović Konli, uz  ko-autorku Draganu Mecanov i saradnice Miu Stefanović, Tamaru Nikolić i Nevenu Ašković, a program izložbe realizuje se u saradnji sa organizacijom Do.ko.mo.mo Srbija. Program BINA 2021 će otvoriti akademik, profesor i arhitekta Milan Lojanica.

U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, ovogodišnje izdanje BINA biće u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina. Kroz prikaz kompleksnosti ideja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva, kroz tri perioda – 60-te, 70-te i 80-te godine, a na nivou dve grupe analiza: urbanističko-arhitektonske i projektantskih razmera.

Tanja Damljanović Konli, autorka izložbe, o temi kojom se bavila kaže: „Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960-80. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Osim razmišljanja o partikularnim stambenim jedinicama, tretiranje susedstva kao zajednice sa kojom će se žitelji identifikovati potpomognuto je promišljanjem javnih sadržaja prema kojima će naselje gravitirati. Ovo su primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava”.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 22. maja 2021. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom  širinom obuhvata brojne podteme.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

BINA u 2021. godini obeležava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera. Nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, više od deceniju i po BINA obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Više informacija: www.bina.rs

Izložba Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.” od 1. aprila u Filmskoj galeriji Dvorani kulturnog centra Beograda

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena za publiku od 1. aprila u 12 sati u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, i trajaće do 15. maja. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi. Zvaničnog otvaranja zbog protivepidemiloških mera neće biti, ali će medijima na raspolaganju biti direktor Filmskog centra, Gordan Matić i prof. dr. Jovan Čekić, autor pogovora za katalog izložbe.

U pogovoru Jovana Čekića, između ostalog stoji: „Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. Sa pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput Netfixa, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji“. O samom senzibilitetu ovih plakata on dodaje: „Plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca „ekonomije pažnje“ koja dolazi sa Zapada, i katkad postižu zadivljujuće efekte”.

Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 18 gradova Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja „Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Međunarodni simpozijum „Novim Putevima u Novu Budućnost” online od 22. do 31. marta

Međunarodni simpozijum „Novim putevima u novu budućnost” biće održan od 22. do 31. marta u livestream formatu, u organizaciji kustoskinje Biljane Ćirić. Glavni prezenteri simpozijuma su „What Could/Should Curating Do“ i Moderna galerija iz Ljubljane, a predavanja će se održavati svakog dana od 11h po centralnoevropskom vremenu, sem 24, 27. i 28. marta koji su slobodni dani. Livestream će biti dostupan na zvaničnim facebook i youtube stranicama programa i institucija WCSCD,  Moderne  galerije, Artcom  platforme, Rockbund Art Museum I Gradska Biblioteke Bor.

Učesnici seminara biće Zdenka Badovinac (kustos, Moderna Galerija, Ljubljana); Robel Temesgen (umetnik, Adis Abeba); Larys Frogier (direktor, Rockbund Art Museum, Shanghai); Sinkneh Eshetu (pisac,Addis Abeba); Marija Glavaš (sociolog, Ljubljana); Berhanu (antropolog, Kanbera); Aigerim Kapar (međuzavisni kustos, Astana); Jelica Jovanović (arhitekta, Beograd); Hu Yun (umetnik, Melburn); Jasphy Zheng (umetnik, Xia Men); Dragan Stojmenović (Gradska biblioteka, Bor); Nikita Čoi (glavni kustos, Tajms muzej, Guangdžou); Robert Bobnić i Kaja Kraner (istraživači, predavači Ljubljana); Aziza Abdulfetah Busser (arhitekta i akademik, Adis Ababa); Aleks Ulko (umetnik i istraživač, Taškent); Brett Neilson (profesor, Institute for Culture and Society, Western Sydney University); Yabebal Fantaye (Astrofizičar i naučnik za podatke, suosnivač inicijative 10 Akademije, Adis Ababa), Salem Makurija (nezavisni pisac, producent, reditelj, videograf, i profesor na Katedri za umetnost na Velsli koledžu), Biljana Ćirić (međuzavisni kustos i osnivač WCSCD)

Simpozijum „Novim putevima u novu budućnost” je prvi javni trenutak deljenja ne samo istraživanja u okviru ovog programa, već i načina rada zasnovanog na relacijama i međuzavisnosti. Ovaj program je dugoročni projekat i istraživanje koje se odražava na Inicijativu Pojas i put, i način na koji će izmeniti estetiku i praksu svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima Etiopije, Srbije, Slovenije, Uzbekistana, Kine, i Kazahstana.

Mnogi od ovih lokaliteta smeštenih na marginama globalne ekonomije ponovo su dobili na vidljivosti kroz geopolitičke sukobe, kada je ova Kineska Inicijativa ušla u sferu interesovanja drugih globalnih sila. Da li bi nova vidljivost i geopolitički odnosi mogli da stvore alternative našem postojanju, ili će podržati ekstraktivističku kapitalističku logiku koju je toliko godina nametala zapadnoevropska modernost, neka su od pitanja koja projekat pokušava da istraži kroz studije slučaja.

Otkako je počela pandemija, Inicijativa Pojas i put polako definiše novi pravac fokusiran na digitalne usluge i javno zdravlje i te transformacije projekat će nastaviti da istražuje i razumeva u tekućoj godini.

Projekat „Novim putevima u novu budućnost” je počeo u februaru 2020. neposredno pre nego što je najavljena pandemija, a od tada nastavljamo da funkcioniše u našim novim uslovima života. Trenutni uslovi pretvorili su projekat u mnogo više od ispitivanja Inicijative pojas i put: on je postao ispitivanje sopstvenog postojanja, načina na koji živimo, kako praktikujemo međuzavisnost razliku i “rastežemo” postojeće institucionalne strukture kroz koje se mi kao praktikanti krećemo.  Naš put otvara pitanje da li ovaj novi hladni rat polako odvija pred nama – izazvan pandemijom – može da stvori i podstakne veze koje nijedna država ne može da kontroliše, ali koje su nam potrebne i koje su zaista naše.

Detaljan pregled programa po danima i dodatne informacije moguće je pogledati na internet stranici „What Could/Should Curating Do“ (https://wcscd.com/index.php/2021/03/02/as-you-go-roads-under-your-feet-towards-the-new-future-symposium/)

Projekat „As you go… the roads under your feet, towards a new future” pokrenula je i osmislila Biljana Ćirić. Među istraživačkim jedinicama su „What Could/Should Currating Do“ (Beograd),  Moderna  galerija (Ljubljana), Muzej umetnosti Rokbund (Šangaj), Muzej Guangdong Tajms (Guangdžou), ArtKom (Astana), Robel Temesgen i Sinkneh Eshetu (Adis Abeba) i Gradska biblioteka (Bor).

 Prvu fazu projekta podržali su FFAI, Fondacija za umetničke inicijative, CURTAIN (Muzej umetnosti Rokbund), Austrijski kulturni forum, Kustoska praksa (Monash University Art, Design and Architecture) i Stipendija programa istraživačke obuke australijske vlade.

Online platforma Austrijskog kulturnog foruma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” počela sa radom

Online platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” startovala je sa radom, nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj onlajn platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz ove dve zemlje.

Konkursom je upućen poziv umetnicima da dostave radove u digitalnom obliku koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge”, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija. Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije. 

Tokom marta u fokusu su dva rada: „I u očima gladnih raste gnev” umetničkog dvojca Doplgenger iz Srbije i „Pobuna budžeta” Mihaela Hajndla i Austrije.

Naslov audio-video instalacije “I u očima gladnih raste gnev” dvojca Doplgenger je rečenica preuzeta iz knjige Džona Stajnbeka „Plodovi gneva” (1939.). Epski roman o stradanjima, egzodusu, izrabljivanju i društvenoj marginalizaciji porodice farmera sa Srednjeg zapada za vreme Velike depresije 30-ih godina prošlog veka predstavlja referentni okvir za Doplgengerov pogled na ekonomsko prouzrokovana, istorijska, kao i savremena migracijska kretanja. „Ideja za rad je predstavljala simbiozu dva događaja – obeležavanje pedesetogodišnjice potpisivanja ugovora između Jugoslavije i Austrije o privremenom radu Jugoslovena u Austriji, kao i migracijska kriza koja je potresala ceo svet 2015. i 2016. godine”, kažu autori o svom radu, koji je moguće pogledati na At Second glance platformi (https://www.secondglance.rs/sr/gledista/doplgenger-collective/164)

Umetnički dvojac Doplgenger čine  Isidora Ilić i Boško Prostran iz Beograda, čije se stvaralaštvo bavi odnosom umetnosti i politike kroz prispitivanje režima pokretnih slika i načina njihove recepcije. Oni se oslanjaju na tradiciju eksperimentalnog filma i videa, i kroz neke od postupaka ovih tradicija intervenišu na postojećim medijskim proizvodima ili proizvode u formi proširenog filma.

Polaznu tačku filma „Pobuna budžeta” Mihaela Hajndla čine ljudi koji svakog jutra čekaju na čudne poslove, kao što je muvanje ispred kockarnica u Triesterštrase u Beču. Kako navodi autor, u svakom većem gradu postoje ovakva mesta gde ljudi, koji inače ne bi imali prilike da rade na legalan način, mogu da nude svoje usluge. To su današnji radnici koji nisu stalno zaposleni i koji su spremni da odrade bilo koji vrstu manjeg fizičkog posla za vrlo nisku dnevnicu. S obzirom na njihovu nesigurnu i rizičnu situaciju, nalaze se izvan društva. Rad je moguće pogledati na At Second glance platformi (https://www.secondglance.rs/sr/gledista/michael-heindl/100).

 Mihael Hajndl živi i radi u Beču kao umetnik i filmski stvaralac. Studirao je slikarstvo na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njegovi kratki radovi se sastoje od serije ponovljenih akcija, varijacija na temu. Metoda je minimalistička, ali je tehnika zabavna, ritmička i nekada vodi do iznenađujućih zaključaka. Hajndlov rad istovremeno oslikava strogu disciplinu naših društava i nalazi razigrane načine da podrije puteve reda i utilitarnosti. O svojoj motivaciji za konkurs i vezama sa našom zemljom, Hajndl kaže: „Srbija je bila prva zemlja na Balkanu s kojom sam izgradio snažnu umetničku vezu. S umetnicima iz Novog Sada i Vojvodine, organizovao sam nekoliko projekata i izložbi u obe zemlje. Konkurs “Na drugi pogled” bio je sjajna šansa da učvrstim te veze i bilo bi mi jako drago ako se iz ovoga izrode i neke buduće saradnje”.

Nova onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma nastala je imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje.

Disovo prolece

Поетско-музички програм посвећен јубилеју 180 година од рођења Лазе Костића биће одржан у петак, 19. марта у Великој сали Градске библиотеке. Уједно ће бити обележен и почетак 58. Дисовог пролећа и Светски дан поезије. У светковини поетске речи учествује драмски уметник Војин Ћетковић, Душица Брковић, ученици Средње музичке школе – одсек за соло певање, хор „Слово љубве”, Тања Вуковић и Марија Радуловић.

Програм ће бити реализован у складу са актуелним здравственим мерама које подразумевају ограничен број посетилаца у сали, стога сви заинтересовани могу подићи бесплатне улазнице на Инфо-пулту Библиотеке од уторка, 16. марта. Резервације нису могуће, а једна особа може узети највише две карте које ће се делити док не буде попуњен дозвољени број места.

Onlajn kustoska predavanja „Lumbung” i „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“ 16. i 17. marta

Kustoski program „What Could/Should Currating Do“ nastavlja se u 2021. godini predavanjima „Lumbung” farida rakuna, člana ruangrupe – umetničkih direktora predstojeće documente i „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“, kineskog teoretičara Zaironga Xianga.

Predavanje „Lumbung”, sedmo u seriji, biće održano 16. marta onlajn u 12 časova po srednjeevropskom vremenu, putem Zoom linka (https://us02web.zoom.us/j/9852373109, ID sastanka 985 237 3109) i lajvstrima na Fejsbuku (https://www.facebook.com/events/165631278706169 ), a o naslovnoj temi govoriće indonežanski kustos, arhitekta, predavač i umetnik farid rakun, član kolektiva ruangrupa, umetničkih direktora predstojeće documente.

U najavi događaja, organizator navodi da je ruangrupa umetnički kolektiv sa sedištem u Džakarti, koji se nalazi u sred pokretanja Lumbunga – globalne mreže pokrenute da bi se određene vrednosti uvele u praksu, kao što su deljenje, humor, velikodušnost, nezavisnost i utemeljenost u lokalnom. Ovaj proces je u velikoj meri omogućen zahvaljujući mandatu kolektiva na poziciji umetničkih direktora nemačke neprofitne organizacije documenta fifteen, gde se ruangrupin pristup može smatrati pronalaženjem njihovog načina za obavljanje institucionalne prakse – za razliku od puke kritike. Sesija je predviđena da bude opuštenog karaktera, a prisutan će biti barem jedan član ruangrupe, farid rakun, koji će pojasniti procese kojima je kolektiv naklonjen.

farid rakun je diplomirani arhitekta (Universitas Indonesia i Cranbrook Academy of Art). Gostujući je predavač na Odseku za arhitekturu Universitas Indonesia, a takođe je deo umetničkog kolektiva ruangrupa, sa kojim je zajednički kurirao događaj TRANSaction: Sonsbeek 2016 u Arnhemu (Holandija). Kao inicijator, učestovao je u radu raznih svetskih institucija i manifestacija kao što je Centar Pompidou, Bijenale u Veneciji, i mnogi drugi. Radio je za Bijenale u Džakarti u različitim kapacitetima od 2013. godine i trenutno obavlja funkciju savetnika.

ruangrupa je kolektiv sa sedištem u Džakarti, osnovan 2000. godine. To je neprofitna organizacija koja nastoji da podrži ideju umetnosti unutar urbanog i kulturnog konteksta uključivanjem umetnika i drugih disciplina kao što su društvene nauke, politika, tehnologija i mediji, da pruži kritičko posmatranje i poglede ka indonežanskim urbanim savremenim pitanjima. ruangrupa takođe proizvodi kolaborativne radove u formi umetničkih projekata kao što su izložbe, festivali, umetničke laboratorije, radionice, istraživanja, kao i publikacije knjiga, časopisa i onlajn dnevnika.

Kao umetnički kolektiv, ruangrupa je učestvovao u mnogim projektima saradnje i razmene, uključujući učešće na velikim izložbama kao što je Gvangdžu Bijenale (2002 & 2018), Istanbulsko bijenale (2005), Azijsko pacifičko trijenale savremene umetnosti (Brizbejn, 2012), Singapursko bijenale (2011), Bijenale u Sao Paulu (2014), Aichi Triennale (Nagoya, 2016) i Cosmopolis u Centru Pompidu (Pariz, 2017)

Sledeće predavanje, pod nazivom „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“, na programu je 17. marta u 12 časova, a registracija je moguća putem linka: https://khio-no.zoom.us/webinar/register/WN_fRpzdvozSkmEtYAvQu4mtQ.

U opisu predavanja stoji da je jedan od najrasprostranjenijih alata za preživljavanje od strane improvizovane svetske većine onaj o brzom popravljanju ili menjanju, bilo da je to jugaad u Indiji, gambiarra u Brazilu, ili u izvesnoj meri shanzhai u Kini. Oni su odjednom ugrađeni u tradicionalni prostor-vreme i specifični za stanje stvoreno neoliberalnim globalnim kapitalizmom.. Na ovom predavanju će biti predstavljeni različiti registri improvizacije usidrene u umetničkim praksama i kritičke i kustoske refleksije, od citatskog znanja do genijalne improvizacije, od zajedničke politike do kapitalističkog prisvajanja. Biće razmotreno koje lekcije mogu da se nauče iz ovih teorija i praksi, posebno u kontekstu sveizlažuće pandemije.

Zairong XIang je asistent profesora komparativne književnosti i vanredni direktor Univerziteta Artat Duke Kunshan. Autor je knjige „Queer Ancient Way: A Decolonial Exploration (punctum books, 2018). Glavni je kustos „malog kosmopolitskog vikenda“ u HKW Haus der Kulturen der Welt (2018), kao i urednik kataloga „minor cosmopolitan: Thinking Art, Politics and the Universe Together Otherwise“ (Diaphanes 2020). Ko-kurator je manifestacije Guangzhou Image Triennial 2021. Bio je saradnik na ICI-Berlin Institutu za kulturnu istragu (2014 – 2016) i postdoktorski istraživač DFG Research Training Group minor cosmopolitanisms na Univerzitetu Potsdam (2016-2020).

Domaćin ovog predavanja je Nacionalna akademija umetnosti u Oslu u saradnji sa kustoskim programom „What could should currating do“. Moderiraće ga vanredna profesorka akademije Liza Rozendal i biće prikazana uživo putem Zoom platforme i Facebook strane.

Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platformom.

KONFERENCIJA „RADNOPRAVNOST 2021. – RADNO OKRUŽENJE PONOSNO NA RAZNOLIKOST“

18. i 19. ožujka 2021. | Online, PINE

Konferencija „Radnopravnost 2021. – radno okruženje ponosno na raznolikost“ održat će se u četvrtak, 18., te petak, 19. ožujka 2021. putem Pine konferencijske platforme. Prvog dana konferencija se održava u terminu od 09:50 do 15:45 sati, a drugog dana od 10:00 do 15:10 sati. Konferencija je dio aktivnosti projekta „Radnopravnost svima!“ kojeg financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a program konferencije kao i poveznicu za prijavu možete pronaći na: http://radnopravnost.hr/konferencija/workplace-equality-2021/. Krajnji rok za prijavu je 17. ožujka 2021. u podne.

Prvi dan konferencije posvećen je radu s poslodavcima i sindikatima, te će izlaganja održati stručnjakinje i stručnjaci, predstavnice i predstavnici poslodavaca, sindikata, relevantnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Europe, koji aktivno rade u području ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju.

Program konferencije započinje u 09:50h uz izlaganja Marc Angela, supredsjednika LGBTI Intergrupe Europskog parlamenta, Juul VAN HOOF iz Agencije Europske unije za temeljna prava te Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH. Program se nastavlja panelom o važnosti politika uključivosti za radne organizacije i uloge poslodavca u stvaranju sigurnog i uvažavajućeg radnog mjesta za LGBTIQ+ zaposlenike, na kojem će izlagati Anna Shepherd (ILGA Europe), Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj te Udruga poslodavaca u javnom sektoru Sjeverne Nizozemske. O inkluzivnim praksama unutar svojih radnih okruženja govorit će predstavnici IKEA Hrvatska te prof. Filip Zorčić, ravnatelj Gimnazije Pula.

Također, u okviru prvog dana konferencije, u 12:30 održat će se i ceremonija dodjele priznanja poslodavcima koji su sudjelovali u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu i edukacijskom programu „Radnopravnost svima!“.

U nastavku programa slijedi diskusija o najboljim praksama sindikata u cilju suzbijanja diskriminacije i promicanja uključivosti LGBTIQ+ radnika/ca, u okviru koje će najveći sindikat Velike Britanije, Unite the Union predstaviti svoje prakse.

Drugog dana konferencije predstavit će se preko 20 europskih organizacija koje će sudionicima/ama govoriti o svojim praksama rada u području LGBTIQ ravnopravnosti i raznolikosti na radnom mjestu kako bi se stvorila prilika za jače povezivanje organizacija civilnog društva koje razvijaju i provode programe, alate i istraživanja u području ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba na radnom mjestu.

Program konferencije je primarno namijenjen poslodavcima, sindikatima, organizacijama civilnog društva te relevantnim institucijama, ali i svim drugim pojedinkama i pojedincima koji se žele informirati o ovoj temi te o najboljim praksama ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba u području rada i radnih uvjeta.

O projektu „Radnopravnost svima!“

Konferencija „Radnopravnost 2021. – radno okruženje ponosno na raznolikost“ dio je aktivnosti projekta „Radnopravnost svima!“ koji se provodi s ciljem stvaranja sigurnog i uvažavajućeg radnog okruženja za LGBTIQ+ osobe u RH kroz razvoj te implementaciju evaluacijskih i edukacijskih modela i alata, razmjenu znanja te poticanje suradnje između organizacija civilnog društva, sindikata, poslodavaca te ostalih relevantnih dionika. Projekt provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, Zaklada Solidarna iz Hrvatske te Stichting Tûmba iz Nizozemske, a financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima posjetite: Ravnopravnost.lgbt

Za više informacija o Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu posjetite: Radnopravnost.hr

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture na evropskoj konferenciji „Creative Exchange: Landscapes of Care“

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA učestvuje u organizaciji konferencije „Creative Exchange: Landscapes of Care”, jednom od najvećih i najvažnijih događaja u oblasti arhitekture, koji se održava od 3. do 5. marta onlajn. BINA je partner na projektu Future Architecture platforme koja je i organizator događaja, uz podršku programa Kreativna evropa. Konferenciju je moguće pratiti uživo putem online stream linka (https://bit.ly/3s97iTG), dok je kompletan program manifestacije dostupan na internet prezentaciji Future Architecture Platform (https://bit.ly/3pvC1Zb).

Ovogodišnje izdanje „Creative Exchange” će predstaviti 27 finalista Future Architecture konkursa koji su izabrani između 400 učesnika da prikažu svoje ideje i vizije budućnosti arhitekture. Istovremeno ovogodišnji susret arhitektonskih kreativaca biće i jedna od prvih promocija nove inicijative “Novi Evropski Bauhaus”, projekta koji je septembra prošle godine najavila predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen. Povodom konferencije napravljen je i poseban sajt Future Architecture Rooms (https://futurearchitecturerooms.org/), u okviru kojeg su predstavljeni svi finalisti, članice platforme. Soba br. 10 rezervisana je za BINU (https://futurearchitecturerooms.org/bina-association-of-belgrade-architects).

Na konferenciji će učestvovati brojni istaknuti stručnjaci iz oblasti arhitekture, među kojima su i Xavier Troussard, direktor Istraživačkog centra New European Bauhaus; Amica Dall, osnivačica uglednog kolektiva Assemble; Marie-Louise Richards, istraživačica Royal Institute of Art in Stockholm u Švedskoj; program direktor projekta Future Architecture, Matevž Čelik i mnogi drugi. Osnivačica Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, Danica Prodanović, učestvovaće u programu kao moderatorka diskusije “Revisiting histories session” u okviru koje će predstaviti letnju filmsku školu “If these walls could talk” posvećenu zgradi Doma štampe u Beogradu.

Platforma Future Architecture je izbalansirani eko-sistem evropskih institucija arhitekture koji imaju specifične uloge unutar kompleksa Evropskog arhitektonskog programa. Ova platforma povezuje multidisciplinarne talente u usponu sa institucijama visokog ugleda kao što su muzeji, galerije, izdavačke kuće, bijenala, i festivali. Platforma omogućava talentovanim konceptualnim teoretičarima i praktičarima u arhitekturi priliku da govore, budu viđeni i saslušani.