Promocije

Dom omladine Beograda  predstavlja tribinu „Mladi i gnevni – Srpska omladina u filmovima Reži! i A.S. (25)

Četvrta, poslednja tribina u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“ pre letnje pauze, održaće se 3. jula 2020. u Domu omladine Beograda. Na tribini pod nazivom  „Mladi i gnevni – Srpska omladina u filmovima Reži! i A.S. (25)“govoriće članovi ekipa ova dva recentna filma.

Nakon premijere na FEST-u 2019. godine i učešća, film „Reži!“ Koste Đorđevića imao je uspešan fesitvalski život. U pitanju je novi dugometražni igrani film reditelja Koste Đorđevića, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije. Film prati jedan neobičan dan u životu tinejdžerke Aje (Kristina Kika Jovanović), njene drugarice i  drugara iz kraja,  koji tumarajući kroz vrelinu avgustovskog dana, na usijanom beogradskom asfaltu traže načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim. Pravila igre sami biraju, a sistem vlastite kože jedini je sistem koji priznaju. Film je režirao Kosta Đorđević, po scenariju Dragana Nikolića. Direktorka fotografije je Bojana Andrić, a montažerka Romana Vujasinović.

Premijera filma „A.S. (25)“ održana je krajem novembra 2019. godine na Festivalu autorskog filma. Debitantski film Milene Grujić „A.S. (25)“  je pričao sa mladom Saletu (Vladimir Gvojić, u prvoj glavnoj ulozi u dugometražnom filmu), koji, zajedno sa sa svojim prijateljem Andrejem (Nikola Šurbanović), nakon pljačke menjačnice, beži u obližnju zgradu i ostaju opkoljen u stanu strane studentkinje Olge (poljska glumica Dominica Wallo). Milena Grujić je režirala diplomski film po svom scenariju, inspirisanom istinitim događajima koji su se odigrali pre nekoliko godina u jednom beogradskom naselju. Milena Grujić je takođe i montirala ovo ostvarenje, a direktor fotografije je Luka Trajković.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina će se prvenstveno usredsrediti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavljaće svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti svedočanstvo vremena u kome živimo.

Treća u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“, „Mladi i gnevni – Srpska omladina u filmovima Reži! i A.S. (25), biće održana u petak, 3. jula 2020. godine, sa početkom u 19 časova, u prostoru ispred sale Velike sale.  Gosti filmskih kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića biće scenarista Dragan Nikolić i glumica Kristina Kika Jovanović (ispred ekipe filma „Reži!“), kao i rediteljka Milena Grujić i glumac Vladimir Gvojić (ispred ekipe filma „A.S. (25)“). Podsećamo da se programi u Domu omladine Beograda održavaju uz primenu svih mera zaštite koje su propisane od strane stručnih službi i nadležnih organa. Posetioci se mole da takođe poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima. Ulaz na tribinu je slobodan.

Promocija novog kapitalnog izdanja Filmskog centra Srbije – „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ Kristofera Voglera

Novo, kapitalno izdanje Filmskog centra Srbije, knjiga „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ Kristofera Voglera, biće promovisano u četvrtak, 25. juna, u galeriji ARTGET na prvom spratu Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 19 časova. O ovom značajnom delu govoriće dramaturg i profesor Ana Lasić, scenarista, filmski reditelj i profesor Đorđe Milosavljević, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i urednik izdavačke delatnosti FCS-a Miroljub Stojanović.

Voglerovo ključno delo, koju proučavaoci filma nazivaju „scenarističkom biblijom“, uživa kultni satus i verovatno nema pisca koji bar nije čuo za teoriju strukture kojom se „Piščevo putovanje“ bavi. U samom središtu ovog kapitalnog dela nalazi se teorija po kojoj se većina priča može razložiti na niz narativnih struktura i arhetipova, opisanih kroz mitološku alegoriju. Vogler je svoje delo zasnovao na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji „Heroj sa hiljadu lica“ iz 1949. godine koja je, između ostalog, inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja njegovog serijala „Star Wars“.

Kristofer Vogler je sredinom 80-ih, u vreme dok je radio u Dizniju kao konsultant za priče, za potrebe studija osmislio „Praktični vodič po Heroju sa hiljadu lica” — čuveni memorandum, dokument na sedam strana koji je kasnije bio osnova za „Piščevo putovanje“. Vogler je poželeo da ideje koje je našao kod Kembela organizuje u jednu čistu i jednostavnu formu. Kako je sam rekao: „Hteo sam jednom zauvek da ih stavim na papir kao kreativne principe, sistem građevinskih blokova u koje možete da se pouzdate dok gradite priče, set oruđa kojim možete da otklanjate probleme sa kojima se kao pisac srećete“. Vogler je Kembelovu strukturu pojednostavio, preradio je tako da je istakao teme i motive koji se ponavljaju i u savremenim filmovima, te mit o heroju predstavio na svoj način. Ovaj svojevrsni scenaristički priručnik uz pomoć strukturalni sistem ukazuje na to da su upravo umetnici ti koji, u svetu pomanjkanja rituala i mitologija, jedini mogu da očuvaju mit živim.

Filmski centar Srbije je objavio najpotpuniju verziju „Pišćevog putovanja“ u kojoj se, pored predgovora za prvo srpsko izdanje iz pera Ane Lasić, nalaze uvodi za drugo i treće izdanje (2007), kao i predgovor za drugo izdanje ove važne studije. Ovu obimnu studiju na preko 450 stranica prevela je na srpski Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je uradio Andrej Dolinka, dok je njen urednik Miroljub Stojanović, filmski kritičar i publicista koji se nalazi na čelu izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

Povodom izlaska knjige iz štampe, direktor FCS-a, Gordan Matić, istakao je važnost i neophodnost postojanja srpskog prevoda „Pišćevog putovanja“ i dodao: „U pitanju je ključna knjiga za sve one koji se bave proučavanjem filmskih narativa, kao i za sve one koji žele da svoje pričaju priče kroz filmske scenarije. Četvrt veka nakon prvog izdanja, Voglerovu studiju će svi zainteresovani moći da čitaju i na našem jeziku, što je ujedno i doprinos Filmskog centra Srbije jačanju filmske teorijske reči na ovim prostorima.“

Kristofer Vogler (rođen 1949) je holivudski izvršni direktor, scenarista, pisac i pedagog. Tokom svoje duge i plodne karijere radio je za studije Dizni, Foks 2000, Vorner bros… Sarađivao je na scenariju za kultni Diznijev animirani film „Kralj lavova“ (1994). Njegovo najpoznatije delo „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ doživelo je više izdanja i nalazi se na spisku obavezne literature na brojnim univerzitetima širom SAD i sveta.