Kulturna dešavanja

OD TEMELJA SRPSKOG HOROR FILMA DO NOVIH OSTVARENJA SA ISTOKA

Kako saopštavaju mediji, sinoć je u Nišu vetar obarao stabla, a Hidrometrološki zavod Srbije izdao je hitno upozorenje za jugoistok Srbije. Međutim, zidine grada Koprijana koje se vekovima uzdižu na samoj kapiji između niške i leskovačke kotline prve svedoče da je nevreme protutnjalo tik pored Doljevca i da je posle svega on ostao okupan samo kratkotrajnom kišicom.

Program drugog dana festivala otpočeo je tribinom održanom u Nišu „Pola veka Leptirice – Horor u srpskoj kinematografiji“ i projekcijom remasterizovane verzije filma Leptirica u glavnom festivalskom bioskopu.

Polusatno pomeranje festivalske satnice, usled najavljene vremenske nepogode, nije smetalo prisutnoj publici da tokom večeri pogleda reprizna emitovanja nekoliko filmova sa prve večeri i da isprati prve projekcije filmova Zaključana vrata (Kina, 2021), Maska ludila (Austrija, 2013), Kuća u džungli: buđenje (Indija, 2021).

Najviše paženje tokom dana i neposredno pre programa druge večeri privukli su oslikani zidovi ulaza u doljevačku klanicu, kao i Drakulino dugo konačište.

Finale festivala trećeg dana počinje projekcijom Zora sviće iza očiju (Nemačka, 2021) reditelja Kevin Kopacka od 19 sati u Slaughter Movie Hallbioskopu. Film traje 73 minuta. Pošto su upravo nasledili oronuli zamak, razočarana žena i njen mrzovoljni muž odlučuju da provedu noć u toj ruini, dok vreme i stvarnost polako počinju da se menjaju oko njih. Ljubavno pismo evropskom horor filmu šezdesetih i sedamdesetih. Stvari nisu onakve kakve izgledaju u ovom visokostilizovanom žanrovskom filmu. Dobitnik nagrada za najbolji film na FrightFest-u, Roho Sangre, Drakula Film Festivalu, itd.

U nastavku programa glavnog festivalskog bioskopa publika će imati prilike da pogleda prvu svetsku reprizu filma Agata (SAD, 2022) od 21 sat, kao i film Glasnik iz senki (Austrija , 2013) reditelja Norbert Fafenbihlera koji traje 60 minuta. U pitanju je eksperimentalni „found footage“ koji odaje počast ikoni nemog horor filma Lonu Čejniju. Norbert Pfafenbihler je ponovo izmontirao delove iz 46 sačuvanih filmova od 200 koliko je Čejni snimio, kao omaž Čenijevoj umetnosti, nesvakidašnjoj moći horor filma i paradoksalnoj čari bioskopa.

Na programu Air Movie Screenbioskopa od 21 časova ide film Čujem drveće kako šapuće (Mađarska, 2022), a zatim od 22:30 film Seansa (SAD, 2021) reditelja Sajmon Bareta. Film traje 92 minuta. U prestižnoj Ferfild akademiji, elitnom internatu za devojčice, šest prijateljica se u šali upušta u noćni ritual i priziva duh mrtve bivše studentkinje koji navodno opseda njihovu školu. Pre jutra, jedna od devojaka je mrtva, ostavljajući ostale da se pitaju šta su to probudile. Scenarista filmova Ti si sledeći i Gost, i reditelj segmenata u omnibusima VHS 2 i VHS 1994, debituje sa svojim prvim dugometražnim filmom. „Kao i njegova prethodna dela, ima dosta preokreta i preokreta, a iako iskusnim horor gledaocima neće biti teško da pogode većinu njih, i dalje ima dosta zabave“ (Eye for Film).

Od 21 časova Žiri Slaughter festivala u sastavu Alin Ludu Dumbrava (Predsednik), dr Marko Pišev i Jovan Ristić saopštava ime dobitnika nagrade “ZLATNA MACOLA” na prostoru Water Movie Screen bioskopa gde se program završava od 23 časova projekcijom filma Leptirica.

RENESANSA HEAVY METAL ZVUKA POČINJE U DOLJEVCU

Odlični nastupi grupa RAINDOGS CHAPTER III i DAWN OF CREATIONS bili su prava uvertira za nastup grupe ALITOR i kulminacije večeri tokom nastupa grupe PANTERCHUGGAH, prvog srpskog Pantera tribjut benda.

Finalno treće veče SLAUGHTER HEAVY METAL FESTIVALA otvara u 19 sati prekaljena niška hardrok grupa KRAMER koja iza sebe ima karijeru dugu nekoliko decenija. Od 20 sati nastupa grupa MUD FACTORY metal bend osnovan 2012. godine u Vranju. Ostvarili su niz zapaženih nastupa od kojih izdvajamo prvo mesto na 47. Zaječarskoj Gitarijadi i mnoga, mnoga druga. Objavili su nekoliko EP izdanja i album The Sins Of Our Fathers za izdavačku kuću Wormholedeath na kojem su radili sa Fredrik Nordstrom u čuvenom švedskom studiju Fredman. Ovaj album je podržala Wacken foundation, globalno najznačajnijeg metal festivala na svetu. Grupa je održala više nastupa na renomiranim festivalima, a 2016. godine je pokrenula i svoj Factory Fest koji se ove godine simbolično održava na Slaughter festivalu u Doljevcu.

Nastupom od 21 časova prvi put pred pubilkom u Srbiji naći će se bugarski sastav REJUVENATION koja u Doljevac stiže iz Sofije. Prvi EP objavilii su 2017. godine, zapažen Chronology Protection Conjecture’s Negation, a četvrtog aprila ove godine izašao je njihov album Cristalline.

Od 22:30 na samom samom zatvaranju festivala nastupa METAL-LICA najdugovečniji srpski Metallica tribute bend koji čine članovi bendova Mortal Kombat, Quasarborn i Trigger. Tokom svog dugogodišnjeg postojanja, u sastavu su svirali članovi bendova Magma, S.A.R.S… Grupa izvodi pesme iz celokupnog diskografskog opusa jednog od najuticajnijih metal bendova svih vremena.

Ulaz na sve programe Slaughter festivala je slobodan, a za publiku iz Niša je organizovan besplatan prevoz svakog dana od 18 sati, sa parkinga Doma vojske Srbije, preko puta Narodnog pozorišta u Nišu, kao i povratak svake od večeri po zavšetku programa.

Podsećamo, na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak 30. juna u Javnoj biblioteci u Doljevcu umetnički direktori Horor, odnosno Hevi Metal Festivala, Dejan Ognjanović i Željko Ljubić predstavili su „Zlatnu macolu“ grand-prix Slaughterfestivala koji će biti dodeljen autoru najboljeg horor filma. Predsednik žirija je Alin Ludu Dumbrava, dugogodišnji direktor čuvenog Drakula festa u Transilvaniji. Organizator festivala je Komplos Art Factory iz Doljevca, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Doljevac.

Svečano otvoren 9. Bašta Fest

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je otvorio glumac Mladen Sovilj 30. juna na Open Airu Borići, nakon čega je započeo i takmičarski program festivala. Prisutnima su se obratili i osnivači festivala, glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, koji su istakli zadovoljstvo razvojem i sve većim značajem ove manifestacije.

„Neverovatno je da je ovo već deveta godina festivala. Ispunjava me velikom radošću i entuzijazmom, to što je sve više ljudi svake godine na festivalu, što je sve prepoznatljiviji. Uvek mi je velika radost i čast kada se mladi autori raduju što im je film izabran u program Bašta Festa. Ove godine imamo i dve premijere, i  jako nam je bitno da reditelji imaju želju da njihov film bude premijerno prikazan pred domaćom publikom na Bašta Festu“, rekla je Maja Šuša.

Jovan Jelisavčić zahvalio se sponzorima i pokroviteljima festivala, kao i prisutnoj publici. “Naročito bih kao značajne istakao eko akcije koje smo imali pre festivala, a najavio bih i jednu veliku zajedničku akciju kako bismo sanirali što veći broj deponija”, naglasio je Jelisavčić.

Tradicija festivala jeste da ga otvara jedan mladi glumac koji je obeležio proteklu godinu po mišljenju festivalskog tima. Ove godine to je bio Mladen Sovilj, koji je, između ostalog, rekao da je prednost Bašta Festa što je na malom terenu bolji pregled igre i kvalitetnija komunikacija. “Ovo je festival koji neguje hrabrost i izvesnu dozu simpatičnog bezobrazluka, koji je samim tim u dobroj komunikaciji sa sobom i prirodom”, zaključio je Sovilj.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Sutra počinje 9. Bašta Fest

Foto: Bašta promo

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 30. juna do 3. jula 2022. godine. Festival će otvoriti glumac Mladen Sovilj u četvrtak, 30. juna u 20:30 na Open Airu Borići, kada počinje i takmičarski program festivala. Tradicija festivala jeste da ga otvara jedan mladi glumac koji je obeležio proteklu godinu po mišljenju festivalskog tima.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri činiće Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstaviće najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Otvorena izložba „Nagrada Piranezi” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Foto: Vladimir Živojinović

Izložba „Nagrada Piranezi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, otvorena je 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Na otvaranju su se prisutnima obratili Branko Pavić, prodekan za međunarodnu saradnju i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta, Danica Prodanović iz organizatorskog tima BINE, i Andrej Strehovec, nacionalni selektor Srbije za međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranezi.

Branko Pavić je na otvaranju izjavio: “Sa zadovoljstvom smo prihvatili predlog BINE da predstavimo ovu izložbu. Drago mi je što možemo da u našem prostoru Aule predstavimo radove, među kojima ima i onih koje su uradili naši studenti i naše kolege”.

Danica Prodanović je posebno istakla studentsku selekciju: “Izuzetno je važno da je ova izložba baš ovde na fakultetu i što uključuje studente sa tri fakulteta – iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca. Prava stvar je što se i studentima otvorila šansa da prikažu svoje radove uz realizovane arhitekte koji imaju ozbiljnu produkciju, a sa druge strane što mogu da budu u toku s onim što se dešava u regionu”.

Andrej Strehovec se osvrnuo na organizacione aspekte i zahvalio organizatorima: “Ovo dešavanje ima zaista puno učesnika i sada je treća sezona u kojoj učestvuje Srbija. Izložba je spremljena u produkciji Piranskih dana arhitekture, i koprodukciji BINE i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Zahvaljujem se celoj ekipi BINE koja već treću godinu daje izvanrednu podršku ovoj manifestaciji odlične arhitekture”.

Nagrada „Piranezi“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica potiče iz Pirana.

Nagrade se dodeljuju najboljim realizovanim arhitektonskim projektima koji su nastali u poslednje dve godine na teritoriji država Srednje Evrope: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Od 2018. godine, ovoj listi zemalja pridružila se Srbija, 2019. Bosna i Hercegovina, a 2020. Crna Gora.

Projekte prikazane na izložbi „Piranezi“ biraju i nominuju nacionalni selektori navedenih zemalja krajem oktobra. Svaki selektor može da predloži po pet projekata.

Deo izložbe za Nagradu „Piranezi“ je i međunarodna studentska izložba na kojoj učestvuju arhitektonski fakulteti iz evropskih gradova Graca, Špitala, Beča, Banjaluke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Peskare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada i AA London – koji predstavljaju po dva projekta po izboru studentskih selektora.

Za Nagradu „Piranezi“ konkuriše 55 realizovanih arhitektonskih projekata i 38 studentskih projekata. Međunarodni žiri, koji čine predavači na godišnjoj konferenciji PDA, bira dobitnike Nagrade „Piranezi“, dva Počasna priznanja „Piranezi“ i jednog Počasnog priznanja „Piranezi“ za studente, a dodeljuje ih počasni sponzor konferencije PDA.

Nagrada „Piranezi“ dodeljuje se različitim projektima koji se razlikuju po veličini i programu, ali je fokus nagrade i dalje na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu.

Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca u Studentskom gradu

Izložba „Svesvsrtani“ umetnika Uroša Krčadinca i kustosa Lava Mrenovića, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, biće otvorena sutra, u četvrtak 23. juna u 19 sati, u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Za projekat “Svesvrstani”, umetnik Uroš Krčadinac je napisao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta.  Uz pomoć ovog programa, preko 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih. Prateći ovaj proces, izložba postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu?

Tokom trajanja izložbe 1. jula biće organizovana društvena igra “Svesvrstani” na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Krčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

Period od 15. marta do 15. aprila 2022. godine umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović proveli su na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka kroz arhivske fotografije, prikupljene iz privatnih albuma nekadašnjih i sadašnjih  stanara, da se uključe u studentski život, permanentno razvijajući i primenjujući digitalni participativni umetnički rad u studentskom kontekstu. Umetnički rad Svestvrstani posvećen je razvijanju senzibiliteta prema novim oblicima digitalne kulture, što je od velikog  značaja za sve nas, žitelje 21. veka, naročito za studente kako bi razumeli medijsku, estetsku, ideološku i tehnološku logiku koja stoji iza algoritama, koji generišu ozbiljan deo komercijalnog i ideološkog sadržaja na Internetu i kako bi bili kadri da postanu subjekti tehnološkog sveta, umesto da ostanu tek njegovi objekti.

Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, programer, autor i edukator koji smišlja i vodi radionice, kreira data umetnost, vizuelizacije podataka, animiacije i animirane filmove, performanse, interaktivnu umetnost, programira veštačku inteligenciju, crta digitalne crteže, bavi se digitalnom književnošću i eksperimetalnom geografijom.

Lav Mrenović je nezavisni kustos i umetnički kritičar. Diplomirao je istoriju umetnosti na Unverzitetu u Beogradu. Trenutno istražuje uticaj globalizacije na sistem savremene umetnosti u Beogradu od 2000. godine do danas. Njegove sfere interesovanja su savremena umetnost i njeni odnosi s politikom i identitetima.

Program umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima odvijao se paralelno tokom prve polovine 2022. godine u još četiri grada: Madridu, Podgorici, Rijeci i Novom Sadu. U petak 24. juna od 14.00 – 19.30 u Klubu Magistrala Dragan Ve Ignjatović u Domu kulture Studentski grad biće održan THEY: LIVE SAMIT – jednodnevna konferencija posvećena predstavljanju realizovanih umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici i Novom Sadu na kojoj će svoja iskustva podeliti umetnici i kustosi iz navedenih gradova.

Projekat “They: Live-student lives revealed through context-based art practices” podržan je od strane programa za kulturu i medije Evropske Unije Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Pored  Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja Ikarus Hrvatska iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu i prijatelji projekta su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina, Centar za primenjenu istoriju iz Beograda, Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i ustanova Studentski centar iz Beograda.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Otvorena izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“

 Foto: Vladimir Živojinović

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“ svečano je otvorena 16. juna u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Na otvaranju su govorili Ivan Blasi, kustos izložbe, i Snežana Vesnić, komesar srpske selekcije.

Ivan Blasi kustos izložbe je na otvaranju rekao: “Zahvaljujem se BINA timu na mogućnosti da prikažemo ovu izložbu. Cilj nam je da ove radove prikažemo na što više mesta i ja sam prvi put u Beogradu i drago mi je da ćemo uživo diskutovati o ovogodišnjem izboru žirija. Žiri je imao veliki izazov da izabere najbolje od ukupno 532 prijavljena rada. Imali smo priliku i da lično razgovaramo sa autorima ovih sjajnih radova. Imate priliku da pogledate selekciju od 40 radova, kao i finaliste i pobednike nagrade. Želelli smo da srpske radove takođe prikažemo pored radova evropskih kolega. Teme koje su bile u fokusu su obrazovanje (zgrade škola i univerziteta), kooperativni arhitektonski projekti kao i kulturne institucije, muzeji (kako direktori muzeja i arhitekte rade zajedno da bi privukli što više ljudi)“.  

Snežana Vesnić komesar srpske selekcije je izjavila: „Ono što je specifično za srpsku nominaciju jeste to kako će se srpska nacionalna nominacija kao celina predstaviti. Mi nikada nećemo biti konkurentni sa velikim, krucijalnim temama ali suština je upravo u kombinaciji između različitih koncepata, različitih fenomenologija i različitih malih tema koje u celini mogu da korespondiraju sa velikom evropskom temom“.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.  Na izložbi u Beogradu, u digitalnom formatu su prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Istaknuto je 40 projekata koji su ušli u uži izbor, 7 finalista i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe čini prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu. Izložba će biti otvorena do 7. jula.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: podsticanjem povećanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narudžbine i podržavanjem mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata. Svake dve godine, žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehničkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu. Svi nominovani radovi uvršteni su i u katalog nagrade i izložbu.

U okviru programa posvećenog saradnji sa Fondacijom “Mis Van der Roe”, u Dvorani Kulturnog centra Beograda će 17. juna u 17 časova biti održana i projekcija filma „[Na setu sa] Lili Rajh”, koji su kreirale autorke Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García.

Radi se o kratkometražnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom čiji je cilj da dočara ograničeno priznanje ove žene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih žena. Film prikazuje karakterističan doprinos Lili Rajh u oblasti arhitekture, počev od njenog profesionalnog iskustva u oblasti dizajna, efemerne arhitekture i izložbenih prostora, i ukazaće na distorziju u predstavljanju Lili Rajh usled pretpostavke o rodnim ulogama u društvenom i kulturnom kontekstu, ne samo tog doba već i narednih decenija 20. veka.

Počeo program “Good Urban Life” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Foto: Vladimir Živojinović

Poseban program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture “Good Urban Life / Dobar Urbani Život”, posvećen urbanim intervencijama koje se tiču gorućih pitanja gradskog života, započeo je u subotu 11. juna akcijom “Pejzaž gradskih ulica”, na kome su učestvovali Ljiljana Radošević (Street Art Belgrade), Jasna Bratičević (Centar za integraciju mladih), i Vanja Puškar (New Balkan Cuisine).

Street Art Belgrade je vodio učesnike kroz uličnu umetnost i ukazao na njenu povezanost sa istorijom i urbanošću, ističući umetnička gledišta, ali i umetničku motivaciju koja stoji iza umetničkih dela.

„Fokus šetnje nije bio na istorijatu street arta i grafita u Beogradu, već smo se bavili uličnom umetnošću u kontekstu toga kako se grad razvija, kako se politički sistemi menjaju, kako se podrška ili nedostatak podrške u nekim segmentima kulture i društva odražavaju na manifestovanje ulične umetnosti. Krenuli smo od kulturne politike grada, pa smo se bavili zaštitom ulične umetnosti, kao i načinom na koji se određeni urbani prostori raspadaju, i time kako oni svojim stanjem privlače pažnju uličnih umetnika i umetnica da intervenišu u njima“, istakla je Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrade.

Centralni deo šetnje bio je rezervisan za odlazak u Kafe Bar 16, socijalno preduzeće koje je osnovao Centar za integraciju mladih radi pružanja podrške deci koja žive i/ili rade na ulici.

Učesnicima programa Good Urban Life obratila se Jasna Bratićević iz Centra za integraciju mladih, koja je istakla: “Ideja ovog socijalnog preduzeća je da se sav prihod koji ostvarimo vrati dalje u organizaciju, i pomaže programima koje radimo sa mlađo decom, da budu održivi. U Kafe Baru 16 mladi koji rade ili su radili na ulici, dobili su priliku da steknu neke dodatne veštine. U Beogradu je veliki broj kafića, lokala, restorana, tako da postoji mogućnost da se veliki broj njih zaposli. Oni ovde počinju da uče taj zanat. Neki ostanu ovde da rade, a neki odlaze kod drugih poslodavaca. Ovim smo dobili još jedno njihovo sigurno mesto, kao što su do sada bila svratišta“.

 Tokom pauze u šetnji, učesnici će imali priliku da nauče nešto o drugačijoj uličnoj hrani, kao i da je probaju. “Naše podneblje ima ogroman potencijal kada je u pitanju ulična hrana. Raspolažemo sa bogatim asortimanom sirovina, i mislim da je ogromno polje za unapređenje ponude ulične hrane, koje već napreduje iz godine u godinu. Casual dining se razvija globalno, pa tako i kod nas. Jako je bitno da i mi ispratimo ritam razvoja tog načina konzumiranja hrane. Trendovi se menjaju i ljudi žele da jedu nešto brzo, ali sa druge strane i kvalitetno, sa određenim namirnicama koje imaju svoje odgovarajuće poreklo“, objasnio je Vanja Puškar iz New Balkan Cuisine.

U nedelju, 12. juna, održana je i akcija “Humano-prirodno-urbano” koju su vodili Jelena Brajković (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), Aleksandra Šević (Zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd), Ružica Sarić (BINA), Biljana Ćulafić (Centar za edukaciju, psihoterapiju i traumu Modus Vivendi System), Marko Mihailović (Beogradski trkački klub), i Sanja Šovran (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu).

Za utorak i sredu 14. i 15. juna zakazana je akcija “Briga o zapuštenom” – zajednička studentska radionica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, TU Wien i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Mentori su Jelena Brajković, Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), David Calas (Studio Calas Beč, GIU Berlin), Sabine Knierbein, Dragana Damjanović, Emanuela Semlitsch, Stefan Mayr, Predrag Milić (TU Beč). Program se održava na lokacijama Ambasade Austrije, Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

U sredu, 15. juna od 18 časova biće organizovana akcija “Digitalne interakcije” u Novoj iskri, na kojoj učestvuju Nana Radenković (Nova Iskra), Danka Milenković (Naučno-tehnološki park; Beeamond tim) i Nikola Stanojević (SOMA tim).

Poslednja ovogodišnja Good Urban Life akcija “BINA & Silosi play day” na programu je u subotu 18. juna od 11h u Silosima Beograd (Dunavski kej 46). Učestvuju Anastasija Ćetković (Silosi), Jelena Brajković i Zoran Đukanović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), Sanja Momčilović i Milena Ivković (Placemaking Western Balkans); Dragan Tomašević (Savez za rekreaciju i fitnes Srbije), Stanko Rajić (Beogradsko Udruženje pčelara), DJ Brka.

Prijave putem sajta BINE su obavezne, na pojedinačnim stranicama svake od najavljenih Good Urban Life akcije. BINA tim poziva sve zainteresovane za ove programe da se spreme za aktivno učešće i adekvatno opreme uz sportsku obuću, flašicu vode, kačket ili kapu, i sve ostalo što je potrebno za udoban boravak na otvorenom.

Песнички дијалог:

Санда Ристић Стојановић: НЕРВИ ВРЕМЕНА XXI ВЕК

Маријана Јовелић: УЛАЗНА РАНА

Петак, 10. јуни у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

Разговарају:

Санда Ристић Стојановић,

Маријана Јовелић

Води: Мирјана Митровић

Две сказаљке моје личности Превише камила пролази

Боре се на живот и смрт. Кроз иглене уши.

(С.Р.С.) (М.Ј.)

Program “Good Urban Life / Dobar Urbani Život” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Foto: Bina promo

Poseban program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture “Good Urban Life / Dobar Urbani Život”, posvećen urbanim intervencijama koje se tiču gorućih pitanja gradskog života, ove godine održava se od 11. do 18. juna na više lokacija u Beogradu.

Nakon prošlogodišnjeg okruglog stola koji je uspešno održan u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici s različitim obrazovanjem, iskustvom i interesovanjima vodili diskusiju na temu Dobrog urbanog života (Good Urban Life), akcije iz ovogodišnjeg programa imaju za cilj da sprovedu urbane intervencije koje se tiču gorućih pitanja.

Ovogodišnje izdanje Good Urban Life izlazi iz zatvorenog prostora kako bi zaronilo u urbano tkivo ulica, šuma, gradskih parkova, igrališta i ostalih javnih prostora. Zajedno sa partnerima koji su već bili uključeni u prethodno izdanje, kao i sa novim partnerima, realizovaće se više interaktivnih formata na nekoliko lokacija u Beogradu. Ove akcije će odgovoriti na odabrane goruće teme koje su relevantne za kvalitet i iskustvo javnog urbanog života. Prijave putem sajta BINE su obavezne, na pojedinačnim stranicama svake od najavljenih Good Urban Life akcije. BINA tim poziva sve zainteresovane za ove programe da se spreme za aktivno učešće i adekvatno opreme uz sportsku obuću, flašicu vode, kačket ili kapu, i sve ostalo što je potrebno za udoban boravak na otvorenom.

U subotu, 11. juna od 11 časova na uglu Rajićeve i Knez Mihailove ulice biće organizovana akcija “Pejzaž gradskih ulica” na kome učestvuju Ljiljana Radošević (Street Art Belgrade), Jasna Bratičević (Centar za integraciju mladih), i Vanja Puškar (New Balkan Cuisine).

Za nedelju, 12. jun od 10h u planu je akcija “Humano-prirodno-urbano” koju vode Aleksandra Šević (Zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd) Ružica Sarić (BINA), Biljana Ćulafić (Centar za edukaciju, psihoterapiju i traumu Modus Vivendi System), Marko Mihailović (Beogradski trkački klub), i Sanja Šovran (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu). Okupljanje je u Zvezdarskoj šumi na poslednjoj stanici autobusa 65.

Za utorak i sredu 14. i 15. juna zakazana je akcija “Briga o zapuštenom” – zajednička studentska radionica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, TU Wien i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Mentori su Jelena Brajković, Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), David Calas (Studio Calas Beč, GIU Berlin), Sabine Knierbein, Dragana Damjanović, Emanuela Semlitsch, Stefan Mayr, Predrag Milić (TU Beč). Program se održava na lokacijama Ambasade Austrije, Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

U sredu, 15. juna od 18 časova biće organizovana akcija “Digitalne interakcije” u Novoj iskri, na kojoj učestvuju Nana Radenković (Nova Iskra), Danka Milenković (Naučno-tehnološki park; Beeamond tim) i Nikola Stanojević (SOMA tim).

Poslednja ovogodišnja Good Urban Life akcija “BINA & Silosi play day” na programu je u subotu 18. Juna od 11h u Silosima Beograd (Dunavski kej 46). Učestvuju Anastasija Ćetković (Silosi), Jelena Brajković, Zoran Đukanović, Sanja Momčilović i Milena Ivković (Placemaking Western Balkans); Dragan Tomašević (Savez za rekreaciju i fitnes Srbije), Stanko Rajić (Beogradsko Udruženje pčelara), Kristijan Molnar (DJ).

Program obuhvata pet ključnih tema koje se odnose na urbano područje: ZDRAVLJE (očuvanje zdravlja), BRIGA (briga o životnoj sredini i ljudima), PROIZVODNJA/POTROŠNJA HRANE U GRADOVIMA (potražnja za hranom), IGRA (razigrana interakcija) i DIGITALNOST (digitalno proširenje i primena). Ovim gorućim temama BINA se bavi se uključivanjem javnosti kroz različite oblike delovanja, kroz performanse i radionice u odabranim prostorima.

Kustosi programa su dr Jelena Brajković, master inženjer arhitekture, i dr David Kalas, vanredni profesor arhitekture. Jelena Brajković je naučni saradnik na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njene osnovne oblasti istraživanja jesu biofilični i regenerativni dizajn, kao i novomedijska arhitektura – proširene sredine u arhitekturi i fluidna polja na preseku prirodih, naučnih, tehnoloških i kulturnih aspekata.  David Kalas je arhitekta, urbanista, ruralista, kustos i direktor multidisciplinarnog kreativnog biroa „Studio Calas“ u Beču. On deluje između zamagljenih granica urbanog dizajna, ruralnog duha, arhitekture, kulture i umetnosti, negujući pristup na više nivoa.

Objavljen takmičarski program 9. Bašta Festa

Takmičarski program 9. Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, objavljen je nakon razmatranja čak 700 prijavljenih filmova iz svih krajeva sveta. Selektorka Maja Šuša izabrala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: „Zlatna imaginacija“ za najbolji film, „Zlatna interpretacija” za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade. Tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme”, istakla je umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

“Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa“, dodala je Maja Šuša.

Za ovogodišnju selekciju specifično je da je podeljena u šest blokova koji su imenovani: Ljubav na četiri načina, Granična područja, Iz prve, Tektonske promene, Ćuti i trpi, Ta žena.

Predstavljen je i plakat devetog Bašta Festa čiji slogan SAMO DOĐI odgovara na sva pitanja oko organizacije i dolaska na festival. “Program je besplatan, mesta nisu numerisana, priroda je na starom mestu i čeka da na najlepši mogući način proslavimo početak leta. Spremite se za četiri dana filmskog, edukativnog i muzičkog programa na otvorenom!”, pozivaju organizatori.

Autorke plakata i animacije su Milica Milosavljević i Bojana Ristić.

Марија Кнежевић

МОЈЕ ДРУГО ТИ

Контраст издаваштво, Београд, 2019 – избор уредница Јелена Ниџовић

BREATHING TECHNIQUE, 2020

Америчко двојезично издање Zephyre Press из Масачусетса – избор и превод Sibelan Forester

Четвртак, 02. 06. 2022. у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд

О књигама разговарају Марија Кнежевић и Даница Вукићевић

Svečano otvoreno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu

Foto: Marko Zorić

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom ”rafinerijamanastir” svečano je otvoreno 27. maja u Narodnom muzeju Pančevo. Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratile Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Maja Ćirić, kustoskinja ovogodišnjeg Bijenala, i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Grada Pančeva.

Ivana Markez Filipović je u uvodnom obraćanju rekla: „Veliko zadovoljstvo mi je što imam čast i priliku da vas pozdravim u ovom prostoru, gde zajedno proslavljamo jedan veliki jubilej – 20. godina Bijenala umetnosti u Pančevu“.

Maja Ćirić je prisutnima objasnila kustoski koncept ovogodišnjeg Bijenala:“Kada pomislim na prvi odlazak u Manastir Vojlovicu, koji opstaje uprkos pretnji koju rafinerija godinama izaziva,  pomislim i kako bi trebalo podići vidljivost ovog fenomena . Neću zauzimati stranu, neka svako za sebe kaže da li je za rafineriju ili manastir, ili u svom životu kultiviše i malo rafinerije i malo manastira“. Maja Ćirić je potom dodala: „Vodim poreklo iz grada Pančeva i osećam ga kao deo svoje lične priče. Volela bih da u budućnosti ovo Bijenale još više zasija, da postane važna tačka na putu svakog umetnika. To je moja rođendanska želja Bijenalu – da sve više raste i da u njemu učestvuje što više zanimljivih ljudi“.

Marija Jević se na otvaranju Bijenala obratila rečima: „Umetnost nudi prostor u kome duh može da diše, rekao je Džon Apdajk. Umetnost svakako nije puko reprodukovanje okoline. Uči nas da budemo bolji, menja naše poglede i tera nas da promišljamo. Pančevačko Bijenale u svakom novom izdanju nudi nešto novo. Tera naš duh da diše, otvara nam nove vidike. Pančevo ima privilegiju da ima ovo Bijenale, a Grad obavezu da podrži i sačuva Bijenale za generacije koje dolaze“.

Tokom večeri otvaranja izvedena su i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju. U Svetosavskom domu svoj performans “Potential Energy” izveo je danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang). U Bioskopu Vojvodina svoj performans “Bologna St. 173” izvela je Muna Musi iz Eritreje, a u zgradi SK12 rumunska umetnica Katinka Malajmare izvela je performans “Best Boy Electric”. Program otvaranja završen je projekcijom filma “Popcorn” umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva.

U ponedeljak, 30. maja u 19 časova, u okviru pratećeg programa Bijenala, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće izveden performans „Terms of Service Fantasy Reader“ Darije Medić. Ovo delo je participativni performans i javna proba dramatizacije ugovora o uslovima korišćenja sa potencijalom za mikroterapijskim susretom.

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod imenom “rafinerijamanastir”, koje se održava od 27. maja do 27. juna 2022. godine, svoja dela predstavlja 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva.

Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su, Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Goethe-Institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Šetnje na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Foto: BINA promo

U okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja se održava od 26. maja do 7. Jula, na programu je nekoliko vođenih šetnji kroz značajne arhitektonske i urbanističke lokacije u Beogradu. Prijave su obavezne i primaju se popunjavanjem formulara na sajtu www.bina.rs, na stranici svake pojedinačne šetnje.

U nedelju, 5. juna na programu je šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, koja će biti organizovana u tri celine. O prvom segmentu će govoriti Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ona će dati osvrt na jevrejsko i otomansko nasleđe i druge važne odrednice koje čine kulturološke slojeve ovog istorijskog dela grada. O drugom delu, arhitekturi, urbanizmu i nerealizovanim projektima međuratnog perioda govoriće dr Vladana Putnik Prica, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koordinatorka Docomomo Srbija. Treći deo, arhitekturu i urbanizam druge polovine 20. veka i savremenu arhitekturu pripremila je dr Dragana Mecanov, istraživačica iz Docomomo Srbija. Šetnja počinje u 10h a okupljanje je ispred Sportskog centra 25. Maj (Tadeuša Košćuška 63).

Šetnja “Mia Dorćol” zakazana je za petak 10. jun u 14:30, sa okupljanjem na adresi Braće Baruh 26. Radi se obilasku istoimenog poslovnog objekta koji je predstavlja svojevrsni omaž početnom periodu industrijalizacije Beograda. Nasleđe industrijske arhitekture Beograda s početka 20. veka, koje još uvek karakteriše područje Donjeg Dorćola, bilo je neposredni uzor pri stvaranju iskrene i svedene savremene arhitekture. Šetnju će voditi Vladimir Đorić i Milka Gnjato iz Zabriskie studija.

U nedelju 19. juna u 10 časova biće organizovana šetnja Terazijama koju vodi Bojana Ibrajter Gazibara iz  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Šetnja kroz arhitekturu Terazija, koje  imaju status kulturnog dobra, posvećena je istoriji i urbanizmu ovog prostora, spomenicima kulture – Palati Albanija, zgradi Hempro, Terazijskoj česmi, Hotelu Moskva, Palati Penzionog fonda, Palatama Anker i Atina i Krsmanovićevoj kući na Terazijama, kao i nerealizovanom projektu Terazijske terase. Okupljanje je kod Terazijske česme.

Za petak, 24. jun u 15:30 zakazan je obilazak Jadransko podunavske banke (bivšu Jugobanke), koji će voditi Hajna Tucić, istoričarka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Zgrada filijale banke u novom sedištu u Beogradu sagrađena je pre više od sto godina i dominira jednom od glavnih beogradskih raskrsnica, ulica Kneza Miloša Obrenovića i Kralja Milana Obrenovića. Impozantna ugaona trospratnica ističe se kao jedan od najraskošnijih objekata Beograda i reprezentativno ostvarenje beogradske arhitekture između dva svetska rata, u kome je prvobitno bio najveći novčani zavod u kraljevini SHS/Jugoslaviji i u kome je.kontinuirano održavana prvobitna namena banke. Okupljanje je ispred ulice Kralja Milana 11.

U nedelju 26. juna biće organizovane dve šetnje. Prva je šetnja Generalštabom sa okupljanjem U 12 časova ispred ulaznog paviljona objekta A (Kneza Miloša 33-41), koju vodi Bojan Kovačević. Ovaj kompleks se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u XX veku na ovim prostorima. Nakon što su snage NATO-a bombardovale 1999. ovaj objekat, u dva navrata, i nakon rušenja segmenata objekta iz bezbednosnih razloga, pokrenuta je  inicijativa za rekonstrukciju kompleksa, nakon njegovog proglašenja za zaštićeno kulturno dobro 2005. godine. 

Šetnju od 18 časova pod pod nazivom “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića” vodiće Aleksandar Božović (Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda). U okviru studije “Obnova i izgradnja Beograda: konture budućeg grada” Dobrović je predvideo izgradnju političko-sportskog stadiona u zoni Donjeg grada Beogradske tvrđave, dok je na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave osmislio „vertikalnu nadgradnju” odnosno izgradnju objekata od državnog značaja, među kojima su  bili Narodna skupština i Panteoni muzej NOB-a.  

Tokom prvog vikenda BINE, 28. i 29. avgusta, bile su organizovane šetnje “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa” koje su vodile arhitekte Đorđe Alfirević i Zoran Radojičić, “Novi vek Ložionice” (Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / proširenje” (Branko Stanojević i Dejan Todorović i “Večernja šetnja Gardošem” (Aleksandar Stanojlović)

Poseban program BINA izlet ove godine posvećen je gradu Šapcu. Voditelji programa pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020”, zakazanog za 4. Jun od 14 do 20h, sa polaskom sa autobuskog stajališta na Studentskom trgu, vodiće Milena Zindović (ŽAD) i Igor Marsenić. U periodu između 2015. i 2020. godine u Šapcu je okupljen kreativni tim mladih umetnika, arhitekata i urbanista, koji su uz snažnu političku podršku dobili priliku da osavremene javne prostore Šapca i time utisnu novi savremeni sloj u kompleksni identitet grada. U tom kratkom periodu realizovan je veći broj projekata uređenja javnih gradskih prostora, kao i veći broj savremenih skulptura i umetničkih murala u javnom prostoru, koje će moći da pogledaju posetioci programa BINE.

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem DO.CO.MO.MO Srbija, Društvom arhitekata Beograda (DAB), Ženskim arhitektonskim društvom (ŽAD) i drugima.

Svečano otvorena 17. Beogradska internacionalna nedelje arhitekture – BINA

Foto: Vladimir Živojinović

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA svečano je otvoreno u četvrtak, 26. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su govorili Jelena Ivanović Vojvodić, jedna od organizatorki BINE, Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, i Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije.

Jelena Ivanović Vojvodić je na otvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arihitekture rekla: “BINA je multidisciplinarna manifestacija, osnovana sa idejom da prikaže kvalitetne primere izgrađenog okruženja iz zemlje, regiona i sveta, kako bi pokrenula diskusije na aktuelne teme vezane za graditeljsku praksu  i podstakla na bolju informisanost javnosti o dostignućima u ovoj sferi. BINA program ove godine obuhvata 38 događaja, a izdvojene događaje imaćemo i u septembru i oktobru. U fokusu 17. BINE su nagrade i konkursi, kao i nagrada Evropske unije „Mis van der Roe“ 2022, zajedno sa retrospektivnim predstavljanjem selekcije Srbije od 2009. godine”.

Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, naglasio je da je BINA ove godine postavila konkurse u svojevrsni fokus: “BINA ponovo aktuelizuje tu temu i daje joj na značaju. Imamo šansu da prepoznamo jedan fantastični, vitalni brend naše sredine – višedecenijsku tradiciju organizovanja i završetka konkursa. U poslednjih godinu i po dana organizovano je preko deset konkursa i zanimljivo je primetiti da su to sve velike državne institucije i investicije, kao što su fakulteti, elementi infrastrukture, paviljoni muzeja. Odgovorno tvrdim da se ovoliki broj konkursa za ovakvu vrstu državnih programa, u ovoj meri nigde na svetu ne organizuje”.

Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije, u svom govoru se nadovezao na prethodne pohvale arhitektonskim konkursima: “Mi smo jedina sredina koja uključuje regionalne arhitekte u ove projekte. Na našim konkursima kao članovi žirija su učestvovale arhitekte iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i u tom smislu postigli smo visok nivo standarda. BINA je, kao i svake godine, neka vrsta lokalnog pregleda šta smo uradili u ovoj sezoni. Došli smo do jednog nivoa, ali on nije dovoljan i treba ići dalje”.

BINA je otvorena izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. Na ovoj izložbi u Likovnoj galeriji KCB predstavljena su pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika ima priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na programu BINE u petak, 27. maja u 18h je otvaranje izložbe projekata “Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba”, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU. Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada Generalštaba danas se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

Istog dana od 19 časova na programu je razgovor povodom izložbe “Nagrade i konkursi (2021-2022)” u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Rašković, a učesnici su Milan Đurić (Udruženje arhitektata Srbije) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet).

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

Svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA u Kulturnom Centru Beograda

Foto: Bina promo

Svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA  zakazano je za 26. maj u 19 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju će se prisutnima obratiti Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, i Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije.

BINU će otvoriti izložba „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju–proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će nas, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Na programu BINE u petak, 27. maja u 18h je otvaranje izložbe projekata “Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba”, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU. Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada Generalštaba danas se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

Istog dana od 19 časova na programu je razgovor povodom izložbe “Nagrade i konkursi (2021-2022)” u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Rašković, a učesnici su Milan Đurić ( Udruženje arhitektata Srbije), Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet) i Nebojša Antašević (Društvo arhitekata Beograda).

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – izveštaj sa konferencije za medije

Foto: Vladimir Živojinović

Konferencija za medije povodom predstojeće 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, koja će trajati od 26. maja do 7. jula, održana je u utorak, 24. maja u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Na konferenciji su govorile Danica Prodanović i Jelena Ivanović Vojvodić, organizatorke BINE, i Jelena Brajković, autorka koncepta programa Good Urban Life.

Danica Prodanović je na konferenciji za medije istakla: “BINA se ove godine vrlo aktivno uključila u obeležavanje 125. godišnjice velikana srpske arhitekture Nikole Dobrovića, koja predstavlja jedan od važnijih blokova ovogodišnjeg programa. Njegovo ime će zaista obeležiti ovogodišnju BINU i kroz izložbu i kroz niz pratećih programa”. Danica Prodanović je dodala da je BINA počela kao nedelja arhitekture, a da ove godine manifestacija traje čak i duže od mesec dana, uz brojne programske celine.

Izložba “Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta” u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture – BINA, biće otvorena za posetioce 24. maja u 19 časova u Galeriji SANU i trajaće do 14. avgusta, a svečano otvaranje BINE zakazano je 26. maj u 19 časova u Likovnoj galeriji Beograda, kada će javnosti biti predstavljena izložba „Nagrade i konkursi 2021–2022”.

Jelena Ivanović Vojvodić je povodom početka BINE rekla: “Izuzetno smo ponosni što istrajavamo u ovim vremenima i što možemo svake godine da ponudimo zanimljiv program. Najveća i programski najstarija celina je program predstavljanja velikana arhitekture. U fokusu je i celina “Nagrade i konkursi”, kojom će BINA biti otvorena u četvrtak. Ta tema je na neki način ponovo pokrenuta u većem obimu, s obzirom da, posle zatišja zbog pandemije i ostalih okolnosti, imamo više od deset različitih konkursa koji se tiču i arhitekture i urbanizma, ali i pojedinih enterijerskih pozicija u samom gradu”.

Jelena Brajković, autorka koncepta programa Good Urban Life, o nastanku ove programske celine je rekla: “Prošle godine imali smo vrlo dobar pilot projekat u Kulturnom centru Beograda, a njemu je prethodila trening škola u Beču 2020. godine koju smo sproveli u okviru jednog evropskog projekta. Tamo smo shvatili da taj program ima potencijala da se razvije u mnogo više dimenzija od samo arhitektonske, tako da smo hteli da nastavimo da se bavimo sagledavanjem urbanog života kroz multidisciplinarni pristup. Good urban life se postavio kao dobra platforma za razmenu mišljenja, za sve moguće saradnje i sagledavanje urbanog života”.

Ove godine program Good Urban Life izlazi na ulicu sa planom za interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, a svaki od njih će se baviti specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje.

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

Tri performansa i filmska projekcija na otvaranju 20. Bijenala umetnosti u Pančevu

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom ”rafinerijamanastir” biće svečano otvoreno 27. maja u 17.30 u Narodnom muzeju Pančevo, a tokom večeri biće izvedena i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju.

U 18 časova u Svetosavskom domu (Dimitrija Tucovića 2) svoj performans “Potential Energy” izvešće danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang). Njihova umetnička praksa usmerena je na prostorne instalacije velikih dimenzija koje istražuju pojmove kolektivnog identiteta i njihov uticaj na društveno-političke strukture, i obrnuto. Za Bijenale umetnosti u Pančevu postaviće jednu instalaciju u bivšoj svetosavskoj Sali, sačinjenu od novonastalih tekstila, zastava i elektronske muzike. Crni naftni koks predstavlja fokus te instalacije, a ova postavka traži odgovor kako prihvatiti jedan nesavršeni svet i kako razumeti raskorak između naše trenutne zavisnosti od fosilnih goriva i prirode koju moramo čuvati da bismo preživeli.

U 19 časova u Bioskopu Vojvodina (Vojvode Radomira Putnika 1) svoj performans “Bologna St. 173” izvešće Muna Musi iz Eritreje. Ova umetnica koja živi u Bolonji bavi se istraživanjem izvođačkih umetnosti i scenskih jezika kako bi dala oblik napetosti između različitih polova izražavanja. U njenom radu „Bologna St. 173“ – čija je suština jedinstveno kretanje pletenica kose koje se horizontalno uzdižu od siline obrtanja tela igrača – taj pokret od jedne milisekunde produžen je da bi odzvanjao kroz čitav prostor, obuhvatajući pritom 23 godine eritrejskih političkih kongresa i ujedno festivala.

U 19.30 u zgradi SK12 (Svetoslava Kasapinovića 12) rumunska umetnica Katinka Malajmare izvešće performans “Best Boy Electric”. Malajmare u svom radu izvodi performanse uz antropomorfizujuće tehnologije, a njena koreografija ispoljava čovekov bliski odnos sa aparatima za fotografisanje i ekranima na koje projektuju naša lica. Kako umetnica navodi u svom objašnjenju rada ona izvodi slavno nadzirano saputništvo, u smislu da je prihvatila da je jedan anđeo nadgleda svake sekunde, ali da istovremeno žurno pokriva kamere za nadzor u njenom studiju.

Program otvaranja biće završen projekcijom filma “Popcorn” umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4). Žulija se bavi eksperimentalnim radovima koji uključuju filmove i video-instalacije, performanse i štampane materijale. Njegov rad “Popcorn” predstavlja preuzet filmski materijal koji je napravila kompanija za proizvodnju kamera Photron iz San Dijega. Sadrži snimke jednog zrna kukuruza koje eksplodira pretvarajući se u kokicu u trajanju nešto duže od dvanaest sekundi. Pronađeni mini-film, snimljen u slow motion-u kamerom velike brzine koju je ta kompanija promovisala, ponovo je napravljen sa novom propratnom muzikom i rastegnut, nakon čega je postao igrani film od devedeset minuta”.

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod imenom “rafinerijamanastir”, koje će biti održano od 27. maja do 27. juna 2022. godine, svoja dela predstaviće 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva.

Na Bijenalu će biti prikazano još nekoliko novih ostvarenja poput video rada Sanje Anđelković, ulja na tekstilu Milice Mijailović, skulptura Milenka Prvačkog, digitalne instalacija Mita Borasa, instalacija Jelene Micić i Darije Medić, i rezultat zajedničke radionice Matrijaršije i Panonki.

Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su, Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Goethe-Institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Otvorena izložba „Nije za preprodaju“ u Prodajnoj galeriji „Beograd“

Foto: Marija Konjikušić

Izložba „Nije za preprodaju“ sa delima iz privatne kolekcije Slobodana Nešovića – Loke i Irene Nešović otvorena je u četvrtak 19. maja u Prodajnoj galeriji „Beograd“.

Na otvaranju koje je bilo izuzetno posećeno prisustvovali su i umetnici Marina Marković, Vuk Vidor, Uroš Đurić, Aleksandar Mladenović- Leka, Andrej Josifovski – Pijanista i Marija Dragojlović. Kustos izložbe je Boris Bota Miljković, reditelj i dugogodišnji kreativni direktor RTS-a.

Mihailo Petković direktor Prodajne galerije “Beograd” ispred ove ustanove se obratio prisutnima: “Ljubitelji umetnosti imate dobar razlog zašto ste došli ovde, a to je da vidite pravu umetničku scenu Beograda i Srbije. Danas imamo prilliku da vidimo jednu izuzetnu kolekciju gospodina Nešovića, čoveka koji ima izuzetan ukus i talenat da odabere prave stvari. Zahvaljujem se Slobodanu što nam je ustupio ove radove i biće dana kada ćemo moći da pogledamo njegovu celokupnu kolekciju”.

Aleksandar Đorđević se obratio u ime Slobodana i Irene Nešović i pročitao nekoliko inspirativnih rečenica iz kataloga izložbe kao ilustraciju onoga što vodi Slobodana Nešovića u kreiranju kolekcije i time otvorio izložbu: “Hajde da kupujemo bez obzira na cenu. Hajde da kupujemo bez obzira na format. Hajde da kupujemo bez obzira na tehniku. Hajde da kupujemo bez obzira na savet. Hajde da kupujemo zbog sebe… Ono što je najbitnije je da uživamo u umetnosti i da kupujemo sa srcem”.

Kustos Boris Miljković je povodom aktuelne izložbe prethodno napisao: “Diskretni šarm privatne zbirke, čini mi se, ne može se na sa čim porediti. On je važan gotovo onoliko koliko je važno socijalno, estetsko, političko ili antropološko istraživanje našeg trenutka. Zato mislim da je od priličnog značaja da Lokina lična kolekcija bar na trenutak boravi u ovom javnom prostoru i da se energija posebnog osećanja kolekcionarove stvarnosti nekako pomeša sa prostorom u kojem se, inače, izlažu i sakupljaju radovi umetnika namenjenih prodaji. Kolekcija koju gledate se ne prodaje (osim u slučaju ponude koje se ne može odbiti) i zato je vredna vašeg pogleda – a još je vrednija kolekcionarova želja da sa nama podeli trenutak svoje uspomene na Beograd, od svoje pankerske mladosti do prvoborca u borbi za tantijeme i autorska prava umetnika. To je upravo ta dragocenost koji nije loše podeliti na ovakvom mestu”.

Na izložbi su predstavljena dela Marije Dragojlović, Raše Todosijevića, Marine Marković, Srđana Apostolovića, Aleksandra Leke Mladenovića, Tadije Janičića, Uroša Đurića, Miće Stajčića, Srđana Markovića Đileta, Aleksandra Denića, Biljane Đurđević, Vuka Vidora, Andreja Josifovskog – Pijaniste, Petra Mošića, Saše Markovića – Mikroba, Sane Garić, Mine Radović, Nenada Rackovića, Aleksandra Zografa i Milana Miladinovića.

Izložba „Nije za preporadaju“ traje do 6. juna.

Дисово пролеће у Београду

Промоција лауреата и издања 59. Дисовог пролећа

Учествују: Добитник Дисове награде Драган БошковићНаграде Млади Дис и Награде за есеј, чланови жирија

Понедељак, 23. мај 2022. у 12 сати
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд

Zajedničko planiranje Bloka 37 na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, 22. maja realizovati radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja.

Blok 37 predstavlja stambeni modernistički blok i deo je tzv. Trećeg rejona opštine Novi Beograd. Njegov detaljni plan je urađen na osnovu opštejugoslovenskog konkursa 1961. godine za blokove 33, 37 i 38 i centar Trećeg rejona, a usvojen je 1963. godine. Izgradnja tri stambena bloka je započeta između 1966. i 1970. godine, kada su izgrađeni svi planirani vrtići i dve osnovne škole. Izgradnja centara lokalnih zajednica i centra Trećeg rejona Novog Beograda nisu pokrenuti u ovom periodu. To je umanjilo udobnost života usled nedostatka kulturnih i društvenih aktivnosti lokalne zajednice. Tokom narednih godina Blok 37 nije menjao strukturu, osim što su na njegovom obodu realizovana dva poslovna objekta 2008. i 2009. godine.

Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana Blok 37.

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

Besplatan program Nišvila za „Noć muzeja 2022“!

NIŠVILLE OBELEŽAVA NOĆ MUZEJA U SREDU, 18.MAJA!

Foto: Zoran Ćirić / Stoned Heads promo

Nišville jazz festival će tradicionalno i ove godine obeležiti manifestaciju „Noć muzeja 2022“ u sredu, 18.maja besplatnim programom u niškoj Tvrđavi.

Na bini Jazz Museum Stage u Tvrđavi, od 19h nastupiće niški „psycho fussion jazz“ sastav STONED HEADS, a ulaz u Nišville Džez Muzej tog dana biće besplatan u intervalu od 10h do ponoći!

Inače, u proteklom periodu postavka u muzeju džeza je obogaćena novim, ekskluzivnim eksponatima kao što su unikatna „Paul Reed Smith“ gitara čuvenog gitariste Ratka Zjače, originalna usna hormonika Boba Geldofa, jazz biblioteka publiciste i novinara Nikole Neškovića, istorija srpskog džeza kroz postavku plakata iz zaostavštine najvećeg prijatelja Nišvila Miše Blama, itd.

Dobro došli u sredu, 18.maja!

www.nisville.com

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/
https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/nisvillejazzfest/

Соња Атанасијевић

СПАВАЈ, ЗВЕРИ МОЈА

Издавач: Блум издаваштво, Београд

Четвртак, 19. 05. 2022. у 20 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд

Учествују:

Књижевна критичарка др Наташа Анђелковић, уредник Александар Шурбатовић и ауторка, модератор Дејан Симоновић.

Одломке из романа интерпретира глумица Тара Ђурашиновић.

BEOGRAD JE OD VEČERAS U ZNAKU BELDOCS-A

Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival

Beograd, 11. maj 2022.

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda otvoren je 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022. Od večeras do 18. maja, tokom osam festivalskih dana, publika BELDOCS-a imaće priliku da premijerno u našoj zemlji odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih celina.

Festival je otvorio film Muzej revolucije Srđana Keče, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, koji je deo selekcije Srpskog takmičarskog programa. Uz Keču, autora film posvećenog nikada završenom projektu iz 1961. godine koji je predviđao izgradnju velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, dobrodošlicu posetiocima ovogodišnjeg Beldocs-a poželeli su nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

„Već 15 godina postojimo i rastemo kao festival i kao organizacija i 15 godina smo posvećeni hrabrim, autentičnim i kreativnim filmovima, filmovima koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, koji podstiču na promišlljanje sveta i koji zbližavaju ljude“, rekla je tom prilikom direktorka festivala Beldocs Mara Prohaska Marković.

Prošle godine Beldocs je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film. „Ove godine je u planu bilo da mi idemo u Kijev, ali nažalost dogodila se invazija na Ukrajinu“, rekao je umetnički direktor festivala Marko Grba Singh i dodao: „Želeo bih da poručim da mislimo da naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja. Mislim da je dužnost nas dokumentarista da skrećemo paznju na takve stvari i da nikada iz straha ne treba ćutati“.

Igor Stanojević, selektor festivala pozdravio je publiku ovim rečima: „Drago mi je što vas vidim večeras pre svega. U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija, a to ste svi vi i svi mi ovde zajedno, jer Beldocs može i treba da bude mesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove.“

Beldocs 2022 predstavlja presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou stoga program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima okupljenih oko zajedničke vrednosti – da autentičnim viđenjem sveta utiču na svet.

U sklopu pratećeg programa festivala ove godine je organizovana i  XR izložba: imerzivna stvarnost na kojoj će publika imati priliku da pogleda ostvarenja stvorena putem najsavremenije tehnologije. Poseta izložbi organizovanoj u bioskopu Balkan je besplatna za sve posetioce festivala uz prethodnu registraciju putem linka.

Ulaznice za jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocs.rs

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Filmski centar Grčke, Filmski centar Crne Gore, Danski filmski institut, Ambasade Australije, Portugalije, Slovenije, Finske, Gete Institut, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Francuski institut, UN Women, Misija OEBS-a u Srbiji, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fondacija Saša Marčeta, Al Jazeera Balkans, DOX TV, ORION Telekom.

O Beldocs-u. Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija o programu i online ulaznice na www.beldocs.rs.

Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstavili rezultate umetničke rezidencije u okviru projekta “Oni žive”

Foto: Katarina Bugarin

Umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović su u ponedeljak, 9. maja u Domu kulture Studentski grad, predstavili rezultate umetničke rezidencije u okviru projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices”. Pored njih dvojice, na tribini ovim povodom su govorili i kustoskinja Maja Ćirić i istoričarka Sanja Radović.

Poslednji Urošev poduhvat je digitalni participativni umetnički rad “Svesvrstani”. To je program dostupan na pametnim telefonima i računarima za jednostavno generisanje potpuno novih zastava prema kriterijumima koji korisnici biraju. Autor opisuje svoj rad kao sa jedne strane istraživanje društvenog potencijala znakova, simbola i identiteta a sa druge strane strukturno izazvanog sukobljavanja u komercijalizovanim digitalnim prostorima društvenih mreža.

“Naročito u poslednje dve godine, otkad je počela kovid kriza, možemo da vidimo toliko frustracija, svađa, podela, emocionalnog šuta koji postoji na internetu i ljude fragmentiše i razdvaja. To je naročito zanimljivo jer pogoduje digitalnom kapitalu. Što se više na internetu prepirete, to je bolje po te digitalne platforme. One vas na taj način zadržavaju u sistemu s dva cilja – jedan je prosto da vidite više reklama, a drugi je da date više materijala za njihove algoritme, da nauče vaše interakcije”, istakao je Uroš Krčadinac.

Ovaj digitalni umetnik je opisao i svoje iskustvo rezidencije u Studenskom gradu i načinu na koji ga je inkorporirao u svoj rad: “Prilazili smo studentima i pozvali ih da oni naprave svoju individualnu zastavu, i da kroz taj proces počnu da preispituju svoje male okidače, identitetske pristrastnosti, traume, želje, i naklonosti”.

U periodu od 15. marta do 15. aprila Uroš Krčadinac i Lav Mrenović su proveli na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka, njegovom organizacijom i studentskim životiom, primenjujući digitalni praticipativni umetnički rad u studentskom kontekstu.

Kustos Lav Mrenović je o rezidenciji dodao: “Čuli smo svakakve reakcije. Postepeno su se definisali neki identiteti koje su studenti pominjali kao njima lično važne, pa smo ih mi unosili i dodavali kao moguće kriterijume za pravljenje zastava.”

Nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka Maja Ćirić je o radu Uroša Krčadinca rekla: “U recentnijoj umetničkoj praksi, retko se pojave umetnici poput Uroša, koji jako dobro mogu da deluju kao softverski inženjeri, a da imaju vrlo izrazitu ličnu poetiku, koja se oslanja na neko kulturno i kulturološko nasleđe. Ove zastave su jako dobra vizualizacija za raznolikosti koje postoje i one u sebi imaju mikro-subverzivni, politički, performativni momenat”.

Istoričarka i nezavisna istraživačica Sanja Radović se nadovezala rečima: “Veliki problem je praznina tih identiteta, koje je Uroš tako dobro i plastično prikazao kroz svoj projekat. Nije problem samo kreiranje i mnoštvo identiteta, koliko u logici inherentnoj kapitalizmu, jer je suština kapitalističke logike u tome da mora da se osvoji svaki prostor koji je slobodan. Samim tim ni identiteti koji se nameću nisu u pravom smislu slobodni. Urošev projekat je osvešćujući i trebalo bi sve da nas prodrma”.

Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, softverski inženjer, autor i edukator koji se bavi novim načinima opažanja i osećanja zajedničkog sveta ljudi, mreža i podataka. Živi i radi u Beogradu.

Lav Mrenović je nezavisni istoričar umetnosti, kritičar i kustos. Interesuje se za odnos između savremene umetnosti i političkog. Trenutno istražuje uticaj globalizacije na beogradsku umetničku scenu nakon 2000. godine.

Rezidencijalni boravak umetnika i kustosa, kao i tribina, dešavaju se u sklopu međunarodnog projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices” čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad, a koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

22 umetnika i umetnica iz Srbije i 12 iz inostranstva na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod nazivom ”rafinerijamanastir”, koje će biti održano od 27. maja do 27. juna 2022. godine, svoja dela predstaviće 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva, a po izboru ovogodišnje selektorke Maje Ćirić.

Na Bijenalu će, između ostalih, izlagati Nikola Damjanov, sa modelom fosila odštampanom na 3D printeru, Aleksandra Jovanić će predstaviti analognu verziju svog kreativnog kodiranja koje je naišlo na odličnu recepciju i u zajednici ljubitelja NFT-ijeva, Ana Vujović će predstaviti radove sa kojima je nedavno ostvarila uspeh u Muzeju u Šarži u Ujedinjenim Emiratima, a istovremeno sa nedavno otvorenom izložbom u Firenci u okviru koje je sarađivala i sa Antico Setifico Fiorentino, viševekovnom radionicom za proizvodnju svile. Aleksandar Todorović, koji je izdavačka kuća Thames and Hudson uvrstila u publikaciju “100 Painters of Tomorrow” (100 slikara sutrašnjice) predstaviće nove radove, a biće prikazan i novi film “Carbon and Captivity” Olivera Reslera, austrijskog umetnika i aktiviste, dok će postmedijalni umetnik Toni Maslić u radu „Nerve Loop“ („Nervna petlja“) pokušati da spoji naizgled različite svetove grada i džez muzike unutar jednog kratkog animiranog zvučnog komada. Pored navedenih, autori i autorke iz Srbije koji će se predstaviti na Bijenalu su Adrijen Ujhazi, Bogoljub Đoković, Veljko Zejak (Srbija-Slovenija), Darija Medić (Srbija-SAD), Igor Simić (Srbija-SAD), Jelena Micić (Srbija-Austrija), Kristina Tica (Srbija-Austrija), Luka Cvetković (Srbija-Švajcarska),  Ljiljana Šunjevarić, Matrijaršija,  Panonke, Milenko Prvački (Srbija-Singapur), Milica Mijailović (Srbija-Crna Gora), Milica Ružičić, Nataša Kokić, Nemanja Nikolić, Nikola Damjanov, Pleme F20, Sanja Anđelković i Udruženje KURS (Miloš Miletić & Mirjana Radovanović).

Umetnici iz inostranstva čija dela će biti predstavljena na Bijenalu umetnosti su, pored Reslera i Maslova, još i  Adrija Žulija (Španija), Anuk Krajthof (Holandija), Jirgen Ots (Belgija), Katinka Malajmare (Rumunija-Velika Britanija), Mikola Ridnji (Ukrajina), Mit Boras (Španija-Nemačka), Mičikazu Macune (Japan-Austrija), Džonatan Monahan (SAD), Muna Musi (Eritreja-Italija), i Heselholt & Majlvang (Danska).

Na Bijenalu umetnosti biće priređen i dvojezični katalog sa tekstovima kritičara i teoretičara umetnosti (Pierre d’Alancaisez, Bojana Matejić, Slobodan B. Marković (Univerzitet u Standfordu ga je uvrstio na listu najcitiranijih naučnika na svetu 2021. godine) i Jasna Atanasijević, Darko Vukić) koja će biti bogato ilustrovana foto-dokumentacijom. Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022 od 26. maja do 7. jula

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

BINA 2022 otvara se 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade. Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju–proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će nas, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izložba  „Evropska nagrada za savremenu  arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje. Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40  projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

BINA je i suorganizator izložbe „Nikola Dobrovic pod zastavama modernih pokreta“ posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. Tim povodom se 24. maja u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba.  U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba.  Konkursni radovi studenata biće postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat” tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su „Modelart Arhitekti” iz Novog Sada. Ova izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Izložba „Nagrada Piranesi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

Kao i prethodnih godina BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja. Na ovaj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života. Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana „Blok 37“.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 – koji se razvio nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život i kako mu  svojim delovanjem doprinose. Ove godine DOBAR URBANI ŽIVOT izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima smo započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planiramo da sprovedemo interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju. Pet su tema kojima ćemo se baviti: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje. Studenti beogradskog Arhitektonskog  fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta potrudiće se da na zajedničkoj radionici daju svoj doprinos dobrom urbanom životu Beograda.

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”. U okviru programa BINA OPEN HOUSE biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka, pa AIK banka i sada Zadužbina MK).

Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet ove godine će biti posvećen gradu Šapcu, a biće realizovan pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020” u saradnji sa ŽAD-om.

Takođe, serija predavanja u programu BINA seminara će biti posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade BEKO. U okviru edukativnih programa biće predstavljena značajna publikacija „Urban Architectures in Interwar Yugoslavia“ Tanje Konli i časopisa “ Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2020″, a biće održana i studentska radionica “ (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović“ u saradnji sa Akademijom tehničkih strukovnih studija Beograd.