Pod lupom: Fejsbuk u vašem životu
Prije no što krenu priče u drugom ciklusu „Fejsbuk u vašem životu“ objavljujemo kratki osvrt Elmira Đokovića o tome kada je nastala ova društvena mreža i što znači za čovječanstvo u ukupnosti i za svakog pojedinca, ponaosob.
Internet se toliko umiješao u naše živote da nam mijenja navike, mi mu se prilagođavamo ili tvrdoglavo odbijamo da priznamo da smo ostali u manjini koja ga ne koristi, komentira autor “ stanovništvo ove države“, uz zaključak: „Mnogi su svoje živote stavili „na izvolte“. Bez ikakvog Velikog brata, sami samcijati.“
Da li je to uistinu tako, ili se u većini slučajeva, kako prostiče iz priča prvog ciklusa, na uvid daju mnogi lažni “ fakti“ prikazujući boljima, uspješnijima i ljepšima pojedince u raznim oblastima „Facebook države“, vidjet ćemo u storijama koje slijede.

Ne radi se o državi u klasičnom smislu te riječi, ali prema podacima iz prošle godine, Fejsbuk ima 845 miliona korisnika. Po broju “stanovnika “ to ovu poularnu drušetvenu mrežu svrstava u red brojnosti sa stanovnicima Kine i Indije, najmnogoljudinijim državama svijeta.
Ekspanzija facebooka ne prestaje, u ovoj godini procjene su da će broj korisnika preći milijardu ljudi, a to je respektabilana cifra.
Popularno lajkovanje na nečiji post ili sliku u toku jednog dana učini 480 miliona ljudi.
To je više od broja stanovnika SAD i Ruske Fedreracije
Eto kolka je to “sila” samo ako se pokrene i zna upotrijebiti.
Priča je počela oktobra 2003.godine u Bostonu,kad je Mark Zakerberg, student sa Harvarda , kreirao “Fejsmeš” aplikaciju ,koja je osmišljena za upoznavanje i zbližavanje studenata.
Koristeći svoje hakersko znanje, pomalo nestašno i brzo dolazi do popularnosti ove mreže među studentima.
Već 2004. godine Zekerman svom čedu daje novo ime “Fesjbuk”. Pored njga trojica kolega Eduardo Saverini, Dastin Maskovic i Kris Hjuz su zahvaljujući ovoj društvenoj mrži postali milioneri.
Svo to vrijeme ,od 2004.godine Fejsbuk ,zamišljen kao sajt za međusobno povezivanje, raste vrtoglavom brzinom.
Nekoliko minuta za računarom i po nekoilko klikova dovoljno je da se “iskopa “ prijatelj iz škole ili dođe do neke osobe do koje nam je stalo.
Internet se dakle umiješao u naše živote,mijenja nam navike, mi mu se prilagođavamao ili tvrdoglavo odbijamo da priznamo da smo ostali u manjini koja ga ne koristi.
Stotine sociologa i psihologa u svijetu se bavi ovim fenomenom i piše studije na ovu temu.
poznati Njujork Tajms u jednoj od objavljenih studija , govori o tome zašto se toliko bavimo socijalnim mrežama, šta je to što čini da broj korisnika Fejsbuka prelazi milijardu ljudi i zasto prosječan korisnik dnevno provede skoro sat vremena na ovom sajtu.
Odgovor na to pitanje zašto toliko volimo da lajkujemo i gledamo tuđe fotografije ,leži zapravo, studije kažu, u našoj podsvijesti.
U pomenutoj studiji Njujork Tajmsa tvrdi se da nam je da nam je potreba za komunikacijom usađena duboko u nesvjesno. Svi želimo biti u zanimljivom društvu, ali “zaštićeni” i osjećamo se na taj način potpuno sigurno.
Zanimljivo da ćemo sve rjeđe ,vidjevši svoje prijatelje,pitati ih kako su , jer ćemo to unaprijed znati.Naime kako su i šta rade , već će nam biti saopšeteno na nekom ekranu kompjutera ili andoid telefona.
Baš bi bilo zanimljivo vidjeti lice Džordža Orvela , pisca famozne knjige “ 1984” koji čudom ne bi mogao da se načudi činjenicom da su mnogi svoje živote stavili “na izvolte”- Bez ikavog Velikog brata . sami samcijati .
Otud snaga Facebook Države.




2 thoughts on “Elmir Đoković: Facebook država”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *