U programu Biografski dokumentarci na 9. Beldocsu, film Ade Ušpic “Duh Hane Arent” donosi priču o jednoj od najvećih filozofkinja 20. veka, čija su dela tek u novom dobu dobila na novim značenjima. Ada Ušpic je filmu pristupila studiozno, vešto kombinujući arhivsku i dokumentarnu građu, predstavljajući Hanu Arent i onima koji o njenom radu malo znaju.

Hana Arent, poznata nemačko-jevrejska filozofkinja, izazvala je veliki metež šezdesetih godina 20. veka, kada je iznela svoj subverzivni koncept “banalnosti zla” pišući o nacistima. Njen privatni život bio je jednako kontroverzan zahvaljujući ljubavnoj aferi sa reformatorom nemačke filozofije Martinom Hajdegerom, koji je istovremeno bio pristalica nacističkog režima. Bila je jedna od najuticajnijih mislilaca dvadesetog veka, koja je pisala o otvorenim ranama modernog doba. Danas, njeni tekstovi bude obnovljeno interesovanje širom sveta, zahvaljujući njenom uvidu i ogledima o prirodi zla, položaju izbeglica i opasnosti svih ideologija, što je aktuelnije nego ikada dosad. Duboka humanistička poruka u srži njenih promišljanja sveta ništa manje je aktuelna upravo danas.

Film stoga nudi jedan intiman portret Hane Arent, tokom kojeg putujemo na mesta na kojima je živela, volela i gde je bila izdana. Kroz kreativno upotrebu arhivskih materijala, film takođe oživljava njenu briljantnu analizu turbulencija 20. veka.

Kritika je bila oduševljena filmom. Nemački Globus je ovo dvočasovno ostvarenje nazvao “fascinantnim portretom Hane Arent”, koje na osobeni način prepliće njenu ličnu biografiju i jedan važan istorijski period. Kritičari u Izraelu nazvali su “Duh Hane Arent” remek-delom dokumentarnog filma, koje zadire duboko u slojeve, pričajući jednu tešku dramu na hrabar način. “Film upoznaje publiku sa toplom, duhovitom i lucidnom filozofkinjom, čija je filozofija u čitavom svetu prepoznata kao duboka, genijalna i iskrena sama po sebi”, napisali su tom prilikom.

Povodom projekcije na Beldocsu, rediteljka filma Ada Ušpic stiže u Beograd, gde će susreti sa publikom u subotu 14. maja u 16 sati u Domu omladine Beograda, nakon projekcije filma “Duh Hane Arent”.

Dobrodošli na Beldocs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *