U grupi dvadeset odabranih producenata koji će ove godine biti deo programa Producers on the Move (Producent na potezu) 2019. je i Mila Turajlić, nagrađivana srpska producentkinja i rediteljka. Izabrani producenti će prisustvovati Kanskom filmskom festivalu, a Filmski centar Srbije (FCS) jedna je od institucija koja i ove godine podržava pomenuti program.

Jo Muhlberger, direktor EFP-a (European Film Promotion), koji stoji iza programa Producerson the Move) ovim povodom je za portal Film New Europe izjavio i sledeće: „Izabrani i pozvani producenti su često već veoma verzirani po pitanju međunarodnih koprodukcija kao važnog sredstva za finansiranje njihovih projekata. Svake godine imamo nove talente iz regiona Centralne i Istočne Evrope koji se kvalifikuju za ovaj naš program i čije međunarodne koprodukcije pronose duh evropskog filma širom sveta.“

Mila Turajlić je producentkinja i rediteljka dokumentarnih filmova čija su ostvarenja učestvovala na festivalima Trajbeka, Venecija, HotDocs… i imala bioskopsku distribuciju u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i širom bivše Jugoslavije. Njen najnoviji film, Druga strana svega, prva je koprodukcija kanala HBO sa Srbijom. Ovaj film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2017. godine, a potom je na prestižnom festivalu IDFA osvojio glavnu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film. Druga strana svega je osvojila 26 nagrada i nominovana je io za nagradu LUX Evropskg parlamenta. Debitantski dokumentarni film Mile Turajlić, Cinema Komunisto, prikazan je na više od 100 festivala i ovenčan je sa 16 nagrada, uključujući i nagradu Gold Hugo i Međunarodnu nagradu FOCAL za kreativnu upotrebu arhivske građe 2011. godine. Njen najnoviji rad je serija video instalacija zasnovanih na arhivskoj građi koju je odabrao muzej MoMA u Njujorku za njihovu sveobuhvatnu izožbu jugoslovenske modernističke arhitekture.  

Mila Turajlić je stekla producentsko iskustvo radeći na celovečernjim filmovima Braća Blum Rajana Džonsona i Apokalipto Mela Gibsona. Bila je producentkinja festivala Sedam veličanstvenih u Beogradu od pokretanja ovog festivala 2005. godine, a jedan je od osnivača i prvi predsednik Udruženja Srpskih dokumentarista DOKSrbija. Svoje filmove ona producira kroz kuću Dribbling Pictures, producentsku kompaniju koju je osnovala sa Borisom Mitićem 2006. godine. Trenutno je u produkciji svog novog dokumentarnog filma o snimatelju predsednika Tita koji je snimao i rađanje Pokreta nestvrrstanih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *