Predstavljamo vam kratke filmove Landscape selekcije Beldocs 2019

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića. Predstavljamo vam kratke filmove iz selekcije antropoloških i pejzažnih filmova Lanscape selekcije.

Držati oblake (Holding Clouds)  

Sara Pathirane, Finska, Kina / Finland, China, 2018, 9’

Festivali / Festivals Rencontres Internationales Paris/Berlin, Paris 2018

Držati oblake prikazuje koreografiju na žutoj planini Huangshan u Kini. Planina Huang je poznata po starom kineskom shan shuiju – slikama u tehnici mastila i planinske vode. Ipak, krajolik okuplja ljude željne da ga vide. Sam pogled često je prekriven oblacima, tu je samo vrh planine koji lebdi u vidokrugu. Tamo se svakodnevno prave hiljade fotografija. Ljudi poziraju za fotografije ispred krajolika. Ritam gesta koje su posetioci obavili, pružanje ruku, pokazivanje, držanje vazduha i dodirivanje planina formulišu koreografiju planine.

O rediteljki: Sara Pathirane (1985) živi i radi u Helsinkiju. Kao lokacije snimanja za svoje videozapise koristi prirodne prostore poznate iz filmova, stalno se prebacujući između svakodnevnog i fiktivnog. Studirala je na Finskoj Akademiji likovnih umetnosti. Njeni radovi prikazani su na primer u Taiga-Spaceu, Sankt Peterburgu (2016.), Colombo Art Biennaleu (2016.), Finskom savremenom umetničkom muzeju Kiasma (2010., 2013.) i Torino Performance Artu u sklopu sajma umetnosti Others i Galleriji Moitre.

Trejler – film Držati oblake:

Utorak 14. maj / 18.00 / Jugoslovenska kinoteka

Nekome svome (Our)

Sead Šabotić, Crna Gora / Montenegro, 2019, 16`

Bračni par obilazi rodno imanje na kojem su sagrađene kuće njihovih rođaka koji žive u inostranstvu. Rodbina iz inostranstva dolazi jednom godišnje na pet dana. Oni su jedini posjetioci tih kuća tokom godine.

O reditelju: Sead Šabotić (Nikšić, Crna Gora) diplomirani FTV reditelj, FDU Cetinje. Upisuje i završava post-diplomske specijalističke studije na istom fakultetu. Specijalizira oblast dokumentarnog filma. Najuspešniji rad Revolucionarni dom više puta je nagrađivan i prikazan na više od dvadeset festivala širom sveta.

Ponedeljak 13. maj / 19.00 / Dvorana kulturnog centra Beograda, Q&A

Potkornjak iz Šumave (The Bark Beetle of Šumava)

Dimitri Martin Genaudeau, Češka, Francuska / Czech Republic, France, 2018, 10′

Festivali / Festivals Ji.hlava 2018, DokuBaku IDFF 2018

Dokumentarac s izraženim elementima animacije odvešće nas na češku stranu Boemske šume, gde su početkom novog veka započeli problemi za potkornjacima. Film se bavi ne samo političkim kontekstom koji okružuje ovu katastrofu, već i ekološkim aspektima situacije – odnosom čoveka i prirode.

O reditelju: Dimitri Martin Giraudeau (1994.) studirao je na Sorboni gde je diplomirao istoriju i filozofiju. Sada je student praškog FAMU-a i bavi se dokumentarnim radom.

Trejler –  film Potkornjak iz Šumave: https://www.youtube.com/watch?v=t4PtDIw2oWg&feature=youtu.be

Petak 10. maj / 17.00 / Jugoslovenska kinoteka

Za čitaoce PROZAONLINE 2×2 besplatne karte: Javite nam se na email – prozaonline@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *