1. jul, bioskop Abazija, Palić

 

  1. Festival evropskog filma Palić priprema brojne novine za publiku koja će posetiti Palićku oazu filma od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15 programskih celina, posetioci će kao i prethodnih godina moći da uživaju u muzičkim i vizuelnim događajima koji su i oblikovali specifičnu atmosferu ove manifestacije.

Jedan od posebnih događaja tokom festivala biće i specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca „Man from Mo’Vax“ koji govori o turbulentnom životu i karijeri ikone underground DJ scene Džejmsa Lavela (James Lavelle). Festival će ugostiti reditelja filma Metjua Džonsa (Matthew Jones), producenta Majkla MekMahona (Michael McMahon) i glavnog protagonistu filma Džejmsa Lavela (James Lavelle) koji će nakon projekcije, 25. jula u bioskopu Abazija na Paliću, odgovarati na pitanja publike.

U ovom atipičnom dokumentarcu, koji na krajnje iskren način prikazuje uspone i padove popularnog umetnika, gledaoci će moći da prođu kroz gotovo tri decenije koje su oblikovale savremenu britansku kulturu, a u filmu o Lavelovom uticaju na muzičku scenu govore brojni svetski poznati izvođači (DJ Shadow, Ian Brown, Massive Attack, Grandmaster Flash, Josh Homme, i drugi) koji su tokom karijere sarađivali sa njim. 

Ovo je izuzetna priča o jednoj od najenigmatičnijih, ali i najuticajnijih figura savremene britanske kulture, nastale od impozantne građe od 700 sati snimaka iz eksluzivne privatne arhive umetnika. Film „Man from Mo’Vax“ je retka prilika i jedinstvena šansa za uvid u Lavelovo stasavanje od nepoznatog tinejdžera do globalne muzičke zvezde.

–  “Ovaj film je mnogo ličniji od tipičnog muzičkog dokumentarca. Zauvek ću biti zahvalan Džejmsu i DJ Shadow-u na ovom neusiljenom i do sada neviđenom pogledu u njihove živote, i na tome što su obojica bili toliko velikodušni da mi povere svoje intimne, snimljene uspomene”, kaže Metju Džouns, reditelj filma, i dodaje: “Voleo bih da ljudi izađu iz bioskopa inspirisani,  i da im prenesemo barem delić Džejmsove divlje i lude sanjalačke strane ličnosti“.

Džejms Lavel će narednog dana (26. jula) nastupiti na Paliću u okviru Summer3p festivala elektronske muzike, što je rezulat saradnje dva Palićka festivala.

Festival evropskog filma Palić će tokom svog 26. izdanja (20-26. jul) prikazati više od 130 filmova u 15 programskih celina, ugostiti aktuelne evropske umetnike svih generacija i prirediti dinamičan prateći program uz brojne radionice, izložbe i muzičke događaje.

***

Džejms Lavel je engleski muzičar, osnivač i vlasnik izdavačke kuće  „Mo’Wax“ koju je pokrenuo 1992. godine. Pre nego što je postao svetski poznat DJ, stasavao je uz roditeljsku kolekciju ploča i na setovima je puštao muzičare poput Stivija Vondera i rok legendi Deep Purple. Kao tinejdžer se zaljubljuje u hip-hop, sa 14 godina pušta muziku u rodnom Oksfordu, a potom započinje proboj na londonskoj sceni.

Izdavačku kuću „Mo’Wax“ osniva u svojoj 18. godini, u okviru koje izdaje niz kultnih albuma, među kojima se izdvaja „DJ Shadow –  Endtroducing…..”, kao i debitantski album grupe UNKLE “Psyence Fiction”, koju u tom trenutku čine upravo on i DJ Shadow, i na kome gostuju zvezde britanske alternativne scene poput Toma Jorka, Ričarda Eškrofta, i drugih.

Zapaženu karijeru ostvaruje i kao producent filmske muzike („Sexy Beast“, 2000), a poznat je i po svojim remiksima rok i alternativnih grupa kao što su Garbage, The Verve, Massive Attack. Producirao je naslovnu numeru albuma “…Like Clockwork” grupe Queens of the Stone Age, koji je 2013. bio nominovan za Gremi u tri kategorije.

Bio je kurator čuvenog muzičkog festivala Meltdown 2014. godine, nakon što su se u istoj ulozi okušali velikani pop kulture poput Dejvida Bouvija, Peti Smit i Džarvisa Kokera. Bio je zadužen za saundtrek serije „Trust”, u kojoj je jedan od reditelja bio i oskarovac Deni Bojl.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=76Op7MtBRSA

Više o filmu pročitajte na zvaničnom vebsajtu: http://www.themanfrommowax.com/

Zvanični festivalski sajt: http://www.palicfilmfestival.com/

Facebook festivala: https://www.facebook.com/European-Film-Festival-Pali%C4%87-141396132539008/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *