CIRCLE Women Doc Accelerator, program za rediteljke i producentkinje dokumentarnog filma koje razvijaju projekat međunarodnog potencijala, ove godine će podržati projekat rediteljke Anđelke Vujinović iz Srbije. U okviru ovog programa, koji stavlja fokus na dokumentaristkinje iz Južne i Istočne Evrope, podržano je ukupno 11 filmskih autorki sa projektima u razvoju, i to iz BIH, Belorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Ukrajine, Španije i Srbije.

CIRCLE je prvi program ove vrste u Evropi i jedan od prvih u svetu, koji se javio iz potrebe da osnaži žene u dokumentarnom filmu i podigne njihove profesionalne kapacitete, samosvest i samopouzdanje, kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koja će funkcionisati i po završetku ovih modula, gde će se učesnice međusobno konsultovati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Srpska rediteljka i producentkinja Anđelka Vujinović će razvijati projekat filma “4 priče za laku noć”,  koji se bavi osmatranjem života u najvećim srpskom staračkom domu, i propituje značenje starosti i njene tabue. To je priča o mestu na koje dolazite sa kartom u jednom smeru; izolovano od buke velegrada. U gradu u malom, sa svojim doktorima, sveštenicima, prodavnicom, poštom, bioskopom, frizerom, malim zoološkim vrtom i biljkama, preko 1.000 starih ljudi se budi i jede zajedno, sastaju se u velikom parku, ide na projekcije filmova, seanse joge, čitanja poezije, nastupe hora. “4 priče za laku noć”  prati godinu dana u staračkom domu, tokom kojih se menjaju godišnja doba i upoznajemo različite karaktere, njihove priče i način na koji se menjaju dok žive svoje poslednje trenutke.

Program se odvija u tri modula od kojih je prvi u Podgorici i posvećen je analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Drugi modul u Novom Sadu od 28. avgusta do 2. septembra, posvećen je strateškom planiranju i marketingu, a treći u Lajpcigu od 27. oktobra do 1. novembra umrežavanju sa međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i finansijerima.

Eksperti će tokom nekoliko dana raditi sa rediteljkama/producentkinjama, a sam program će učesnicama omogućiti detaljnu analizu svojih projekata i staviti poseban akcenat na nove pristupe pripovedanju priče, finansiranju i angažovanju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Program CIRCLE organizuju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u saradnji sa UnderhillFest iz Podgorice, DOK Leipzig festivalom i Evropskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), a uz podršku Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije Petrović Njegoš. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *