Ovogodišnje, 25. po redu izdanje Sarajevskog filmskog festivala biće održano na više festivalskih lokacija u Sarajevu, od 16. do 23. avgusta, a u svim programima je zastupljen i srpski film.

U glavnim takmičarskim programima su filmovi: bugarsko-srpski celovečernji igrani film Rounds Stefana Komandareva (Glavni takmičarski program, svetska premijera), kratkometražni dokumentarni film A sad se spušta veče Maje Novaković (Takmičarski program dokumentarnog filma, regionalna premijera), kratki igrani film Poslednja slika o ocu Stefana Đorđevića (Takmičarski program kratkometražnog filma, regionalna premijera) i kratki igrani film Šerbet Nikole Stojanovića (Takmičarski program studentskog programa, svetska premijera).

Uz film Sin rediteljke Ines Tanović, čijom će svetskom premijerom u Takmičarskom programu – igrani film 16. augusta i biti otvoren 25. Sarajevo Film Festival, u programu Open Air je sedam filmova, među kojima i srpski film Šavovi u režiji Miroslava Terzića. Organizatori su najavili da će gosti festivala, između ostalih, biti i Miroslav Terzić, te Snežana Bogdanović i Jelena Stupljanin, koje su odigrale uloge u pomenutom filmu.

A Sarajevo Film Festival i CineLink Industry Days su obelodanili učesnike CineLink koproduckinog marketa 2019. Među odbranima su još dve srpske produkcije i jedna srpska koprodukcija – Mraz Pavla VučkovićaMajka Mara Mirjane KaranovićŽivi i zdravi Ivana Marinovića, projekat koji nastaje kao koprodukcija Crne Gore i Srbije.

Među deset odabranih projekata dokumentarnih filmova koji će biti predstavljeni 18. avgusta na Sarajevskom filmskom festivalu , tokom odeljka CineLink Industry Days a u sklopu programa Docu Talents from the East je i projekat filma Kutija (The Box) Luke Papića. A u radionici devetog izdanja programa Docu Rough Cut Boutique biće predstavljen projekat filma U slavu ljubavi, novi film autorke Tamare Drakulić. S druge strane, u programu CinelinkDrama, biće predstavljen i projekat nove/buduće srpske serije Sabre, čiji su autori Goran Stanković i Vladimir Tagić.

Uz producentkinju Dominique Welinski i glumicu Eva Röse, član  žirija Takmičarskog programa – kratki film 25. Sarajevo Film Festivala je i srpski scenarista i reditelj, Ognjen Glavonić, autor zapaženih filmova Dubina dva i Teret.

Ovog avgusta biće održano 13. izdanje programa Sarajevo Talents, a među 64 mladih učesnika iz raznih zemalja Evrope pozvano je i četvoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije.To su: rediteljka Maša Šarović, montažerka Ana Žugić, filmska kritičarka Milica Joksimović, a u programu Film Stage Studio je i reditelj Nikola Polić.

International Casting Directors Network i Sarajevo Film Festival objavili su imena polaznika radionice namenjene mladim glumcima u usponu, među kojima je i troje iz Srbije. Radionica će se održati od 19. do 23. avgusta,  u okviru 25. Sarajevo Film Festival-a. U pitanju su ovi mladi srpski glumci: Milica Janković, Peđa Marjanović i Ana Mandić.

U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere Gala 25. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet serija koje željno iščekuju gledaoci širom regiona i koje će se tek od jeseni naći na programima regionalnih TV kuća. Svaku od njih odlikuje zanimljiva priča, sjajna glumačka podela i visok nivo produkcije. U tom su programu i tri srpske serije: BesaSenke nad Balkanom 2 i Grupa, koje će festivalska publika imati priliku da ekskluzivno pogleda i da se susrestne s ekipama serija na festivalu u Sarajevu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *