Glavna nagrada za najbolju režiju 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za film „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“. Prema rečima žirija u sastavu Nenad Dizdarević, Vinko Brešan i Bojana Maljević, radi se o jednoglasnim odlukama za sve nagrađene.

Rediteljka Teona Strugar Mitevska povodom projekcije filma na festivalu LIFFE rekla je: 

„Svi moji filmovi su autorski, ali se sa ovim filmom desilo čudo. Ne samo da funkcioniše na festivalima,  nego ima i veoma bogatu bioskopsku distribuciju. Film je prodat na 35 teritorija po celom svetu – od Francuske, do Brazila, Koreje, Kine, Australije i dalje, što je za reditelja velika stvar. Duboko verujem da autorski film ima svoje mesto u bioskopima, što se u izgubilo u poslednjih dvadeset godina. Izgubili smo publiku, pa je veliko zadovoljstvo kad moj film, koliko god bio specifičan i artistički, nađe svoju publiku ne samo na Balkanu, nego i van ovih prostora.“

Film “Osmi povjerenik” u režiji Ivana Salaja nagrađen je za najbolju produkciju. “S posebnim pijetetom žiri nagrađuje ovaj film i pozdravlja uspešnu ekranizaciju višestruko prevođenog književnog dela, što garantuje i evropski uspeh filma“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu u filmu “Ajvar” rediteljke Ane Marije Rosi. “Sergej Trifunović, na sebi svojstven način, omogućava publici da se identifikuje sa njegovim likom, dokazujući da je jedan od najvećih glumaca u regionu, stvarajući kompleksnu i virtuoznu ulogu zajedno sa svojom partnerkom Natašom Ninković, i pravi vredan umetnički film koji će ostati zapamćen“, istićeč žiri.

Dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu  je Nataša Ninković za ulogu u filmu “Ajvar” Ane Marije Rosi, uz obrazloženje da, kao jedna od najboljih glumica regiona, ona „gradi slojevitu glumačku kreaciju u igri sa partnerom, kojom ovaj film čini kompleksnim“.

Specijalno priznanje žirija pripalo je Zorici Nuševoj za ulogu u filmu “Gospod postoji, njeno ime je Petrunija. Prema rečima žirija, „Zorica Nuševa u liku Petrunije veoma autentično i vešto vodi realističnim elementima, koji liče na istinite junake dokumentarnih likova, i time doprinosi da ovo veliko filmsko ostvarenje pridobije veliku simpatiju publike.“

Dobitnica specijalnog priznanja žirija je Ana Marija Rosi za režiju filma “Ajvar” uz obrazloženje: “Žiri posebno ističe debitanski film Ane Marije Rosi. Rediteljskim pristupom koji je fokusiran na virtuezno vođenu glumačku igru, stvarajući kompleksne likove u izuzetno uspelim scenama prikazuje složenost međuljudskih odnosa, kroz koji se veoma vešto prelamaju izazovi savremenog društva.“

Treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” pripala je Petru Ristovskom za film “Kralj Petar Prvi”. Obrazloženje žirija glasi: “Iako mu je ovo debitanski film, Petar Ristovski pokazuje rediteljsku zrelost u istorijskoj drami, koja prikazuje i tragediju Prvog svetskog rata ispričanu iz vizure pojedinaca, koji su podneli velike lične žrtve. Posle filma „Marš na Drinu“ reditelja Žike Mitrovića, Petar Ristovski sa velikom odvažnošću i profesionalizmom nastavlja put ovog slavnog reditelja.“

Dobitnik druge nagrade “Živojin Žika Pavlović” je Dragan Marinković za režiju filma “Pijavice”. “Reditelj Dragan Marinković u trileru pokazuje rediteljsko umeće u izuzetno zahtevnoj temi. Film kritikom savremenog društva zapravo daje sliku današnjeg sveta na opštem nivou. Ova napeta žanrovska priča vođena iskusnom rediteljskom rukom dovodi nas do pitanja da li mi živimo strogo kontrolisanom životu“, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri u sastavu Kosta Peševski, Dragan Jović i Milan D. Špiček jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova. Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ pripao je Siniši Cvetiću za režiju filma „Dinosaur“. Druga nagrada „Radomir Bajo Šaranović“ ide Sari Ristić za režiju filma „Autorefleksije u tri epizode“, dok je dobitnica treće nagrade „Radomir Bajo Šaranović“ slovenačka rediteljka Mateja Rokavec za režiju filma „Češnjevi kolački“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *