Valjevo, 20.11. – U okviru Valjevskih filmskih susreta  predstavljamo Program evropskog filma, u saradnji sa Festivalom evropskog filma. Prateći program šestog izdanja festivala, koje će se održati od 12-15. decembra u Centru za kulturu grada Valjeva, prikazaće tri evropska filma:

  • Tišina drugih – španski dokumentarni film koji otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“. Prestižne nagrade: Nagrada publike Panorama na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Mirovna nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, nagrada Goja za najbolji dokumentarac.
  • Belgijski kralj – Ova belgijska komična drama sa elementima road movie-ja prati Kralja Nikolasa III, koji pokušava da se na sve načine vrati u svoju zemlju, u sred solarne oluje, jer je jedna regija prolasila nezavisnost. Prestižne nagrade: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.
  • Stranac u raju –  Na granici dokumentarca i fikcije, portugalski film STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Ovaj film je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.Prestižne nagrade: Specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, posebno priznanje Međunarodnog fe-stivala dokumentarnog filma u Madridu.

Festival evropskog filma podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji i organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Nišu i Novom Sadu.

European Film Challenge je takmičenje koje poziva sve ljubitelje evropske kinematografije da odgledaju 10 filmova i osvoje priliku da posete neki od najprestižnijih filmskih festivala. Trenutno se odvija krug u kojem takmičari mogu osvojiti putovanje na Berlinski filmski festival, a sve što je potrebno je da odgledane filmove postave na europeanfilmchallenge.eu. Svi posetioci Valjevskih filmskih susreta gledanjem filmova iz programa EU film ostvaruju priliku za dodatne bodove u takmičenju i time imaju veću šansu za pobedu.

O Valjevskim filmskim susretima: Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12 – 15.decembra 2019. godine pod sloganom “Van okvira”. Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz zemlje i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionice.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Festivalom evropskog filma i Istraživačkom stanicom Petnica, dok su programe festivala podržali Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Valjevo, Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *