Osim „Mog jutarnjeg smeha“, debitantskog igranog filma Marka Đorđevića, deo zvaničnog programa Bright Future (Svetla budućnost) predstojećeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IRFF) je i Merry Christamas, Yiwu, novi celovečernji dokumentarni film Mladena Kovačevića. To će biti svetska premijera pomenutog ostvarenja.

Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se Božićn proizvodi za ceo svet.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević, producenti su  Iva Plemić Divjak, Mario Adamson i Rut Reid, a koproducenti: Jasmina SijeričićHajno Dekert i Tjeri Detej. Montažerka je Jelena Maksimović, direktor fotografije Marko Milovanović. Kompzitor je Olof Dreijer. Za dizajn i miks zvuka postaro se Patrik Stromdal, a asistent postprodukcije zvuka je Pavle Kovačević.

Film je nastao pod okriljem kuća Horopter Film Production iz Srbije  i Sysifos Film iz Švedske, u koprodukciji sa kućama iz Francuske, Nemačke i Belgije, te RTBF – Belgijske nacionalne televizije. Nastanak filma su, između ostalih, podržali i Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nakon studija filma u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, Mladen Kovačević je režirao Anplagd (2013), Zid smrti i tako to (2016) i 4 godine u 10 minuta (2018). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti  realizma, a filmovi  istražuju različite stilove i  idiosinkretičke dramske strukture   uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici. Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazani su u takmičarskim selekcijama festivala Visions duRéel, IDFA,  Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille,  nagrađivani i distribuirani u zemlji i  inostranstvu. Trenutno razvija projekte Počeci – eksperimentalni dokumentarac baziran na dnevničkim zapisima  i Koryo, koji će biti sniman u Severnoj Koreji.

Autori i  producenti filma poželeli su da izraze  veliku zahvalnost Filmskom centru Srbije. Kažu, zahvaljujući FCS-ovom imanju sluha za osvedočeni potencijal srpskog dokumentarnog filma i usled njihove konzistentne politike participacije i prisustva srpskih autora i producenata na najrelevantnijim razvojnim programima  i festivalskim marketima, ovaj njihov projekat je razvijan i finansiran na brojnim uglednim i uticajnim programima i marketima tokom 2017. i 2018. godine.

Novo, 49. po redu izdanje Međunardonog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara 2020. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *