Prikaz: Zoran Ilić, Prozaonline

Ovogodišnji 26. Sarajevo film festival je otvoren svetskom premijerom filma Koncentriši se, baba Pjera Žalice.

Radnja filma je smeštena u proleće 1992. godine. Grad je Sarajevo, država je sada nepostojeća Jugoslavija…

Država koja se raspada, puca po svim šavovima. U Hrvatskoj već besni rat. Pominje se Vukovar, granatiranje Dubrovnika… Ali akteri priče i nemaju lepa sećanja na tu državu: njihov otac je robijao u njoj, bio na Golom Otoku kao politički zatvorenik… A majka, igra je Mira Banjac, je jedno pragmatično stvorenje. Spremna da se odrekne muža, pa i sina koji emigrira u Italiju, samo da bi zadržala određene privilegije.

Ali, eto, došlo je vreme da nestane i ta država, i majka koja je poživela duže nego što su to njena deca očekivala…

Zaplet filma se zasniva na testamentu koji je verolomna starica promenila u poslednjem trenutku, i tako izigralaa one koje su je čuvali i pazili poslednjih godina: njene Sarajlije, kćerku Kiku i zeta Muhameda. Tu istu kćerku čiju je glumačku karijeru okončala jednom rečenicom: “U mom vremenu kurvama nije trebala diploma.”

Sin i kćeri stižu sa raznih strana: kćerka i unuka iz Hrvatske, druga kćerka i zet iz Crne Gore, sin Dado i snaha Stojanka iz Srbije… I otimačina je na delu! Svako grabi šta može i koliko može.

Jedan od junaka filma, porodični lekar Ranko izgovara, bar za mene, najznačajniju rečenicu u ovoj crnohumornoj porodičnoj drami: “Za rat je dovoljno pola budale!” I mi znamo da jeste tako… da toj sentenci nemamo ni šta dodati, a ni oduzeti…

Protagonisti ovoga filma Jasna Žalica i Admir Glamočak gostujući na jednoj lokalnoj televiziji kažu da je „Koncentriši se baba“ najbolji Pjerov film! Nadam se da jeste tako. A da će žiri ovogodišnjeg Sarajevo film festival to i da potvrdi na završnoj večeri festivala.