Foto – Lana Vasiljević, Miljana Niković, Jochen Holler, Boris Burić, Vanja Novaković, Isabella Kohlhuber

U petak 15. marta u 18 časova, u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića Muzeja savremene umetnosti, biće otvorena izložba Kraj jezika – Još jednom o Vitgenštajnu. Ova izložba predstaviće radove srpskih i austrijskih umetnika/učesnika konkursa koji je tokom 2022.  godine pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma i veb sajta za umetnost i nauku Lichtfelder.org  organizovan u onlajn formatu.

Umetnici čiji će radovi biti izloženi su Ana Maria Lima Dimitrijević, Anita Witek, Arnold Reinthaler, Astrid Schwarz, Barbara Hoeller, Daniela Fulgosi, Dea Džanković, Doris Theres Hofer, Dragana Žarevac, Dunja Trutin, Gerda Lampalzer, Irena Simić, Jochen Höller, Isabella Kohlhuber, Lana Vasiljević, Michael Heindl, Ernst Miesgang, Miljana Niković, Žarko Aleksić, Danica Bićanić, Boris Burić, Goran Despotovski, Nikola Radosavljević, Roswitha Weingrill/Stevan Kojić, Werner Jauk/Laura Sophie Meyer, Daniel Rothbart, Sonja Meller, Stefan Wirnsperger i Vanja Novaković.

Konkurs je tematski obuhvatio predloge i interdisciplinarna istraživanja inspirisana idejama austrijskog filozofa Ludviga Vitgenštajna koji je radio u polju logike, matematičke filozofije, filozofije duha i jezika. Pristigli predlozi i neočekivani načini na koji se u umetničkim praksama promišlja Vitgenštajnova misao o jeziku u savremenom kontekstu nesumnjivo su pokazali novu aktuelnost njegovih filozofskih teza, pozivajući da se suočimo sa onim što znamo ili verujemo da razumemo.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi u širokom spektru stvaralačkih izraza od minimalističkih intervencija u jeziku, video instalacija, elektro-akustičkih eksperimenta, skulptura, kolaža do digitalnih aplikacija, vizuelne poezije, performativnih scenarija. U doba kada AI generiše svoj sistem saznanja putem kodova, gradeći tehnološke alternative čak i kreativnim procesima ljudskih bića, dela na izložbi pružaju uvid u međuprostore u kojima umetničko traganje još uvek zadržava primat. Jedan od ciljeva projekta je dalje povezivanje i osnaživanje saradnji između srpske i austrijske umetničke scene, oličene i kroz produkciju sasvim novog rada specijalno za ovu izložbu, upoznavanje različitih protagonista (institucije, pojedinci) aktivnih kroz praksu, istraživanja i teorijski rad u oblasti savremene umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 6. maja 2024. godine.

Inicijator izložbe je Austrijski kulturni forum Beograd, za koncept i upravljanje projektom zadužena je Milica Lapčević (Lichtfelder.org), dok je Miroslav Karić kustos i koordinator iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Kustoskinje onlajn izložbe su Daniela Vageneder-Štelchamer i Aleksandra Lazar, a žiri onlajn izložbe činili su Doris Jauk-Hinc, dr Nina Mihaljinac , dr Aloizija Mozer i Jelena Glišić Matović. Sajt Lichtfelder.org dizajnirao je Nikola Korać.