Мирјана Ковачевић ЗАМОРЧЕ роман

ИЗДАЊА ИНЂИЋ БИБЛИОТЕКА ЖАР КОЛЕКЦИЈА ПРОЗА КЊИГА ПРВА

Ф 14,5×20,5 Стр. 116

Садржај

Неуспешни писац (издржавају га родитељи), без правих пријатеља (осим у пићу и књижевним разговорима) заљубљује се у кућну помоћницу (самохрану мајку) а да то она не зна нити наслућује. Истовремено (у реалном времену) читамо и одломке из његовог романа у настајању инспирисаног политичком свакодневицом (избори) која нам се са истим актерима понавља из године у године. Упоредо упознајемо и размишљања жене (опхрване својим бригама) која га једина разуме и воли. Док се писац лечи од делиријум тременса, распетљава се овај складно увезан романескни чвор.

Одломак

Знала сам да ће се Давид у једном тренутку распасти. Сад ће ми још теже бити допрети до њега. Мени је свеједно да ли ће се отрезнити или неће, само брига ме опхрвала. Шта ће бити са мном? Ако он напусти живот како ћу ја преживити тај губитак. Ништа још увек нисмо решили, а кажу да је љубав питање над питањима. Само, да ли ја трагам за одговором или се увлачим све више у Давидов лавиринт душе који остаје тајна и њему а не само мени. Макар да је био пажљивији али ко се надао да ћемо баш ми постати експеримент. Упила сам његов страх и сад ме тресе грозница незнања. Куда смо се ми запутили?

О писцу

Мирјана Ковачевић рођена је 1976. године у Београду.

          Добитница је награда: Тимочка лира (Радио Београд II, 2003), Матићев шал (2004) и Шумадијске метафоре (2005):

          Ужи избор за награде: Јефимијин вез, Милан Ракић, Ленкин прстен.

          Заступљена је у Антологији српске поезије 20. века на пољском језику коју је приредио Гжежож Латушински, Антологији српске поезије на руском језику коју је приредио Андреј Базилевски и Антологији српске поезије на шведском језику коју је приредила Елеонора Лутхандер.

          Књижевни часописи у којима је објављивала прозу и поезију: Летопис матице српске, Багдала, Траг, Књижевност, Поља, Развитак, Бдење, Књижевне новине, Савременик, Повеља, Путеви културе…

          Радила је у уредништву новина: Студент, Књижевна реч и Књижевне новине.

          Члан је Удружења књижевника Србије.

          Живи и ради у Београду у статусу самосталног уметника.

Од истог писца

Књиге песама

Добитник који губи (1993),

Уз пут (2001),

Како год зажелиш (2003),

Беоњача Београда (2005),

Језиком у млеко (2008),

Црна жена (2009),

Салонска промаја (2012),

Овакав живот (2015).

Роман

Живи или мртви (2018)

Књига прича

Шездесет жутих секунди (2021)

Новела

Последњи и први (2021).