1 Oksimoron- od grč. Όξύς – oštar, britak, i μώρός – lud, glup.

Lik pravi priču i mori me neprestanim ređanjem nasumičnih ideja, te ga nužno moram imenovati kao morona. Mene, evidentno, smatra volom, pa bi sa mnom da literariše na planu ix-ox. Moron stavlja uporno stanku iza 4. sloga. Ja napišem stancu u lancu od osam stihova, i više sam od dva puta bolja od njega. Ali, dokažite vi to jednom moronu, a da ga ne uvredite! (Ipak je on deo jednog tropa, znate!) A šta krije ispod nakita, reći će nam Hiponak(i)t: Molba moronu, Žalba na morona i Osuda morona. Biću i cinik, ali da budem lažni kinik kao on? Nikada!
On boji bogove vodenim bojama da bi postao akvarelikt. On vodi bogoboj s Zevsovim taborom, da bi mi dokazao da je, zaboga, i on deo Ilijade. On nije bogobojažljiv, on je drzak i bogobojlažljiv! On se ne boji ničega, ni Boga, jer on je Moron! Ja mu kažem: Pausanija, a Moron uzvaraća: „Pa, u san i ja, ali samo sa tobom!“ I tako u nedogled. Ovaj Moron koji mori me umori i ja odoh u san, ali bez njega. Nek traži drugu žrtvu. Kom opanci, tom i bogobojci, ja navlačim čizme!

Meta: fora→Meta: staza→Meta: fizi(č)ka→Meta: tekst

Snajperista je oprao snajku. Fore su joj mirisale po mošusu, pa su mu se našle na nišanu – target 1. Zato gledajte u tekst bez prenosa. Uživo pogledajte trku na kratke staze i neka vas ne preneraze. Tu-mora, mora biti meta: staze. Samo će jedan preživeti trku, ostali – target 2. Sretni dobitnik hude preživelosti je iz fizičke mete inicirao u metafizičku. Njegovim bivstvovanjem bavi se isti onaj snajperista. Saznanje i prirodu: likvidirati! – target 3. Ubrzo, usledio je i target 4! Meta: tekst! Tako su šanse da se bilo šta rodi iz njega ravne belinama koje slede kada se na ovu rečenicu stavi tačka.

San

Ščepala me tamna ruka. Polizala mi lice, ispila oči, pokidala utrobu, posisala dojke, izglodala vrat i udove. Dugo, dugo, glodala je ris… Samo je jednu stvar ostavila. Da ima oko čega da se i dalje vrti svet!

Jelena Marićević – rođena 1988. u Kladovu. Završila je srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Trenutno je na master studijama. Piše eseje, kritiku, poeziju, prozu. Objavljivala je u Letopisu Matice srpske, Beogradskom književnom časopisu, Povelji i sajtovima i blogovima na internetu. Jedan je od urednika elektronskog časopisa za književnost i umetnost Međutim.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *