Tviter priče su deo ciklusa tviter-proze koje autor piše na Tviter profilu @miloshZbori. Usled unutrašnjeg mehanizma ove društvene mreže, priče (ili bilo koji drugi tekst) objavljene na njoj moraju biti kraće od 140 karaktera. Ponekad se nazivaju i tvisterima (twisters). Miloš Jocić je jedan od prvih autora koji je počeo pisati tviter-prozu na srpskom jeziku.

Pevajući šešir

Dok ga oživljava odred slabo opremljenih nekromanta, Detektiv uočava: roj na pločniku, svilo-bube neonskog sjaja, žbun, dok ga oživljava…

A kosa mu je kao smotuljak paukove mreže

Kosmonaut tako miri tokom crvenoterapije. Kiša je teško kišila, kao kroz zidove; magle su u industrijskom odeljku. Odmori do proleća.

Veronikin fluks

(…) Vilin-princeza ošteti generator zamka. Čarobnjak od Tavana beše snužden ali ne i ljut. Zvao ga je „Posesivno polje“. Sada nema poente.

Reporterski kvest: nešto stakleno

Lopov tako zakači reportersko pero na podjednako ukraden šešir. Alhemičar Automat priča onda u mikrofon, pre no što spomenu šta je u garaži.

Oblačni oglas za Pop Dragutinovu „Cvetnu kuću cveća“

| Pop Dragutinova Cvetna Kuća Cveća nudi PRAVE ljubičice, nezagađene DIVLjIM MAĐIJAMA, triput blažene jedared prskane! |

Bratoposlanstvo šumara-mentalista

Provodi šumar-mentalist deceniju perući ulice. To bi bilo to. Brata je na kompakt disku držao u džepu, spreman opet iskomponovati svest.

Mašininovacije bivšeg artiljerca

„Založi peć / Tesladruid“… Pa založi. Propeleri su tandrkali kao na debelom aeroplanu, i ko zna zašto ih je uopšte tamo namontirao. Heh.

Clockwork Opereta

Oklop viteza Jaroslava jeste opčinjavajuć, kamenblag, hromatske osobenosti. Kaciga je odašiljala tokove melodija u damska čela.

Dokolica za vreme audio-magle

Kako bi se ljubavnici provodili za vreme audio-magle? Institut auditivnih čari pazi na sugrađane: program, šarene slike, umerena pretplata!

Staklenkuća / Mrežoautomati

Lopovu se opservatorija Muštikla činila kao magi-zabavni park. Automati, konzole, kao slatkiši. Isti, takođe, logo (J. Es.) matične firme.

Đavolja plava štamparija od Morisa Oga

Na vidljivom mestu u crkvi stajaše čizme Morisa Oga, magnetnog tarapeuta. Nije da se div-knez brinuo, ali bila bi to lepa štamparija.

Nordheim

Vozovi su, bar za mene, legenda, mit. Stari vrač, garave kose, (iz neke drevne kolonije), izvan Stanice, uzme glavicu luka i jednu kartu.

O AUTORU – Miloš Jocić (1988, Novi Sad), trenutno na doktorskim studijama srpske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Jedan od urednika i osnivača „Međutima“ (medjutim.org), onlajn časopisa za književnost i kulturu. Jedan od urednika i pokretača „Zing!“-a (e-zing.tk), sajta posvećenog Kursu kreativnog pisanja proze na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kratku prozu, poeziju, eseje i prevode sa engleskog objavljuje u časopisima: Letopis Matice srpske, Koraci, Kniževni pregled i na Internetu.




One thought on “Miloš Jocić: TVITER PRIČE”
  1. zavodljivi šumovi blesavštine,jako mi se sviđa.
    pozz.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *