Umetničke knjige su knjige ili instalacije i objekti u formi knjige u čijem stvaranju umetnici zadržavaju visok nivo kontrole, gde je knjiga sama jedan umetnički objekat. Stephen Bury

Konceptualne umetničke knjige ili knjige o umetnicima (engl. Artists’ books, art books) upućuju na umetničko delo koje u sebi sintetiše vizuelnu umetnost sa literaturom. Najčešće se objavljuju u malim edicijama ili kao jedan jedini unikatni primerak. Takve knjige (štampane ili ručno izrađene) mogu biti kreirane u različitim formama i veoma često su prezentovane kao objekti ili instalacije. Jedna od najpoznatijih konceptualnih umetničkih knjiga, svakako je Grejpfurt koju je još 1964. godine objavila Joko Ono, dok su se konceptualnom umetnošču, u smislu težnji umetnika da oneobiče predmet umetničkog djelovanja korištenjem netradicionalnih umetničkih postupaka i materijala, kao i težnji da u svojim delima ukinu granice izmedju skulpture, muzike, filma ili literature na ovim prostorima bavili Slobodan Tišma, Tomislav Gotovac i drugi.
Umetnička knjiga o Geteborgu (Gothenburg Art Book) novosadske autorke Ljiljane Maletin Vojvodić, sastoji se iz 59 stranica – kolaža a dominantni jezički diskurs je engleski, uz nekoliko stranica koje su pisane na švedskom i srpskom jeziku.
Knjiga o Geteborgu, koja svojim naslovom krivo upućuje da je reč o nekakvom turističkom bedekeru o gradu, nastala je tokom leta 2014. godine, u Geteborgu, kada je autorki dodeljen rezidencijalni boravak u umetničkom centru Konstepidemin. Osnovni podtekst knjige je ideja: uloga umetika u svetu – umetnice sa Balkana suočene sa životom u Švedskoj. Gothenburg Art Book tematizuje probleme egzila, potrage za utočištem, dileme u vezi sa procesom stvaranja, promišljanje o literarnoj recepciji ali i potrebi da se ostane autentičan. U knjizi se mogu uočiti aluzije na savremenu umetničku scenu (literarnu i vizuenu, domaću ali i internacionalnu), aluzije na Čarobni breg Tomasa Mana, Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihajlovića, Enciklopediju mrtvih Danila Kiša, Strindberga, Bergmana, Mudisona, Andersona i čitav niz savremenih švedskih umetnika jednako kao i na nivou krokija, inkorporiranih u ličnu mitologiju autorke, promišljanja o Švedskoj i Šveđanima, second-hand retro kuturi, trendu organske ishrane, imigrantima, umetničkom nomadizmu, imagologiji, postkolonijalizmu i traumatičnom dodiru siromašnog Balkana sa jednom državom blagostanja.

Podaci o autorki:

Ljiljana Maletin Vojvodić je rođena u Novom Sadu u kojem je završila studije književnosti. Objavljuje radove u časopisima (Polja, Sveske, Beogradski književni glasnik, Nova misao, Interkulturalnost), dnevnim novinama (Dnevnik, Danas) i u elektronskim izdanjima (E- novine, B92, P.U.L.S.E.). Autorka je romana Oni koji jedu sirovo meso (Mediterran publishing, Novi Sad, 2013), U Egzilu (Prometej, Novi Sad, 2011) i Patuljci i Hiperboreja (Mala velika knjiga, Novi Sad, 2008), kao i antologije norveške književnosti Norveška priča (Prometej, Novi Sad, 2013) i kulturološkog bedekera Finska, zemlja Kalevale, jezera i sauna (Prometej, Novi Sad, 2011). Engleski prevod njenog prvog romana objavljen je pod naslovom Dwarves and Hyperborea u Amazon kindle formatu 2014. godine. Za svoj pripovedački rad, nagrađena je Nagradom Milutin Uskoković, kao i internacionalnim stipendijama u Kući pisaca u Latviji i u muzeju Upernavik na Grenlandu. Učestvovala je u rezidencijalnim pojektima u Španiji, Portugaliji, Latviji, Francuskoj, Finskoj, na Islandu, Grenlandu, u Norveškoj i u Švedskoj.

http://ljiljanamaletin.wordpress.com/art-books/
https://www.facebook.com/pages/Gothenburg-Art-Book-by-Ljiljana-Maletin/386090108225258

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *