Utorak, 18. septembar, Narodno pozoršte u Leskovcu

Večeras je u Narodnom pozorištu u Leskovcu otvoren jedanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE. Crvenim tepihom prošetali su poznati glumci i glumice, reditelji, producenti i filmski radnici, među kojima i Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nataša Ninković, Mima Karadžić, Slobodan Šijan, Marija Bergam i drugi.
Dobrodošlicu gostima i publici poželela je Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, rečima: “Želim da se zahvalim publici i gostima, svima vama koji ste večeras sa nama, kao i svima onima koji podržavaju naš festival”. Publiku je pozdravio i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović: “Dobro došli na festival koji će Leskovac u narednim danima učiniti regionalnim centrom u oblasti filma. LIFFE iz godine u godinu briše granice i ujedinjuje zemlje bivše Jugoslavije”.
O Leskovcu, leskovačkoj publici i emocijama govorio je reditelj Darko Bajić, umetnički direktor festivala: “Sve ono što ovi divni glumci i glumice, reditelji i ostali umetnici pokažu sa ovog platna, postaje i vaša, naša zajednička emocija. I to je bogatstvo koje svi odavde nosimo sa sobom. Bogatstvo je i što sam zahvaljujući ovom festivalu upoznao Leskovac i ljude koji ovde žive”.
Slobodan Šijan, dobitnik nagrade za afirmaciju filmske umetnosti u svetu 11. LIFFE, obratio se publici rečima: “Tamo negde davne 1970. godine, kad sam diplomirao na Likovnoj akademiji i pitao se šta ću dalje, pročitao sam da je FDU primio docenta Živojina Pavlovića, prijavio sam se i primljen sam, a on je postao deo moje sudbine. Te godine sa njim su bile jedno izvanredno iskustvo stvaralačke slobode i to je bilo dragoceno. Nagrada sa njegovim likom mi mnogo znači.”
Festival je svečano otvorio jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Dragan Bjelogrlić, koji se poslednjih godina afirmisao i kao uspešan scenarista, reditelj i producent: „Ja sam prvi put na vašem festivalu, osećam se veoma uzbuđeno i drago mi je da sam tu iz tri razloga: prvi je puna sala, drugi je publika koja je došla da vidi filmove i da bude na festivalu, i treći taj što mnogo ljudi večeras ne gleda utakmicu Crvene zvezde.

Nakon obraćanja usledila je projekcija filma „Južni vetar” sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama. Ljubitelji filma mogli su nastaviti svoje filmsko putovanje u Bioskopu od 21:15h, gde je na programu ostvarenje srpskog reditelja Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom”, koji se pored već pomenutog „Južnog vetra” nalazi u takmičarskom programu festivala. Od 22h u klubu Safir nastupio je bend Magnifico, jedno od najintrigantnijih imena Slovenije i bivše Jugoslavije kada je reč o regionalnoj muzičkoj sceni.
Drugog dana festivala, u sredu, 19. septembra u okviru takmičarskog programa biće prikazani slovenački film „Osnove ubijanja” od 19:15h u Bioskopu, ali i tri filmske premijere u Srbiji: ostvarenje crnogorskog reditelja Andra Martinovića „Između dana i noći” od 19h i hrvatske autorke Sare Hribar „Lada Kamenski” od 21h u Narodnom pozorištu, kao i „Tajni sastojak” Gjorčeta Stavreskog od 21:15 u Bioskopu. Od 23h u okviru studentskog filma biće prikazane projekcije studentskih radova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
U Leskovačkom kulturnom centru, a u okviru pratećeg programa, od 17h biće otvorena izložba kostima serije „Senke nad Balkanom” u kojoj učestvuju Dragan Bjelogrlić, Marija Bergam i Boris Čakširan. Potom će u okviru programa „Predstavljamo U KRUPNOM PLANU” biti predstavljene velike zvezde jugoslovenske kinematografije: Anica Dobra, od 17. 30h i Dragan Bjelogrlić od 18.15h, kao i promocija knjige „Solunska 28” Dr Neleta Karajlića od 20h.
Leskovači internacionalni festival filmske režije održava od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *