21. Pančevački jazz festival
VEČE EVROPSKOG DŽEZA NA OTVARANJU PANČEVAČKOG JAZZ FESTIVALA
Četvrtak, 1. novembar, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

U Pančevu se od 1. do 4. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, održava dvadeset prvi Pančevački jazz festival. U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza.

Prve festivalske večeri, pod nazivom Europe Grooves, 1. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće dva evropska sastava: Café Drechsler iz Austrije od 20 sati, i italijanski trio Petrella, Mirra & Rabbia od 21.30.

Bečki trio Café Drechsler, igrom slučaja nazvan po poznatom istoimenom kafeu u ovom gradu, opredelio se ranih dvehiljaditih za izvođenje različitih varijacija elektronske i plesne muzike uz pomoć akustičnih instrumenata. Saksofonista Ulrih Drehsler, basista Oliver Šteger i bubnjar/klavijaturista Aleks Dojč su krenuli od suštinski jednostavne ideje izmeštanja jednog žanra u potpuno drugačiji aranžerski kontekst, što će nekoliko godina kasnije postati imperativ za čitavu generaciju mladih muzičara koji s publikom komuniciraju preko Jutjuba.

Naravno, za prekaljene džez muzičare poput austrijske trojke, ovaj projekat je značio mnogo više od usputne pošalice, te su i ozbiljno pristupili bendu po kome će uskoro postati veoma poznati. Vrlo brzo je Café Drechsler stekao zavidan status kako u diskografskoj industriji (potpisali za giganta Universal Music), tako i u kritičarskoj i akademskoj zajednici, te su 2005. ovenčani prestižnom austrijskom nagradom “Amadeus” za svoj treći album “Radio snacks”. I onda su se rastali na samom vrhuncu, kako bi se posvetili nizu drugih autorskih projekata.

Nakon deset godina od rastanka, 2017. godine Café Drechsler su objavili povratnički album „And NOW…Boogie“ i nastavili tamo gde su stali, sa novostečenim ličnim i profesionalnim iskustvom. I dalje naklonjeni ritmu i gruvu, ali i senzibilisani za suptilne džezerske aranžmane i solo deonice, Drehsler, Šteger i Dojč su prava spona između svetle džez tradicije i aktuelnog trenutka popularne muzike i kulture.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=JfqeZrZqd50

Đanluka Petrela danas je jedan od najznačajnijih muzičara sa bogate italijanske džez scene. Kao i nekolicina njegovih najtalentovanijih zemljaka, prošao je „stažiranje“ kod legendarnog trubača Enrika Rave, još jednog muzičara koji je prethodnih godina posetio džez festival u Pančevu. U referentnom magazinu Daunbit dvaput je proglašavan za najveću mladu zvezdu u usponu na svom instrumentu. Konačno, u poslednjih nekoliko godina, Đanluka Petrela započinje vrtoglav kreativni uspon u svojstvu predvodnika nekolicine vlastitih bendova, ali i duo kombinacija u kojima izaziva konvencije ovog džez formata.

Saradnja sa vibrafonistom Paskvaleom Mirom novi je u nizu Petrelinih projekata okrenutih kako intimnoj interakciji tako i razigranoj improvizaciji, u malim formatima i atipičnim instrumentalnim postavkama. Njima će se u Pančevu pridružiti i iskusni bubnjar Mikele Rabia, u „bonus“ formaciji koja nastupa zajedno kao vanredna atrakcija, samo po specijalnom pozivu.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=yTlyaA7Nv-8

21. Pančevački jazz festival održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Kolegijuma Hungarikuma i Ambasade Izraela u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *