Književna radionica na Filozofskom fakultetu u Nišu. Radionicom rukovode profesori MILIVOJE JOVANOVIĆ i NIKOLA CVETKOVIĆ. Prisutni su doktoranti MILE PENKOV, ANA STOŠOVIĆ i NENAD STAJKOVAC.
PAMFLET

PROFESOR JOVANOVIĆ: Tema naše radionice je pamflet. Da li je pamflet književnost? Koji je cilj pamfleta? Zašto se pišu pamfleti? Nadam se da ste proučili materiju i da ćemo moći da razgovaramo na ovu temu kvalifikovano.
ANA STOŠOVIĆ: Mi smo se, profesore, dogovorili da ja postavim teorijske okvire za raspravu, da se Nenad osvrne na neke pamflete u srpskoj književnosti, a da Mile govori o konkretnom napadu u Toplici na pisca Ivana Ivanovića.

PROFESOR JOVANOVIĆ: Da pođemo od prvog pitanja. Po vašem mišljenju, da li je pamflet književna tvorevina?
ANA STOŠOVIĆ: Mislim da je teško opredeliti se decidentno. U teorijskom smislu pamflet je spis, letak, članak, brošura uperen protiv neke ličnosti s namerom da je pred javnošću što više ocrni. Pamflet ima uvredljiv ton, trudi se da istakne negativne osobine ličnosti, s primetnim preterivanjima i netačnostima. Najčešće su te negativne osobine izmišljenje, jer sredstvo služi cilju. Pamfletom se uglavnom služe politički protivnici, naročito uoči izbora. Cilj je da se protivnik onemogući da pobedi na izborima. Onda se ne biraju sredstva.
(…)

Kompletan tekst na sledećem – LINKU

3 thoughts on “Ivan Ivanović: SVINJARSKA FARMA”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *