Od poneđeljka, 10.juna 2019.godine,  na svim prodajnim mjestima Spressa (više od 300 prodajnih kioska  širom Crne Gore, svim velikim marketima Voli…, svim velikim knjižarama u našoj zemlji biće dostupan roman “Muško-ženske puzzle (Knjiga o njoj)” autora Momčila Zekovića Zeka.
Moderno napisan roman, koji govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onome, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem. Kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat. Od autora-muškarca sasvim neočekivano, onako, kako to nismo imali prilike da čitamo.
Predgovor knjige, na jedan isto tako poseban način, napisale su profesorica Smilja Vukićević i poznata beogradska hipnoterapeutkinja Dr Gordana Baroš.
 “… Tekst-metoda razotkrivanja frustracija, neuroza, kompleksa, psihoza…na primjeru ispovjedne literature. Ali, Zeković je ovim romanom apsolvirao profesora Frojda. Sam se izpsihologizirao, sam raslojio, sam razotkrio, sam izvrnuo pred nas “džep – sebe” pun tajni. Doktor Sigmund bi rekao: “Bravo, momče! Nemam šta da dodam!” napisala je urednica izdanja profesorica Smilja Vukićević.
. „…Kada spoznamo osećanja u sebi, tek tada prihvatamo i spoznajemo sebe, svoja uverenja i tek onda smo spremni da razumemo našu realnost i menjamo život. Tada smo spremni da učimo svrhu duhovnog postojanja, jer duša uči samo na osnovu osećanja i to je tako jednostavno. Da bi doživela osećanja, potrebni su joj dogadjaji i iskustva sa onim oko sebe. Tada nastaje mozaik života, puzle koje treba spojiti, uklopiti, ne bi li osetili sreću, ljubav, mir, harmoniju…Baš to ilustruje ova knjiga. To se ne uči u školama i fakultetima, to se uči u lekcijama koje se zovu jednom rečju ŽIVOT. Svaki dan našeg života je jedna stranica, jedna puzla, a nekada su potrebni dani i dani, meseci i godine da puzle postavimo na pravo mesto i osetimo mir i bezuslovnu ljubav i ispišemo kartu našeg života koja glasi: ,,To što tražim pronašao/pronašla sam u sebi”- (Dr Gordana Baroš)
U pogovoru knjige književnici Pavle Goranović i Andrej Nikolaidis su napisali:
„Momčilo Zeković Zeko pripada onim stvaraocima koji neprestano istražuju mogućnosti umjetničkog iskazivanja i tumačenja. Uvijek sklon (samo)ironiji, ali i oprobavanju u raznovrsnim formama, ovaj autor je iz knjige u knjigu drugačiji, inovativniji i spremniji za kreativne eksperimente.
Nakon, za naše prilike istinskog multimedijalnog događaja, odnosno pojave „Džepa sa tajnama“ kao svojevrsne poetsko-muzičke rekapitulacije, Zeković se javlja sa novim proznim ostvarenjem „Muško-ženske puzle“ u kome prepoznajemo njegov osobeni pečat, ali i otvorenost ka novim istraživanjima sebe i okoline, te samog dosezanja svijeta oko nas. Na umjetnički, urbani i ako hoćete – rokerski način. Način vječito neprilagođenih, način nepristajanja.
Ovo je neobična slovarica, sastavljena je iz više povezanih cjelina kroz koje se, kolokvijalnim rječnikom i opuštenim jezičkim vragolijama, analizira složeni muško-ženski odnos, no kroz perspektivu uglavno suprotnu od uvriježenih, muških vizura. To svjedoči o samosvjesnom autoru, koji svoj anti-dnevnik ne postavlja na klišeima, već temelji na ironijskom odnosu prema sebi i okolini. Prilično razuzdani jezik nas navodi na lakoću izraza, no ne umanjuje kompleksnost teme, s tim što nailazimo na muzičke, likovne ali i filozofske asocijacije…Muško-ženske puzle su roman koji će se čitati u dahu, jer možemo da pratimo te složene mijene stvaralačkog Ja…rekao je književnik Pavle Goranović.

„“Muško-ženske puzle“ su ozbiljna knjiga o ozbiljnim stvarima. Koja je napisana i biće objavljena u vremenu – nenaklonjenom istinskoj književnosti, nenaklonjenom duhu – kada su takve knjige rijetke.

Zeković pripovijeda suvereno i misli jasno. Duhovit je, lucidan. Melanholično tečno, bez vidljivih montažnih rezova pretapa sa ludističkim. Izmjene intonacije doprinose dinamici teksta. Uspijeva pronaći drugačiji, novi ugao. Stoga je ovo knjiga van šablona – što je ozbiljan kompliment danas, kada je sve i svakako već napisano.

„Muško-ženske puzle“ su i vrlo lična knjiga o starenju. Zeković iz ličnog plana vrlo vješto seli u „opšti“, pa govoreći o svom junaku govori o našem vremenu i svim njegovim (anti)junacima. To je knjiga o vremenu koje je sve nas učinilo daleko starijima no što jesmo. Ovo je mudra knjiga, a Zekovićeva je mudrost od one koju donosi samo protok godina.  

Iz knjige u knjigu Zekovićev stil je sve precizniji i uglačaniji – a pisac je, na koncu,  stil, baš kao što je to i čovjek. Što će reći da Zeković svakom knjigom postaje sve bolji pisac. Kaže u svom pogovoru književnik i publicist Andrej Nikolaidis.
Knjiga je objavljena za izdavačku kuću Svila produkcija (www.svila.me) koja poslednjih godina prati rad Zekovića kao autora. Idejno rješenje naslovne strane je rad akademskog slikara i bivšeg rokera Romana Đuranovića. Za dizajn je zaslužan tim Garaža design-a (Filip Perović i Radoje Vešović) iz Podgorice. Lektor ovog izdanja je književnica gđa Nada Bukilić, za korekturu i redakturu svoje vrijeme su posvetile profesorice Marina Vemić i Sonja Šaković. Fotografija autora u knjizi je rad gđe Vesele Radović Mišković.
Knjigu će uz promocije koje će se održavati već nakon 20 -tak dana od početka distribucije, pratiti i kompozicija “FACE À FACE” koja je snimljena u tri verzije, za različita raspoloženja tokom čitanja: Tango, Lounge chill out (autor Momčio Zeković Zeko, aranžer Saša Gajić), dok je za remix u deep house varijanti zadužen producentski dvojac Ivan Tadić i  Dušan Nikčević koji počinju svoj rad pod imenom LAKSHMI. Za video materijale je zadužena Bubulj Produkcija: Dejan Senić i Branko Maljević
Ovo je četvrta Zekovićeva knjiga, nakon kratkih priča “ Gravitacija istine”(1998), dva iznadanja romana “Zaliveni fikus”(2004), knjige poezije i CD-a “Dzep sa tajnama”(2017).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *