Svetska premijera švedskog performansa na Kondenz festival u Beogradu

 PREMIJERNI PERFORMANS O NIKOLI TESLI – “THUNDERSTRUCK”

21. oktobar, 20h, Le Studio, Beograd

Fotografija: Stanica – Servis za savremeni ples. 

Performans “Thundesrstruck” švedske autorke Stine Nyberg, koji prati život genija i čudaka Nikole Tesle, a koji koristi Teslin kalem, biće premijerno izveden 21. oktobra u 20 sati u Le Studiju, u okviru jubilarnog, desetog Kondenz festivala saavremenog plesa i performansa u Beogradu. Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu u MDTu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Krajem 19. veka, srpsko-američki inovator Nikola Tesla došao je do nekoliko važnih oktrića vezanih za struju i komunikacije koji su presudno uticali na naše doba. Takođe je izmislio Teslin kalem, električno kolo koje se koristi za proizvodnju visokonaponske struje, niskonaponske struje, visokofrekventne električne energije; zapravo, naprave koja proizvodi svetlosne munje, korišćene za zabavu na predstavama na kojima se uživo proizvodila električna energija. Zato u predstavi nastupaju Stina Nyberg i Teslin kalem, i prave „električni perfomrans“.

Performans “Thunderstruck” polazi od devetnaestovekovnog fenomena putujućih predstava o struji. U vreme kada je struja još uvek bila naučni novitet, na ovakvim predstavama prikazivana je kao magija. “Thunderstruck” je feministički pristup performansu sa Teslinim kalemom. Polazi od interesa za koreografiju pokreta, zvuka i objekta postavljenih na jednakim osnovama – gde oba izvođača, svetlo, tehnika i zvuk nastupaju kao glavni protagonisti. Ovaj performans stvara alternativu postojećim mačo-spektakularnim nastupima sa Teslinim kalemom, spajajući tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji. “Thunderstruck” se vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristivši prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava. Predstava daje i jasan uvid u rodno uređenu istoriju struje, kult genija i potencijal magije.

Perormans je nastao nakon kroz istraživanje sa arhivistkinjom Sandrom Linel (Linnell) u jesen 2016. godine, a zatim kroz rad u Beogradu, u Staničinom rezidencijalnom programu StationOne maja 2017. godine. Stanica je koproducent predstave, uz MDT iz Stokhholma, a uz lokalnu podršku Centra za promociju nauke.

Ovogodišnji, deseti po redu Kondenz festival održava se od 20. do 25. oktobra u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, a u okviru festivalskog programa održaće se i veliki međunarodni skup u oblasti plesa –  “Nomad Dance Advocates”.

 Koreografija i izvođenje: Stina Nyberg

Istraživanje: Sandra Linnell, Zoë Poluch

Koreografska asistencija: Andros Zins-Browne, Halla Ólafsdottir

Kompozicija i dizajn zvuka: Maria W Horn

Dizajn svetla: Josefin Hinders

Produkcija: Frida Tiger / MDT

Produkcija Teslinog kalema: Finn Hammer / Hammertone

Tehnička podrška: Katti Alm / MDT

Tehnički konsultant: Roya Nikjoo

Administracija: Interim kultur

Rezidencije, koprodukcija i izvođenja: MDT in Stockholm, Stanica Servis za savremeni ples / Kondenz festival u Beogradu i The National Touring Theatre of Sweden.

Podrška: The Swedish Arts Council, The Swedish Arts Grants Committee, Kulturbryggan, City of Stockholm, Stockholm County Council i [DNA] Departures and Arrivals mreža kroz program Kreativna Evropa Evropkse komisije.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *