Pisac Borivoje Adašević iznenada je preminuo 15. januara 2019. u Požegi, u 45. godini.

Adašević je rođen 22. septembra 1974, u Užicu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Živeo je i radio u Požegi.

Objavio je romane „Krf“ (2011) i „Čovek iz kuće na bregu“ (2009) kao i knjige priča „Iz trećeg kraljevstva“ (2006), „Ekvilibrista“ (2000), „Iz spiskova prećutanih stvari“ (Akademska knjiga, 2018).

Proza mu je prevođena na engleski, francuski, mađarski, albanski i grčki jezik.

Priče Borivoja Adaševića nalaze se u više zbornika i antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je stipendije Fonda Borislav Pekić, 2007, za projekat romana „Krf“ i nagrade za urbanu kratku priču na konkursu BAP 2000 (Balkan association of publishers), 2001, u Beogradu.




One thought on “Preminuo Borivoje Adašević”
  1. Borivoje je svojim literarnim i stvarnim prisustvom u tuđim životima obogatio mnoge ljude pa tako i mene. Bio je osjetljive duše, od onih rijetkih koje možemo uvrstiti u dobre ljude. Ne čudi što je otišao prerano, ovaj svijet kao da i nije bio za njega. U njemu i njegovim knjigama bilo je toliko teških pitanja, o svrsi i smislu života, o ljudskosti, o povijesnoj ulozi čovjeka; sve njih analizirao je temeljito i duboko. Kratko je živio, a o životu je pisao kao da je proživio stoljeća. Nabrajajući sve vrsne stiliste koji su mi pali na um kad sam pročitala prvo njegovo djelo spominjala sam i Andrića i Krležu, a on se smješkao govoreći da pretjerujem.
    Na stolu mi baš danas pristigla najnovija njegova knjiga „Iz spiskova prećutanih stvari“ i pišem mu kako se radujem čitanju te ga molim da se javi. Čudim se što već nije odgovorio, a onda shvatim da nešto ne valja. Silno ćeš nam nedostajati prijatelju, a tek svijetu knjiga i književnosti…

Comments are closed.