Čovjek je čovjeku vuk, tako bi trebalo u elegantnom isprobanom stilu započeti pisati o ljudima i ljudima, no iskušavši mnogoljudne odnose dolazi se do manje elegantnog zaključka da su se vukovi od silnog citiranja olinjali i ujedno smanjili, pa se postupno pretvorili u (s)tvorove. Tako se onda može dedukcijom izvesti poslednja linija znanstvene brojidbe, a koja glasi: „Čovjek je čovjeku (s)tvor”. I nije to onaj (s)tvor, sav, slatki zavodnik Pepe iz crtanog filma, već samo Pepe iz kadra kada se, potamnivši leđnu liniju pretvara u mačora.
Nije li to poznata shema mimikrije? Trebaju li primjeri?

* * *

Na ulazu u kuću čekam mladog susjeda. Proljetno sunce ugrijalo. Bilje počelo bujati. U ruci držim uputstvo za novi komp. Iščitano nekoliko puta. Ima li sve što mi treba? Najvažniji mi je antivirus. Prvi puta imam legalni operativni sustav. Iz okoline se čuju zvuci vrtnih radova.
Poznanik stiže s velikim osmijehom i zlatkastim CD u ruci.
„Sad ćemo mi to srediti“, prve su mu riječi.
Sva sretna nudim sokove, kavu, jelo. Sve hoće. U kuhinji čujem poznati zvuk makine. Priznajem, krizirala sam bez kompa. Ježim se od radosti. Kucka, okreće, prevrće, programi vamo-tamo, etc.
„Ne znam zašto ga ne mogu registrirati na Microsoftovom sajtu. Neće i neće. Možda dođem predvečer opet probati. Evo, sve radi! “
Zadovoljno se smješkam skupa s njim. Zahvaljujem se, klanjam, pitam koliko košta.
„Ma, ništa. Možda Vam jednom dam ponudu koju nećete moći odbiti…“ šarmantno odvaljuje dok se izvlači iz fotelje.
U transu sjedam za komp. Oduševljena: „imam XP, imam XP… La,la, la…“, pjevam sve dok mi ne dođe kćerka.
„Kako nije mogao registrirat ? Nisi me mogla čekati? Daj ovamo, ja ću vidjet!“
Kucka, kucka, tipka…
„Evo, registrirano! Šta je kog vraga radio?! Mama, mama, skinuo ti je licencu. Preslikao je… Ma, mrcina jedna mala! Zato i nije htio registrirat. Jer, naše firme prodaju na desetke kopija pod jednim brojem. Pitaj sutra njegove imaju li legalan program?“
„Imamo, imamo od jučer“, reče njegova mama. „Platili smo 80 eura.“
(S)tvor jedan. Ukrao meni, naplatio svojima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *