Lara je mlada devojka koja radi nekoliko godina u resstoranu kao pomoćna kuvarica. Svake godine se u maju održava takmičenje u kulinarskom umeću. Žiri se sastojao od njenih kolega, ali i  kulinara iz drugih restorana. Zajedničkim idejama promovisali su svoje specijalitete i privlačili budiću klijentelu. Lokalni mediji su pratili tu dugogodišnju manifestaciju.

       Ove godine, Lara se pažljivo pripremala za takmičenje. Usavršila je svoje kuvanje i imala je dovoljno samopouzdanja da može da pobedi. Kolege su je veoma cenile i volele. Ona nije obična devojka. Kao dete je dobila cerebralnu paralizu koja je ostavila traga na njenom telu. Leva strana tela je bila u zaostatku desne. Imala je kraću i tanju nogu kao i problem sa hodanjem. Uz naporne vežbe, uspevala je da bude potpuno samostalna. Levu ruku nije koristila. Nju je krila dugim rukavima.To je nije sprečilo da upiše kulinarski smer i završi sa najbolji ocenama. Najsrećniji dan joj je bio kada se zaposlila.

       Zdravu ruku je vešto koristila za spremanje i oblikovanje raznih specijaliteta. Prvih meseci u restoranu su se svi privikavali na njen metod rada. Osetili su snagu u njoj, talenat i ambiciju da se usavršava. Larina društvenost je plenila svakog. Volela je svoj posao i jednog konobara kom nije smela otkriti svoja osećanja, zbog svoje bolesti.Tog dana je spremila punjenu teletinu sa prilogom od povrća. Na tanjiru je sve vrcalo od živih boja. Žiri je jednoglasno doneo odluku da je ona pobednik. Lara je vrisnula od sreće i zdravom rukom prekrila oči da joj se ne vide suze radosnice.

     Nagradu je primila blago šepajući preko hola, dok su joj svi prisutni tapšali. Od sponzora je dobila odlazak u banju za cerebralne bolesti i time pokazali da misle o njenom zdravlju.

        Želja za zdravim životom je pobedila. Krajičkom oka je videla da je i konobar, njena tajna ljubav, gleda drugim očima. Na njenim usnama se pojavio osmeh pun nade.

 





 

4 thoughts on “Biljana Obradović: NEMOGUĆE JE ČESTO ONO ŠTO NIJE POKUŠANO”
  1. Veoma lepo napisana priča o devojci, koja je toliko bila jaka u duhovnom smislu, tako da je, i uprkos svom hendikepu, uspela da ostvari svoj san. Sve pohvale za priču!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *