SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Opštinska vlast na Novom Beogradu, pod izgovorom uvođenja novog Pravilnika za  upravljanje prostorima Mesnih zajednica, isterala je iz prostora mesne zajednice ApsArt – jednu od najaktivnijih i najpoznatijih domaćih umetničkih organizacija iz oblasti izvođačkih umetnosti i društveno angažovanog rada, koja je za svoj umetnički i humanitarni rad dobila niz uglednih međunarodnih i domaćih priznanja.

ApsArt je sopstvenim sredstvima, koje je dobio kao nagradu i donaciju ERSTE Fondacije za izuzetne rezultate u radu sa ugroženim grupama a u saglasnosti i saradnji sa Opštinom Novi Beograd,  2011. godine renovirao zapuštenu salu mesne zajednice  Studentski grad (nekadašnji Viktor Bubanj) i od nje napravio komšijsko pozorište tj. ApsArt Pozorište zajednice. U početku su taj prostor prema istovetnom ugovoru, bez materijalne nadoknade, koristile još dve umetničke organizacije: Scena Carina i Galerija Kontekst. Tačnije Scena Carina do svog zatvaranja 2015.godine.

Od 2011. pa do 2016. kroz Pozorište zajednice su prošle hiljade korisnika dramskih razvojnih radionica a među njima – bivši osuđenici, zavisnici od droga, pacijenti dnevnih bolnica, oboleli od HIV-a, deca sa smetnjama u razvoju, studenti, majke sa bebama i mnogi, mnogi drugi. Rad sa najosetljivijim grupama u okviru radionica je sastavni deo naših redovnih projektnih i besplatnih aktivnosti kao i naše: predstave, tribine, obuke, razne stučne prakse za studente, gostovanja stručnjaka itd. Godinama je ApsArt Pozorište zajednice bilo mesto okupljanja, razmene, podrške i kretivnog rada sa građanjima.

Tokom svih ovih godina, upravljačke figure i figurine u Opštini su se smenjivale, ali nijedna od njih se nije preterano interesovala za rad umetnickih organizacija. Od dolaska Aleksandra Šapića na čelo opštine, gotovo sva komunikacija sa umetničkim organizacijama biva prekinuta. Za to vreme mi smo radili i slali izveštaje.

Prošle godine u martu, zatekli smo na vratima sale u kojoj radimo i koju smo, da ponovimo, od sopstvenih grantova renovirali, rukom ispisan papir – obustavlja se korišćenje prostora do daljnjeg, brave se uskoro menjaju, “dok se pitanje mesnih zajednica sa Gradom ne reši“. Od tog trenutka počinje kafkijanska igranka u kojoj ApsArt dobija instrukciju od nadležne činovnice u Opštini  “vršite sad vi pritisak na Grad, jer Opština ima lošu komunikaciju sa Gradom”. Jasno je bilo da je ovim zatvaranjem mesnih zajednica za građansko korišćenje, Opština očekivala da nevladin sektor izvrši “pritisak” na Grad kako bi se vratili prostori mesnih zajednica na upravljanje Opštini.

U međuvremenu deca i mnoge druge grupe, naši korisnici i sve naše projektne aktivnosti – čekaju. Deset meseci! Tokom deset meseci nam je telefonskim putem obećavano „ništa ne brinite sve će se rešiti kad Grad vrati prostore na upravljanje Opštini”.

Grad Beograd je Odlukom od 6. juna 2017. prostore svih MZ na opštini Novi Beograd vratio na upravljanje Opštini.

Na prvom sastanku u Opštini koji se odigrao tek početkom ove godine – predstavnicima ApsArta je „ljubazno“ objašnjeno da ima pravo da svoje pozorište koristi (bez nadoknade) dva sata mesečno (!), a da ostalo vreme mora da plaća tržišnu cenu (mi bismo rekli cenu višu od tržišne) od 1.500 din po satu!

Načelnica Olivera Višnjić je na naše napomene o značaju ApsArta, o aktivnostima koje sprovodimo, ističući njihov humanitarni i neprofitni karakter, objasnila da Opština već ima “Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom“ i da im naše aktivnosti “nisu potrebne“. Samo neverovatno neznanje, neinformisanost i zagnjurenost u politički i lični interes može da formira ovakav stav. Zaboravila je pri tom da napomene da su aktivnosti tog tzv. centra, inače osnovanog prošle godine, velikim delom na nivou foto razglednica i ad hoc jednokratnih događaja i da ceo taj „poduhvat“ služi isključivo u svrhe političkog marketinga Aleksandra Šapića koji već niz godina na teritoriji opštine isključivo deluje po principu „mi vama damo besplatne aktivnosti  – a vi nama glasove“.

Dakle, Opština Novi Beograd je nas i sva druga udruženja građana koja su koristila prostorije mesnih zajednica – izbacila iz prostora ali nas je iskoristila da “izvršimo pritisak“ na grad te kad su im prostori MZ-a vraćeni na upravljanje stavili su ih u upotrebu po tržišnoj ceni! Kada napravite računicu biće vam jasno da bi mesečno korišćenje prostora MZ u punom kapacitetu 12h/30 dana iznosio 4.500 EUR, što je rekordan iznos za zakup nekog prostora u Beogradu, i to ne poslovnog prostora već komunalnog prostora koji treba da bude u službi građana i lokalne zajednice.

Da li je moguće da u demokratiji moramo da budemo na vlasti da bismo bili u svojim zajednicama aktivni na bilo koji način i da li čak i okupljanja u javnim prostorima treba da nam kreira vlast? Podsetimo da je namena ovih prostora za građansko samoorganizovanje u demokratiji.

Sa današnjim danom ApsArt je i fizički izašao iz prostora mesne zajednice. Mi ćemo svakako tražiti neko drugo rešenje za svoje aktivnosti i postojanje u ovome gradu ali ono o čemu ne želimo da ćutimo je deo pitanja koji se odnosi na javne prostore grada Beograda i njihovu (zlo)upotrebu. Novi Beograd sve više postaje feud jednog gazde koji posluje po partijsko – familijarnom principu gradeći veliko Potemkinovo selo u kome nema mesta ni za šta što nije deo agende tog lokalnog feudalca.

A za pozorište, nema veze…biće neki novi tržni centar pa će građani imati gde da se okupe i ogreju duše.

izvršna direktorka

dpl rediteljka Aleksandra Jelić

ApsArt Centar za pozorišna istraživanja

www.apsart.org

office@apsart.org

064.145.56.52

YouTube ApsArt

FB ApsArt

12.2.2018.

Beograd




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *